ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Премікс" незаконно завозився на Закарпаття 5 років поспіль

    23 мая 2024 четверг
    65 переглядів

    За два тижні закарпатська влада має вирішити, яким чином область очистять від відходів хімічної промисловості, незаконно завезених на територію краю.

    Як тільки вирішать – виділять гроші з Державного бюджету. Такі обіцянки і такі завдання прозвучали сьогодні, під час спеціального засідання в Ужгороді комітету Верховної Ради України з екологічної проблематики. Яких висновків дійшли члени робочої групи і які шляхи вирішення проблеми?

    Чи очистять Закарпаття від відходів хімічної промисловості? П’ять років поспіль спільне українсько-угорське підприємство «Озон» незаконно завозило на територію України суміш під назвою «Премікс». Згодом виявилося, що це – відходи нафтохімічної промисловості.

    Жителі Берегівського району області, поблизу будинків яких просто неба поскидали мішки з речовиною, невдовзі почали скаржитися на різкий запах, запаморочення тощо. Український інститут екогігієни і токсикології імені Л.Медведя дійшов висновків, що завезена з Угорщини суміш таки отруйна й навіть частково належить до першого, найвищого класу небезпеки.

    Після численних скарг людей, екологів та місцевої влади з Держбюджету виділили кошти й почали завантажувати «Премікс» у діжки та вагони, аби вивезти на утилізацію чи переробку. Але люди цього так і не дочекалися, хоча гроші на контейнеризацію речовини вже виділялися. Що з того вийшло, бачили вчора народні депутати. Один із них, Микола Шершун зазначив: «Сумно звичайно, але результат того – відкриті контейнери, а вітер розносить це все… 10 бочок уже вкрали, і десь хтось може вже навіть використовує їх для зберігання муки… Біда в тім, що це не охороняється!»

    Питання відходів – не лише екологічна, а й політична проблема

    Вивозити із Закарпаття небезпечну речовину на переробку до завершення кримінальної справи, порушеної за фактом, не дозволяли правоохоронці. Зрештою розслідування у справі призупинили, бо… винного у вчиненні злочину неможливо встановити! Без офіційного розслідування не хоче приймати суміш назад і Угорщина, і взагалі її влада переконує, що небезпечну речовину завезли з інших Європи.

    Українській владі за таких реалій не залишається нічого іншого, як поки що прибрати «Премікс» із Закарпаття, знищити його, а вже потім думати, кому виставляти рахунки за завдану шкоду. Тим більше, що населення чим далі, тим більше нарікає на бездіяльність влади і погрожує кардинальними заходами на кшталт мітингів чи блокування доріг.

    Народний депутат, закарпатець Олександр Каменяш заявив: «Питання «Преміксів» несе в собі вже не лише екологічну, а й політичну проблему. Це вже політична проблема! До мене особисто вже більше півтисячі звернень різного роду надійшло з цього питання. Люди чекають реакції місцевої й центральної влади, але, на жаль, за три роки реакції немає. Ми говоримо, але нічого не робимо з того, що засідали, говорили. Рішення якісь ухвалили, але їх не виконали».

    Необхідно чимало коштів

    Нині закарпатцям народні депутати таки дали певну надію. Виявилося, що Інститут імені Патона в Києві розробив спеціальну технологію, за допомогою якої можна буде знищити пестициди і горезвісну речовину з Закарпаття. На це потрібні величезні кошти – переробка лише однієї тонни відходів, які є в області, обійдеться в 15 тисяч гривень. А «Преміксу» в Закарпатті – ще півтори тисячі тонн. Ці кошти необхідно знайти ще цього року, інакше напередодні чергових виборів питанням знову спекулюватимуть політики, каже народний депутат Анатолій Толстоухов.

    «Скільки ще політиків чи горе-політиків використають цю ситуацію під час виборів, і скільки ще паперу всякого буде з цього приводу написано? У результаті всі ми грамотні й розумні, всі красиві, всім потрібно пропіаритися, але найголовніше – проблему потрібно вирішити так, щоб перед людьми не було соромно», – зауважив Анатолій Толстоухов.

    За результатами засідання робочої групи народні депутати дали доручення закарпатській владі протягом двох тижнів вирішити, яким чином вивезти чи знищити «Премікс». Гроші на це пообіцяли виділити зразу ж після ухвалення обраного напрямку очищення області від небезпечної «хімії». А паралельно обранці вирішили розробити документи, які б на рівні митних та прикордонних оглядів посилювали контроль за ввезенням до України з інших держав речовин вторинної переробки, що їх називають промисловими відходами.

    На фото: Відходи промисловості складували на території Берегівського району Закарпаття неподалік житлових будинків і навіть на території... хлібокомбінату (фото ЦП ГУ МНС в Закарпатській області).

    Надія Петрів, RadioSvoboda.Ua
    Закарпатські природоохоронці підсумували свою роботу в 2007 році та визначили пріоритети-2008
    Закарпаття: На 2 мільйони гривень міндобрив сумнівного походження намагалася ввезти в Україну угорська фірма
    Андрій Погорєлов: "Проблему "Премікса" буде вирішено після завершення слідства"
    У закарпатському Берегові — небезпека тотального забруднення навколишнього середовища!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору