ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Емігрантка з України — лауреат літературної премії Ренодо

    19 мая 2024 воскресенье
    57 переглядів

    Українська емігрантка стала лауреатом найпрестижнішої у Франції літературної премії. Відому на весь світ Гонкуровську премію в 2004 році отримав 32-річний Лоран Роке за роман «Сонце Скорта». В цьому творі розповідається історія п’яти поколінь італійської родини, серед членів якими є селяни, торговці, насильники, бандити, емігранти.

    На думку літературних оглядачів, головним сюрпризом Гонкуровської премії виявилася не особа лауреата, який, не зважаючи на молодість, вже встиг здобути популярність і був два роки тому удостоєний Гонкуровської премії для молодих авторів, а той факт, що роман «Сонце Скорта» був опублікований маловідомим видавництвом «Акт сюд». Цей факт не перешкодив видавництву продати вже понад 80 тисяч примірників книги, що для Франції є вельми високим показником.

    Своєрідний сюрприз цього року піднесло і журі іншої відомої літературної премії - Ренодо. Вперше в історії ця премія, що вважається другою по престижності, була присуджена покійному автору. Лауреатом виявилася Ірен Неміровські, українка за походженням, яка свого часу емігрувала до Франції, а в 1942 році загинула в нацистському концтаборі Аушвіц, передає «Newsru.com».

    Роман «Французька сюїта», написаний Неміровські на початку Другої світової війни, який розповіжає про тяготи і злидні людей, що опинилися на окупованих німецькими нацистами територіях, побачив світло тільки у вересні нинішнього року.

    Гонкуровська премія вважається найголовнішою премією Франції в області літератури. Вона була офіційно встановлена в 1896 році, але присуджувати її почали тільки з 1902 року. Брати Гонкури залишили величезний стан, який по заповіту Едмона переходив в Академію Гонкуров, офіційно встановлену в 1896 році. Номінально розмір Гонкуровськой премії складає всього 10 євро. Проте лауреат виграє в іншому - продажі його книг після присудження премії стрімко ростуть.

    Членами Гонкуровської академії в різний час були письменники Альфонс Доде, Ерве Базен, Луї Арагон і інші. Першим лауреатом Гонкуровськой премії в 1903 році став Джон-Антуан Але, що отримав нагороду за роман «Ворожа сила».

    ForUm
    Гонкуровську премію отримав Годе за «Сонце Скорта»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору