ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті — фізкультурна криза чи проста апатія до спорту?

    28 апреля 2024 воскресенье
    53 переглядів

    Далекого 1948-го, 60 літ тому, в Ужгородському державному університеті було створено кафедру фізичного виховання. Вже за кілька років Закарпаття отримало перших доморощених спортивних спеціалістів (тренерів, вчителів фізкультури тощо).

    Ужгород. Стадіон
    Ужгород. Стадіон "Авангард".

    Через більш ніж півстоліття, у 1999-му році, на берегах Ужа запрацював факультет фізичного виховання і спорту. Окрім назрілої необхідності, яку підтверджує факт, — перша кафедра майже ровесниця самого університету, факультету вдалося стати одним з центрів спортивного життя краю. Судіть самі: його випускники — учасники двох зимових олімпіад — фрис-тайлісти Енвер Аблаєв і Станіслав Кравчук, ще один збірник України з фристайлу Йосип Пе-няк; поки що лише здобуває освіту чи не увесь основний склад гандбольного клубу "Карпати", обласна студентська збірна й собі майже на всі сто складається з представників факультету. Стало нормою, що при вступі перевага віддається членам національних збірних команд України, майстрам спорту. А конкурс (7—8 абітурієнтів на місце) — один з найбільших в УжНУ — лише засвідчує престижність спортивних професій.

    "Кадри, які ми готуємо, одні з найбільш дефіцитних на Закарпатті — тренерів, вчителів фізичного виховання, фізичних реа-білітологів замало для заповнення вакантних місць", — каже заступник декана факультету фізичного виховання і спорту УжНУ, завідувач кафедри фізичного виховання, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, один із па-тріархів спортивного руху краю, професор Степан МИХАЙЛОВИЧ. І особливо дитячих наставників — подумки згоджуюсь і собі, відштовхуючись від слів з інтерв'ю начальника обласного управління сім'ї, молоді та спорту Володимира Фленька, яке було надруковане у минулому номері "НЗ . З часу створення у вузі кафедри, через неї пройшло 76 майстрів спорту, 6 майстрів спорту міжнародного класу. Факультет фізичного виховання і спорту є організатором найбільшого студентського спортивного заходу краю — традиційної щорічної універсіади Ужгородського національного університету, в якій кілька тисяч студентів змагаються у десяти дисциплінах. У боротьбі за перехідний кубок обласної універсіади збірна УжНУ (з основою фізкультурників) постійно бере гору.

    — А наскільки відчутною є участь студентів-фізкуль-турників у проведенні всеукраїнських змагань? — запитую далі.



    — Непогані результати демонструємо лише у зимових видах спорту, в іншому ми — аутсайдери. Єдиною нашою чемпіонкою всеукраїнської універсіади 2007-го стала Анет Ленарт, яка спромоглася на звитягу у великому тенісі. З позитиву також відзначу участь нашої команди у вищій студентській футбольній лізі. У всесвітній зимовій універсіаді ми мали своїх двох представників, натомість у літній — жодного.

    — Степане Олександровичу, факультет мав уже кілька випусків, та все ж, здається, що у масовій фізкультурі не те що ривка, навіть поштовху нема...

    — А чого очікувати?.. Баз підготовки майбутнього резерву майже не залишилося, кількість тренерів із фаховою освітою, які працювали б з молоддю, з кожним роком скорочується. Погодьтеся, за мізерну платню працювати на совість мало хто хоче. Тому на початку 90-х, приміром, на Закарпатті ми мали з легкої атлетики сімдесят штатних тренерів, а зараз — аж (?) десять. Схожа ситуація і у плаванні та в ігрових видах. А найгірше те, що вибраний, чомусь неправильний курс розвитку спорту — усі зусилля обласних державних, громадських і профспілкових організацій, які відповідають за розвиток спорту, спрямовані на окремих спортсменів, а масової фізкультури давно немає, як не сумно це визнавати.

    — Як оціните рівень спортивного життя Закарпаття?

    — За останні роки припинили діяльність більш ніж дві третини спортивних об'єктів, уже з десяток літ не працює спортба-за "Скалка", гірськолижний комплекс "Плішка", не функціонує 50-метровий відкритий басейн "Спартак" (точніше, потрапити в нього складно зі зміною господаря), тому й не дивно, що спостерігається поступовий спад розвитку легкої атлетики, плавання, ігрових видів спорту (навіть попри, здавалось би, успішні виступи трьох флагманів — ВК "Закарпаття—ЗакДУ", ГК "Карпати" і ФК "Закарпаття"). Додайте сюди мінімальну кількість проектів будівництва сучасних спортивних баз, надзвичайно мале число спортивних майданчиків у сільських школах і отримуємо справжню фізкультурну кризу. Найперше слід боротися з фізичною деградацією молоді і її апатією до спорту.

    — Степане Олександровичу, яким є ваше ставлення до широко розрекламованого шкільного уроку футболу?

    — Будувати систему освіти на основі одного виду спорту — це незаперечна помилка. Уроки фізвиховання, безумовно, дуже потрібні, але вони мають бути багатопрофільні...

    — В області діє цільова програма розвитку фізичного виховання і спорту. Чи залучалися до її формування науковці факультету?

    — На жаль, вона формувалася без ужгородських науковців.

    — Як один із найдосвідченіших фахівців, як би ви спрогнозували майбутнє факультету фізичного виховання і спорту?

    — Найперше планується у найближчі роки відкриття трьох нових кафедр — спортивних ігор, спортивних дисциплін та здоров'я. Як тільки знайдемо 500 тис. гривень, відразу завершимо реконструкцію нашої "Плі-шки", сподіваємось, що й університетський басейн на базі факультету функціонуватиме упродовж року, а не лише у сезон опалення міста. Взагалі, від нашого факультету чекають більшого.



    Розмовляв Ростислав БУНЯК, "Новини Закарпаття"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ратушняк проклят http://bogakara.narod.ru