ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський Арбат ...заїздили!

    03 мая 2024 пятница
    57 переглядів

    Впевнений, що кожен мешканець Ужгорода любить своє місто. Захоплюються ним туристи й ті, кому хоч раз довелося побувати тут. Мешканці обласного центру Закарпаття у своїх повсякденних турботах звично крокують його вулицями, часто-густо не помічаючи всієї краси витонченої архітектури. Гості ж обласного центру із неприхованим захопленням оцінюють та фотографують усе, в тому числі й гармонію архітектурної досконалості давнього Корзо, що, злившись воєдино із природним ландшафтом, створює своєрідну симфонію Ужгорода.

    УЖГОРОД. Знаменита пішохідна вулиця Корзо.
    УЖГОРОД. Знаменита пішохідна вулиця Корзо.

    Проте, пересічний ужгородець помічає те, що ніколи не кинеться в око заїжджому туристові. Насамперед, той безлад, який останнім часом можна спостерігати в історичній частині міста.

    Мені неодноразово доводилося чути, як наш Корзо порівнюють із московським Арбатом. Але я впевнений: у нас краще! Ну, де там у них, у тій Москві, є такі витвори в стилі бароко, що матеріалізувалися майже в кожній споруді? Чи пройдете ви по Арбату, щоб тільки й встигати вітатися зі своїми знайомими, друзями, яких неодмінно побачите тільки в цій частині міста? Проте, й Андріївський Узвіз у Києві, й московський Арбат, й ужгородський Корзо мають одну спільну рису: на цих вулицях панує демократичний, я би навіть сказав, екстравагантний настрій - музаканти виконують класичні й народні твори, організовуються імпровізовані виставки-продажі картин відомих і поки ще не дуже художників, величезний вибір сувенірів. Тому ставлення до історичної частини Ужгорода в мешканців особливе. На жаль, тільки в пересічних городян, але не в місцевої влади...

    Розбудова інфраструктур, транспортних мереж, комунікаційних систем мегаполісів часто негативно впливає саме на ті куточки міст, де сконцентровано їх історико-культурне надбання. І завдання влади полягає в мінімізації цих наслідків. Із жахом доводиться спостерігати, як по Корзо, вул. Волошина, площі Театральній, набережній Незалежності курсують легкові... ба, навіть, вантажні автомобілі. Тому нині назвати їх пішохідною зоною аж ніяк не можна. Упродовж дня до численних магазинів та кафе під'їжджають «бусики» й більш потужні автівки. Шини цих монстрів на колесах безжалісно вдавлюють бруківку в землю, мастила забруднюють тротуари, а громадянам, які вирішили безтурботно прогулятися «пішохідною» частиною історичного Ужгорода, доводиться вдихати газову суміш. Водії автомобілів не зважають на заборонні знаки-«цеглини», працівники ДАІ - на порушників правил дорожнього руху!

    Біля кафе «Кактус», наприклад, бувають такі автозатори, що водії інших авто, проявляючи високу професійну кваліфікацію, «масовий героїзм» та з великими труднощами об'їжджаючи припаркований транспорт по всій осі Корзо, де встановлені лавиці для відпочинку, прориваються до заповітної мети - магазину, кафе чи офісу. А народ, натомість, шарахається, тулячись до стін.

    Попередній міський голова Віктор Погорє-лов, який свого часу провокував багато нарікань мешканців міста на свою адресу, та його команда вжили досить ефективні заходи для впорядкування руху автотранспорту в пішохідній зоні. Зокрема, було дозволено в'їзд транспорту на вулиці Корзо, Волошина, площу Театральну, набережну Незалежності лише за спеціальними перепустками та в регламентовані години. «Лежачі поліцейські» на набережній Незалежності в разі руху транспорту обмежували ще й швидкість автомобілів. І це дуже правильно, оскільки такі міри були скеровані, насамперед, на посилення безпеки школярів 30Ш№ 1, які тут гуляють під час перерв.

    Біля магазину «Карпати» та обласної стоматологічної поліклініки було встановлено обмежуючі рух транспорту металеві стовбці, а біля торгового центру «Едельвейс» - шлагбаум, через який і можна було доїхати до центру. Але з обранням «народного» мера пана Ратушняка чомусь позносили чавунні стовпи разом із «лежачими поліцейськими». Куди поділися ці обмежувальні пристрої та чому мерія не вживає заходи щодо впорядкування руху автомобілів по Корзо та сусідніх вулицях, ми вирішили довідатися в речника ужгородського міського голови Олега Подебрія. Але у відповідь почули коротке: «Я нічого не знаю!!!». Як то кажуть, без коментарів.

    А поки міська влада «нічого не знає» та вважає, що її хата скраю, на Корзо вже паркується «бусик», облаштований під мобільний офіс одного з банків. У ньому, прямо посеред пішохідної частини ужгородського Арбату, громадянам пропонують... оформити кредити. Мабуть, незабаром нікого не здивує, якщо на центральній вулиці обласного центру почнуть торгувати овочами безпосередньо з вантажівок чи водій потужного «КамАЗу» підвозитиме свою дружину на роботу в цю «пішохідну» частину міста.

    Мери приходять і йдуть, а Корзо, сподіваюся, стоятиме вічно. У всякому разі, дуже хочеться в це вірити...

    Віталій ГЛАГОЛА, "Закарпаття online"
    Такі потрібні Ужгороду "WC" його "батькам", виявляється, взагалі не потрібні
    УЖГОРОД: "АПТЕЧНА ВІЙНА" МЕРА РАТИ
    Лев Луцкер: "Я виріс за кулісами театру..."
    З 25 квітня в Ужгороді за парковку у недозволеному місці колеса автівок блокуватимуть спеціальним пристроєм

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Надзвичайно актуальна тема! Спасибі автору.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    4omy tak malo fotok pro misto Uzhgorod,please give us more photos, thanks

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    UKRALJINCI M A J U T Y VESOKU!!! K ULYTURU!!! "NA CZUZSOM HORBU DA V RAJ"!!!Ale i paj vid nex skoro stane pomejnoju jamoju!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Hadete,peretvorjuvate na smitneke vse ivsjude!!! Evropa??? !!! Ne stinu dlja nex, a ... NA nocz hlyadja...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Могли б молдавці, аноніми, перевести і на українську.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шановна редакція! Пише Вам автор публікації. Якщо Ви вже вирішили передруковувати статтю з "Закарпаття online" то є таке велике прохання не робити помилку в моєму прізвищі. Пишеться не ГАГОЛА, а ГЛАГОЛА. Прохання виправити.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Поки ратушняки,бобкови,цірики,мартини не дороблять ремонти у скуплених за копійки квартирах, аптеках, кінотеатрах іт.д...,то порядку скоро не буде.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Sonce, ne mova robety ljudenu ! Kozsna odna czudova, a jaksczo ridna - najkrascza! E llude, kotri i ridnoji ne varti! Paskudyaty povedinkolu, duzse poxabnoju...scze bahato tem ale nevarto !!! Ne mova peretvorjue Raj u peklo !!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Автору."Вопрос, конечно, интересен"... А чи не попробувати провести дослідження на трошки ширшу тему - майно територіальних громад як джерело збагачення "слуг народу"?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Приносимо щирі вибачення. Виправилися!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ніхто ніколи не бачив Ратушняка, щоб він їхав на автомобілі по Корзо!!! Це культура людини. Повага до міста і до себе. Перші заїздили Театральну площу есдеки, що сунули на джипах у свій офіс СДПУ(о).
    А те, що зняли стовпчики, так це для карети швидкої допомоги і для вантажівок. Не всі ж такі дуркнуті на голову як Погорєлов. У нормальному місті має вистачати для регулювання вулиці дорожніх знаків і міліціонерів. Автор бреше на рідне місто, за гроші "барви".
    Так що Глагола як і всі підбаложники – банальне бидло, якому треба пакувати з Ужгорода чумадани і – драг нахт Мукачево

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ...SJA! Pomelku tezs.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Возможно Вячеслав знает Рату как культурного человека,но думаю большинство кто с ним имел дело скажет наоборот.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Культура – это не обязательно сю-сюкать. Культура, по Герцену, это манера понимать вещи. Рата вещи понимает правильно. Просто часто их называет своими именами. И прямо в глаза негодяям. Ну уж такой он. Простите...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Придурку (це я ще культурно). Різьми підщивку РІО за якісь там 5 років. Виписуй прізвища "нєгадяєв" яких Рата обливає брудом. Десь на десятому листі pegbybcz s проаналізуй. Думаю, що картина буде наступна Рата в білому (Культурній челавєк, панімающій вєщі) і ВСІ в говні. Щоб ти не робив дурну роботу і не списав купу паперу, візьми маленький листочок, і напиши "щирих друзів" Рати, тобто тих, хто разом з ним "в білому". Прозрієш.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Рата і культура, повага до міста?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Вячеславе! В тебе все добре з головою? Для яких вантажівок рата дорогу відкрив? І що вони мають робити на пішоходній частині Ужгорода? Автор правильно розставив акценти: потрібно поновити пропускну систему автомобілівю Мова йде про тих автомобілістів, які мають право підїзджати да підїздів своїх квартир у вечірній час. Щодо "карети швидкої допомоги", то вона вільно підїзджала та обслуговувала виклики за часів Погорєлова. Не наїзджай на автора, а то викину тебе мразь за перевал"""

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    80 років з дня народження М. Ульянова... Де ти, "ворошиловский стрелок"?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Тебя высматриваю, милый!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Андрей!
    Я не виноват, что ты тупой и не знаешь, что в магазины на Корзо грузы не сами залетают, а грузовиками их роботяги завозят. Ну ты наверное никогда не трудился. Ты наверное романтик как Погорелов: украл – в тюрму – опять украл. А может тебя, идиот, надо перед употреблением взбалтывать???

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ратушняка проклято http://bogakara.narod.ru

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Автор молодець, треба меру щось діяти з цим, а то аж серце йойкає, коли такой вижу

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не отвлекайте по пустякам Ратушняка от диребана комунального имущества!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Стрелку. Протри об"єктив - що тут обговорюється?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Виктор_КСМ хочет, чтоб мэр с битой гонялся за крутыми автомобилями на Корзо?
    Менты не могут очистить площадь Корятовича от нелегального базара, который закрыли депутаты городского совета, а вы хотите что-то ещё! Гитлера в страну надо!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Як Гітлер так і Сталін - недовчені священники, догматики, зациклені на ідеях. Сучасні "вожді" зациклені на грошах. Несумісність бізнесу і влади - ось що потрібно і Ужгороду і Україні.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Так! Базар на Фединця треба терміново розігнати. виконувати рішення суду повинна державна виконавча служба, а міліція має забезпечити охорону порядку коли це міроприємство буде проводитися. Ужгород вже поступово переходить від "шанхаю" до цивілізованої торгівлі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Розігнати - це ужгородську міськраду, виконком, мерію.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Федченко, ти вже задрав Рату вилизувати!..

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Та то цей бездара, що вважає себе журналістом, Вячеслав Федченко мозги вже два дні компосує? Та тебе ж, хлопче, Рата з "Трибуни" копнув. Що, козел, Рату любиш? То трахни його в задницю без вазелину, ублюдку!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    З рухом транспорту щось потрібно в Ужгороді робити, а то не проїхати і не припаркуватися. Можливо навпроти "зеленого базару" на Корятовича треба облаштувати автостоянку?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Іване Роман! А як ти Федченка вирахував?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кілеру. Такими "актами" Рати не позбудешся.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Олегу. Так, можливо треба зробити парковку, але залишати центр міста без площі де ще залишилась така-сяка "зелень" не варто. Гадаю краще піти за прикладом Америки. Збудувати дікілька поверхову парковку, замість того щоб продавати землю за безцінь під банки, казино та готелі. На такий паркінг може поміститись близько 600-800 автомобілів

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    VE "amerekanci2 z drohobecza i turok444 ve posadele b UZSHORODI,krim smittya i pomejnex jam xozs bubyak ?? NAUCZITYSYA U SMITNEK svoi vekenuti unitaze pozered Uzshoroda v poryadku derszate!!! BEDLA!!! VE V UZSHORODI poryadke navodete ??? vas u tajhu skoda!!! boi tam lem nasrede i budete hledate czeste misto bo za soboju les pomeji lesaete de i kude busyte ne stale!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Олексію! Повністю з тобою погоджуюся - такий паркінг вирішив би багато проблем міста, в тому числі й екологічних. Однак без серйозного инвестора тут не обійтися. А хто вкладатиме в місто гроші, коли довіра людей до органів місцевого самоврядування мінімальна?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    DO TEBE TEZS? H I V N O U K R A LJ I N S Y K E !!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Najdutysja investore!!! kuplyaty te bilet u Turke, scze i u KIJOV batyusku , lem PEZDUJ Z Zakarpattya!!! A vidUZSHORODA I U AMEREKU PEZDUJ!!!!MASKALY TE CE TUROK VONYACZI OBOE DOSKAKALA SVENYA DO KORETA!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти, аноніст хренів!!! Вже заколупав свїми ерогліфами. Ти,що обкурився!!? Добре, що навчили тебе на клавіші тискати, але забули навчити азбуки, дебіле.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти, аноніст хренів!!! Вже заколупав свїми ерогліфами. Ти,що обкурився!!? Добре, що навчили тебе на клавіші тискати, але забули навчити азбуки, дебіле.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Таке враження, що губимо суть!! Що робити з "пробками" у центрі міста....Як цьому можна завадити??

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Потрібно поновити рух по вул. Фединця. Але силовими методами демонтовувати стихійний ринок не варто. Навіть якщо є відповідне рішення суду. Потрібно запропонувати підприємцям такі умови, щоб вони за власним бажанням робили свій бізнес в іншому місці.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Проблеми міста не тільки в пробках. Можна їх перелічувати, але головна проблема - міська влада. Як заявив Ратушняк підприємцям із Фединця, (цитую їхні слова) - "за мене голосували не ви, а мої гроші". Поки в такий спосіб буде формуватися влада (по всій Україні!) - можете ви говорити про Корзо, про життя на Марсі - результат один, і він відомий. Спеціалістами підраховані суми, масштаби оборудок відомі. Чому фігуранти на волі? Відгадайте з одного разу!