ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські "афганці": "Ніхто не забутий, ніщо не забуто..."

    18 мая 2024 суббота
    49 переглядів

    Сьогодні — 18-та річниця виведення радянських військ з Афганістану та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З цієї нагоди зранку в Ужгороді біля пам’ятника Скорботній Матері на Православній набережній відбулася панахида по 54-м закарпатцям, що загинули на цій війні, та мітинг-реквієм за участі членів Закарпатської територіальної організації УСВА з усіх куточків гірського краю.

    На мітингу-реквіємі виступили як представники обласної влади (зокрема голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський), так і діючі офіцери Збройних Сил України, матері загиблих у Афганістані...

    Як сказав у своєму виступі перший заступник голови Закарпатської територіальної організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Олексіюк, "ми, живі, завжди пам’ятатимемо про своїх бойових побратимів, хто залишився на полі бою і не повернувся у рідні домівки — до батьків, дружин, дітей, коханих".



    Присутні хвилиною мовчання пом’янули тих, хто не повернувся з Афганської війни у рідні домівки, а

    колишній ужгородець-"афганець" Олександр Добржанський та Тиберій Мигович виконали пісні на афганську тематику.

    О 13.00 в приміщенні Закарпатської обласної філармонії Ужгородський прес-клуб провів прес-конференцію з головою Закарпатської територіальної організації УСВА Сергієм Слободянюком. Останній з прикрістю констатував, що за останні 2 роки як в Україні загалом так і в Закарпаття зокрема "значно погіршилася державна підтримка ветеранів, занепало військово-патріотичне виховання підростаючого покоління". На глибоке переконання Слободянюка, за часів урядування двох попередніх "помаранчевих" урядів, в Україні відбулася "шалена капіталізація суспільних сфер".

    Зокрема, за уряду Юлії Тимошенко в УСВА забрали санаторій і шпиталь, а також був ліквідований

    Державний комітет у справах ветеранів, які вкрай потрібні ветеранам різних воєн. Адже "так звані пільги, вигадані державою, нашій категорії потрібні щоденно...". Сьогодні УСВА, яка на

    парламентських виборах уклала Угоду про співпрацю з Соціалістичною партією України і представлена у фракції СПУ нинішнього голови Верховної Ради України Олександра Мороза двома народними депутатами країни — головою УСВА Сергієм Червонопиським та його першим заступником Юрієм Зубко, — виступає одним із розробників 6-ти Законів України, які покликані полегшити життя втеранів війни. Це і Закон України про 2-гу соціальну мінімальну пенсію за віком, яку мають отримувати сім’ї загиблих, і поправки до чинного законодавства, згідно з якими ветерани війни, які стали інвалідами загальної захворюваності внаслідок хвороб, набутих у роки війни, автоматично стають інвалідами війни, і Закон України про безкоштовне поховання ветеранв війни, і Закон України про звільнення ветеранів війни від сплати податку на доходи фізичної особи...



    З ІНШОГО



    Голова Закарпатської ТО УСВА Сергій Слободянюк також переконаний, що військово-патріотичне

    виховання підростаючого покоління громадян України (до речі, за останні 2 роки Закарпатська ОДА не виділяла на проведення військово-патріотичного виховання жодної копійки) не має грунтуватися лшень на демонструванні взірців далекої минувшини — наприклад, козацтва та образу Богдана Хмельницького, — а на живих (на щастя!) свідках (учасниках), в т.ч. а війни в Афганістані. Він також пояснив журналістам, чому він не вийшов до мікрофону під час мітингу-реквієму. Справа в тому, що цей мітинг проводився за "сценарієм ОДА", а тому С.Слободянюк "не вийшов до мікрофону з морально-етичних міркувань, а саме — влада намагалася політизувати цей священний для ветеранів Афганістану День пам’яті".

    Чим саме? А тим, що влада намагалася надати матеріальну допомогу тільки 85 особам, які були підібрані за політичними та іншими ознаками лояльності до облдержадміністрації. А саме — до політичної партії, яку представляє Іван Балога (НСНУ). Сергію Слободянюку вдалося домогтися виділення матеріальної допомоги всім інвалідам — учасникам бойових дій — та сім’ям загиблих Закарпатської області.

    За словами Сергія Слободянюка, антикризова коаліція у Верховній Раді України та обраний нею уряд Януковича роблять все можливе, щоб реально полегшити життя ветеранам війни.



    ***



    По обіді в Закарпатській обласній філармонії розпочався святковий концерт, якому передувала

    церемонія нагородження закарпатських воїнів-"афганців". Зокрема, тільки 6-ма видами медалей

    різної відзнаки нагороджені 34 члени Закарпатської ТО УСВА. Чимало колишніх "афганців" отримали також відзнаки і грамоти Української Спілки ветеранів Афганістану, Закарпатської ОДА і обласної Ради та Ужгородської міської ради.

    Швал емоцій викликав виступ музичного гурту "Пам’ять" із Кримської автономної республіки (керівник — Микола Скворцов), який є лауреатом Міжнародних і республіканських фестивалів "афганських" солдатських і патріотичних пісень.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору