ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Кубку Донбаса з шашок-64 закарпатець Микола Кошілко набрав максимальну кількість очок - 14!

    20 мая 2024 понедельник
    38 переглядів

    В юності заступник начальника Тячівського райвідділу внутрішніх справ УМВС у Закарпатській області Микола КОЩІЛКО був неодноразовим чемпіоном Закарпаття з таких видів спорту, як дзюдо, самбо. Але в колективі тячівських правоохоронців до того ж добре знають, що головне життєве хобі 56-річного підполковника міліції - це шашки-64, котрі в минулому називалися російськими.

    «Грою в шашки я захопився в шкільні роки, - згадує Микола Миколайович. - Відтак часто виступав на змаганнях, коли служив в армії. Після демобілізації одразу поїхав «за романтикою» аж на Далекий Схід, у Магадан, де розпочав службу в органах внутрішніх справ. Саме там 1974 року став чемпіоном Магаданської області з шашок-64. Тоді ж уперше виконав норматив кандидата в майстри спорту. Вже через рік повернувся додому, і відтоді мешкаю в Тячеві. Шашки-64 стали для мене головним хобі вжитті...»

    У 1995 році тячівський шашкіст взяв участь у Національному турнірі Кубка Донбасу. Змагання виявилися напруженими і захоплюючими. Підсумки було підбито тільки 2000 року. Виявилося, Микола Кошілко виступив блискуче: в 14-ти шашкових партіях набрав стовідсоткову кількість очок - 14! Йому було урочисто вручено почесний приз Національного турніру - Кубок Донбасу - та нагороджено дипломом й грошовою премією Донецькоїобласної федерації шашок.



    — Миколо Миколайовичу, чи популярні шашки-64 на Тячівщині та на Закарпатті в цілому?



    — Безперечно! Ця цікава гра популярна в нашому краї. В турнірах різного рангу постійно й успішно виступають кандидати в майстри спорту України: Володимир Артамонов, Віктор Туртаєв, Володимир Семенов, Михайло Рішко, Галина Вахніна, перечинець Володимир Мадяр, мукачівці Володимир Шопа, Варвара Альошина, Євген Палканинець, Анатолій Вайда, Олександр Студеняк... У спортивних баталіях із ними мені доводилося і перемагати, і переживати гіркоту поразок. Але спорт - є спорт! За ціащковою дошкою виграє сильніший!



    — Коли проводилася обласна першість із шашок-64 нинішнього року?



    — Обласний шашковий турнір за чемпіонське звання пройшов у серпні в Ужгороді. Чемпіоном Закарпаття заслужено став електромонтер Дубівського телеретранслятора Михайло Дикун, котрий на першості України також увійшов до десятки шашкістів.



    — 11 років тому ви стали ініціатором й організатором проведення обласного турніру пам'яті відомого шашкіста з Нижньої Апші Віктора Ватамана, котрий був великим популяризатором цієї гри, але, на жаль, передчасно пішов із життя...



    — Так, незабаром у 11-те шашкісти нашого краю зберуться в Нижній Апші, аби знову сісти за дошки традиційного турніру пам'яті Віктора Ватамана. Ми вшануємо пам'ять цієї чудової людини, мудрого педагога-наставника хвилиною мовчання, покладемо букети квітів на його могилу, а відтак проведемо на належному рівні шашкові змагання...



    — Які у вас плани на майбутнє?



    — Намагатимусь втілити в життя свій намір: відкрити в Тячеві районний шахово-шашковий клуб. Для цього необхідно, насамперед, щоб міські й районні чиновники виділили приміщення в Центрі позашкільної освіти та виховання молоді.



    Іван КОСТЕВИЧ, Тячів, "Фест"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору