ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті було поставлено крапку у визволенні України

    03 мая 2024 пятница
    70 переглядів

    Останній бій проти фашистів на українській землі відбувся 28 жовтня 1944 року. Крапку у битві за рідний край поставлено саме в найзахіднішому реґіоні сучасної України — Закарпатті.

    Визволення вперше приєднало до Радянської України Закарпаття, яке було складовою частиною колись Київської Русі, згодом Австро-Угорської імперії, Угорщини та Чехословаччини. Саме з теренів нинішнього Закарпаття українську землю полишив останній фашистський загін. Тут, у Карпатських горах, відбулася вирішальна для всієї України битва. Перемога на відомій «лінії Арпада» — надзвичайно потужному укріпленні, зведеному фашистською Угорщиною вздовж головних карпатських перевалів, — дала змогу остаточно позбутися ворога і об’єднати етнічні українські землі в цілісно єдину державу. Сотні дотів, дзотів та військових підземних містечок, які складали угорсько-фашистську лінію Арпада, збереглися до сьогодні. Білою плямою в історії повоєнного Закарпаття залишається доля представників основних національних меншин, котрі проживали там під час визвольних змагань. І якщо за кілька місяців до перемоги фашистський голокост забрав життя 100 тисяч закарпатських євреїв, то першими жертвами нового, радянського режиму, стали місцеві угорці та німці.

    20 тисяч осіб угорської та німецької національності віком від 18 до п’ятдесяти років постраждали від репресій. Дотепер вони не реабілітовані, а отже на рівні держави поки що не визнані жертвами жодного політичного режиму. Поновити пам’ять про загиблих закарпатців намагаються тільки окремі дослідники історії та громадські організації. Визволителі ж, колишні бійці 4-го Українського фронту, щороку з’їжджаються до Закарпаття. Саме нинішнім ветеранам місцеві жителі завдячують своєю українською батьківщиною.

    СТБ

    Депутатська група "Місто" провела для ветеранів святковий захід з нагоди 60-річчя визволення Закарпаття
    Одразу 20 закарпатських ветеранів та інвалідів отримали нові автівки
    В Ужгороді фінішував супер-марафон
    В Ужгороді відбулося спецпогашення з нагоди 60-ї річниці Визволення

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору