ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про особливості Шенгенського візового режиму для жителів Закарпаття — з точки зору Угорщини та Словаччини

    20 мая 2024 понедельник
    46 переглядів

    У грудні цього року до Шенгенської зони приєднаються 9 держав: Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія й Естонія. Усі ці держави мають намір розпочати видачу громадянам України шенгенських віз із грудня 2007 року-січня 2008 року.

    Ті українці, котрі вже зіштовхувалися з таким питанням, як оформлення Шенгенських віз, знають, наскільки це є проблемою. Однак переважна більшість українців, а в даному контексті говоримо більше про закарпатців, бо їх це найбільше торкнеться, навіть не мають уявлення, що їх чекає… А чекає чимало: отримати Шенгенську візу набагато важче, ніж звичайну, національну, саме задля того, аби з’ясувати, що є чекає наших співвітчизників з розширенням меж Шенгену, до чого їм потрібно готуватися і як зробити, аби проблем не виникало, й була організована консулом України в місті Ніредьгаза Аленом Пановим зустріч закарпатських мас-медіа з однією із сторін майбутніх шенгенських процесів — угорськими правоохоронними митниками та прикордонниками. Про все це – детальніше, ще й за участі інших консулів та послів, словацьких та укаїнських.



    Куди за візою?



    Отже, це трапиться вже фактично за місяць – Шенген впритул наблизиться до України. З того моменту закарпатцям вже не буде так просто – сісти на потяг чи автомобіль і чкурнути до Ніредьгази чи Дебрецена поплавати в термальних водах, або ж "нагострити лижі" на словацькі Татри. Для цього треба буде оформити й отримати Шенгенську візу – а відмовити в її видачі можуть лише тому, що в консульстві чи посольстві не сподобається ваше обличчя… Це не вигадка – це світові прецеденти.

    Але про все по-порядку. Спочатку про те, коли і хто з нових країн-учасниць Шенгену почне видавати візи.

    Представник консульства Польщі в Києві повідомив, що формально консульство почне видавати шенгенські візи з 21 грудня, але у зв’язку з майбутніми різдвяними й новорічними святами такі візи будуть видавати із січня 2008 року.

    У посольстві Литви в Україні повідомили, що посольство почне видавати українцям Шенгенські візи з 1 січня 2008 року. За словами представниці посольства, певний час будуть діяти й національні литовські візи, і шенгенські.

    Польща й Україна домовилися про нові умови візового режиму між країнами з 1 грудня 2007 року.

    Словаччина також почне видавати шенгенські візи з 1 січня 2008 року. "За нашою інформацією, існуватимуть три типи віз: перша – власне шенгенська, друга – національна словацька, і третій документ – це оформлення тих документів, які ще не можна назвати, бо відповідні угоди про них не підписані, але мається на увазі малий прикордонний рух, — прокоментувала Ужгород.нет.уа вчора, під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Олега Гаваші з керівником Пряшівського самоврядного краю Петером Худіком надзвичайний і Повноважний посол України в Словацькій республіці Інна Огнівець. — Фактично, передбачається, що з 1 січня це все діятиме. Національні візи – це мається на увазі в’їзд лише у Словаччину, вони, вочевидь, видаватимуться на тих підставах, що діяли й досі".

    Інна Огнівець зазначила, що в середині грудня відбудеться другий раунд переговорів між Україною і Словаччиною стосовно угоди про спрощений перетин кордону (власне про малий прикордонний рух), і є сподівання, що така угода буде підписана вже тоді.

    Угорщина, за інформацією угорських консулів, також видаватиме візи з 1 січня наступного року, а також оформлятиме спеціальні дозволи для тих закарпатців, котрі планують перетинати кордон в рамках малого прикордонного руху (50-кілрметрова зона по обидва боки кордону та ще певні вимоги).



    Персона "грата" чи "нон грата"?



    Під час зустрічі, організованої закарпатцем у Ніредьгазі Аленом Пановим, угорські прикордонники та митники розповіли про особливості шенгенських законів та оформлення віз. Зокрема, як розповів заступник керівника Нірбаторської прикордонної дирекції, директор служби контролю та правопорядку полковник Ласло Молнар, з точки зору Шенгену, усі фізичні особи при перетині кордону поділяються на дві категорії: ті, котрі є жителями країн-членів Шенгенської угоди, інша категорія – громадяни інших країн, які не є членами Шенгену. Саме ця категорія також поділяється на кілька під категорій: приміром, громадяни країн, з якими держави-члени Шенгену мають візовий, безвізовй чи полегшений візовий режим тощо.

    "Якщо зупинитися конкретно на українсько-угорських стосунках, на сьогодні ситуація така, що між країнами ЄС і Україною існує в односторонньому порядку візовий режим перетину кордону, — розповів Ласло Мол нар". За його словами, власне існуватимуть три типи віз: аеропортна транзитна, короткотермінова транзитна (5 днів, аби проїхати через державу), класична віза, яка видається для туризму тощо. Щодо останньої – є її особливості, прокоментував консул Панов: "Ця класична віза, як правило, як й досі, даватиме можливість протягом 90 днів перебувати на території Шенгенського простору. Ця віза має два параметри: перший — часовий коридор, другий — кількість днів, які можна провести на території країн ЄС, також ця віза дає право або однократно перебувати на території цих держав протягом 3 місяців, або можна використати цей час шляхом поступового складання днів. Єдине обмеження – більше 90 днів не можна перебувати на території країни".

    Угорські митники запевняють, умови видачі віз з моменту вступу Угорщини до Шенгенського простору суттєво змінитися не мають по відношенню до України з точки зору Угорщини. Єдина й основна відмінність, яку, між іншим, угорське консульство застосовує вже кілька місяців, має бути запрошення, пояснення мети візиту тощо.

    Як пояснюють угорські правоохоронці, наявність візи ще не є безумовною підставою для в’їзду на територію держави. На момент перетину кордону особа, котра володіє дійсною візою, має ще й виконувати ряд умов, які дають їй право на в’їзд в державу. І ці підстави можуть розповсюджуватися не лише на в’їзд на територією Угорщини, а й, скажімо, на територію третьої країни-члена Шен гену, якщо особа подорожує саме в ту країну. Коментує Ласло Мол нар: "Це буде, як правило, зводитися до перевірки фінансових можливостей людини. Приміром, якщо українець заявляє, що їде до Португалії, то він мусить відповідати тим підставам на в’їзд, які існують в цій державі. Маю на увазі, аби в’їхати на територію Португалії, людині, яка є мешканцем держава-не члена Шен гену, необхідно пред’явити по 50 євро на кожен день проживання в цій країні".

    І ще такий вагомий нюанс: Досі громадяни, які мали заборону на в’їзд на територію Шенгенських країн (приміром, депортацію з Німеччини чи Франції), найчастіше на територію Угорщини могли в’їжджати. З грудня ця ситуація зміниться: депортований з однієї країни Шенгенської угоди не зможе в’їхати й на територію Угорщини, Словаччини чи інших країн, які приєднуються до Угоди. "Шенген визнає право будь-якої з держав-учасниць Угоди право на висилку або на депортацію людини, або на заборону в’їзду на територію всіх інших країн. Звичайно, що і з цього правила будуть виключення, але ця процедура досить довготривала", — розповідає Ален Панов.

    Угорські митники сподіваюся, що всі ці зміни не будуть настільки важкими, аби викликати якусь напругу на лінії українсько-угорського кордону. Більше того, людина, яка пройшла такий глибокий контроль на лінії українсько-угорського кордону, далі зможе вільно пересуватися. Українці мусять зрозуміти, що Угорщина з 21 грудня вже є відповідальною не лише за безпеку власного кордону, але й за безпеку кордону всього Європейського союзу.



    Наталка ПЕТЕРВАРІ, "Ужгород.нет.уа"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору