ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Федір ВАЩУК, ректор ЗакДУ: Як уберегтися від незаконних махінацій псевдо-вишів під час вступу

    23 мая 2024 четверг
    49 переглядів

    Вчора, 3 липня, в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, на якому з журналістами зустрівся ректор Закарпатського державного університету, голова ради ректорів ВНЗ III-IV рівнів акредитації Закарпатської області Федір Ващук.

    Ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК.
    Ректор Закарпатського державного університету Федір ВАЩУК.

    Напередодні вступних випробувань Федір Ващук запевнив, що Закарпатський державний університет зацікавлений у якісному об’єктивному наборі абітурієнтів. Адже із 158 офіційних показників рейтингу навчального закладу 70 залежать від самих студентів — їхніх перемог в олімпіадах, конкурсах тощо. У прозорості процедури вступу до ЗакДУ Ф. Ващук переконаний на усі 100 %. За його словами, тестова система унеможливлює упередженість, а за технічний бік справи особисто відповідають професійні комп’ютерники, які щодня ставлять власні підписи на «текстові» програми для аналізу даних. Ректор навіть пропонує безпосередньо перед іспитами обмінюватися фахівцями комп’ютерних відділів УжНУ і ЗакДУ.

    Федір Ващук порушив тему злочинних махінацій окремих псевдо-вишів. Зокрема, наголосив, що результати зовнішнього оцінювання в середніх школах повинні обов’язково зараховуватися при вступі. Натомість окремі ВНЗ просто змінюють назву іспиту. Наприклад, замість української мови оголошують іспит з ділової української мови чи до математики додають «… та основи інформатики», що насправді є грубим порушенням. Ректор також порадив не довіряти тим вищим навчальним закладам, які продовжують набір студентів після закінчення офіційного терміну. Адже це також є незаконним. Бути насторожі Федір Ващук радить і тоді, коли виш пропонує абітурієнтові оформити контракт про платне навчання ще до вступних іспитів. За законом, угода про навчання може бути укладена виключно на основі результатів вступних випробувань.

    Припинення діяльності 130 українських вишів (з яких 9 мають представництва на Закарпатті) професор називає позитивним революційним кроком на шляху боротьби Міністерства освіти і науки України із псевдо-освітою. Щоправда, одним наказом проблеми не вирішити. Наразі в судах України перебувають понад 4 тисячі заяв від випускників, які не отримали диплом. Ректор заявив, що Закарпатський державний університет готовий прийняти усіх студентів закритих вишів зі збереженням тієї суми оплати навчання, яка була вказана у їхньому контракті.

    Щодо структурних змін у ЗакДУ, то, за словами Ф. Ващука, факультет Міжнародних відносин розділився на два: Міжнародних відносин та Міжнародного бізнесу. Крім цього, відтепер на базі ЗакДУ вперше в Закарпатті студенти здобуватимуть спеціальність фахівців міжнародного права. Таку можливість надала співпраця із Київським університетом права Національної академії наук України.

    Федір Ващук повідомив також, що Рада ректорів Закарпатської області підписала офіційну угоду із обласною Студентською радою. Документ містить перелік пунктів про рішення, які не можуть бути прийняті керівництвом вишу без узгодження зі студентським самоврядним органом. Наприклад, у ЗакДУ навіть розклад занять і умови поселення в гуртожиток затверджує студентське об’єднання. І жодної скарги на адресу керівництва з цього приводу досі на надходило, розповів ректор.
    Ужгород: Ректор ЗакДУ Федір Ващук — про сучасні методи боротьби з хабарництвом у вишах
    Дипломи про закінчення навчання першими в гірському краї отримали випускники факультету інформатики Закарпатського державного університету
    Закарпатський державний університет на міжнародному рівні ділився досвідом впровадження сучасних інформаційних технологій у навчальний процес
    Федір ВАЩУК, ректор ЗакДУ: "Науковий потенціал Закарпаття дуже однобокий"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору