ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Szerhij Szlobogyanyuk : "Felesegem magyar, en ukran vagyok..."

    03 мая 2024 пятница
    67 переглядів
    Szerhij Szlobogyanyuk

    Szerhij Szlobogyanyuk 40 eves. Az Ungvari Varosi Tanacs kepviseloje, a Miszto civil szervezet vezetoje, az Afganisztani Veteranok Megyei Szovetsegenek elnoke, az ungvari fuggetlen szakszervezet, valamint a varosi tanacs szocialista frakciojanak vezetoje.

    – Fiatal kora ellenere neve ismerosen cseng a kozeletben. Amolyan nevjegy gyanant mit mondana el magarol az igazi Karpati Igaz Szo olvasoinak?

    – 1996-ban parlamenti kepviselo lettem. Az Afganisztani Veteranok Megyei Szovetsegenek elnoke vagyok. 2005. aprilis 22-en szovetseget kotottunk az Olekszandr Moroz vezette Szocialista Parttal es mintegy 50 ezer afganisztani csatamezokon harcolt tarsammal egyutt en is ennek a partnak a soraiba leptem.

    – Nyilvan nemcsak a bajtarsak motivaltak.

    – A leglenyegesebb, hogy ez a part ajanlja szamomra a legszimpatikusabb es legelfogadhatobb alternativat: a realis szocialis fejlodes utjat az egesz orszag szamara. Szent meggyozodesem, hogy a vadkapitalizmusbol Ukrajnanak az igazi europai gazdasagi es szocialis fejlodes utjara kell lepnie, arra az utra, melyen az Europai Unio tagallamai, azaz a kontinens haromnegyede jar, ahol a piacgazdasag a szocialisan vedtelen embereket tamogatja. Vagyis azokat, akik alacsonyan fizetett alkalmazottak, vagy egyaltalan nem rendelkeznek munkahellyel. S ilyenek Karpataljan is nagyon sokan vannak. Az europai kozosseg tagallamaiban roluk es gyermekeikrol is gondoskodik az allam, mert potencialis erot latnak bennuk az orszag fejlodesenek szempontjabol. Ezert van az, hogy a mi allampolgaraink mennek Nyugat-Europaba munkat vallalni es nem forditva.

    – A nyugdijasok kihagyhatok-e ebbol a csomagbol?

    – Termeszetesen nem. Hiaba biztosit szamukra kedvezmenyeket a torveny, allandoan nyirbaljak, zsugoritjak azokat. A mult ev elejen tett igereteit a Timosenko-kormany het honap alatt sem tudta megvalositani, de vonatkozik ez a mostanira is. Nem veletlen, hogy ma mar csak babkormanynak tekintheto. A nyugdijnak olyannak kell lennie, hogy az idosek abbol gondtalanul meg tudjanak elni.

    – Masok is vallanak hasonlo elvet Ukrajnaban. Konkretan mit tettek, illetve milyen valtoztatasokat igernek ennek a retegnek a szocialistak?

    – A szocialistak fogadtattak el a haboru gyermekeire vonatkozo torvenyt, mely az 1927 es 1945 kozott szuletett, mara mar elemedett korban levo embereket segiti meg abban az esetben is, ha tenyleges harci esemenyekben nem vettek reszt, ugyanakkor megszenvedtek a korulmenyeket, egeszsegileg is karosultak. Eppen a szocialistaknak koszonheto, hogy a 2006-os allami koltsegvetes 800 millio hrivnyat kulonit el szamukra, amit a kozmudijak fedezesere, valamint a tomegkozlekedesi eszkozok igenybevetelekor hasznalhatnak. Ez meg csak az elso lepes, amit tovabbiak kovetnek majd, mivel tudjuk, hogy ez a penzosszeg csak mintegy 20–25 szazaleka a szuksegesnek. Ide sorolhato az a teny is, ami szinten a szocialista partnak koszonheto, hogy a korabbi 30 helyett az iden mar a diakok 48 szazaleka tanulhat a felsofoku intezmenyekben teritesmentesen. Celunk a 60 szazalek elerese.

    – Terjunk vissza szukebb patriankra, s azon belul Ungvarra.

    – A varosi tanacs szocialista frakciojanak fo iranyvonala, hogy azonnal megtorpedoz minden kozmudijemelesre iranyulo kezdemenyezest. Nyilvan az olvasok kozul is sokan emlekeznek az ezzel kapcsolatos mult evi tuntetesekre. S igy lesz ez az iden is, amennyiben ilyesmiket eszlelunk. Velemenyunk szerint ezeket a terheket semmikeppen sem szabad a lakossag nyakaba varrni. Sot, azt is inditvanyozni fogjuk, hogy szunjenek meg a hazkezelosegek, mert csak elnyelik a lakossag penzet. A hazkezeloseg legyen muszaki-technikai segelyszolgalat surgos javitasok vegrehajtasara. A tobbi penzt pedig a lakokozossegek kezelnek es arra hasznalnak fel, amire szuksegesnek tartjak, hiszen ok lakjak azokat a lakasokat. A vizert a vizmuvek, a hoert a tavfutok feleljenek! Ehhez kernenk a magyar olvasok szavazatait.

    – Magyarokat erinto problemakkal foglalkoznak-e?

    – Ugy velem, hogy az ungvari magyarsagot erinto egyik legfajdalmasabb pont a Dayka Gabor kozepiskola epuletszarnyanak lassan masfel evtizede elhuzodo befejezese. A szulok kerelmet eljuttattuk Sztaniszlav Nyikolajenko oktatasi es tudomanyos miniszterhez es inditvanyoztuk, hogy a miniszterium finanszirozza az epitkezest.

    – Ha mar itt tartunk, rakerdeznek arra is, hogy ugy altalaban mikent viszonyulnak a szocialistak es szemelyesen On a nemzeti kisebbsegek kerdesehez?

    – A hivatalos allaspont, amit Olekszandr Moroz, a Szocialista Part elnoke kepvisel, hogy Ukrajnaban minden kisebbseg, igy a magyarok is, a sajat anyanyelvukon intezhessek ugyes-bajos dolgaikat. Ugyanezen a nyelven szerezhessenek kozep- es felsofoku kepesitest, orizhessek nemzeti hagyomanyaikat. Szo sem lehet semmifele ukranositasrol! Ez nevetseges es teljesen ellentetes a korszellemmel! Azt a fogalmat, hogy nemzetisegi ellentet, teljesen ki kell torolni a koztudatbol! Ami pedig szemelyesen engem illet, felesegem magyar, en viszont ukrannak tartom magamat. Kell ennel tobbet mondanom?

    – Elerik-e a szocialistak a parlamenti kuszobot On szerint?

    – Amennyiben az igazi Karpati Igaz Szo olvasoi is mellenk allnak, efelol nincsenek ketsegeim. Meggyozodesem, hogy nem csak elerjuk, de joval meg is haladjuk azt.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору