ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У небезпечних умовах працюють неповнолітні на підприємствах Іршавщини

    28 березня 2024 четвер
    96 переглядів

    За поточний рік було перевірено 11 підприємств, з них: 3 – державних, 3 колективних, 5 – приватних.


    На виконання плану заходів щодо реалізації положень Концепції запобігання та викоренення найгірших форм праці дітей та з метою реалізації положень Конвенції Міжнародної організації праці № 182 “Про заборону та негайні дії щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці” службою Іршавської райдержадміністрації у справах дітей спільно з територіальною державною інспекцією праці проводяться спільні перевірки по контролю за додержанням підприємствами, установами та організаціями району законодавства про працю неповнолітніх.

    Як стало відомо кореспондентам UA-Reporter.com у загальному відношенні, підприємствами, установами та організаціями Іршавського району дотримуються вимоги законодавства про працю неповнолітніх. Разом з цим, мають місце окремі порушення стосовно трудових прав дітей.

    В Іршавській РДА, перевірками встановлено, що окремі підприємства не завжди правильно документально оформляють неповнолітніх на роботу, встановлюючи, зокрема, для них, при прийомі на роботу строк випробування. Однак за діючим законодавством України (ст.. 26 Кодексу законів про працю) випробування при прийнятті на роботу не встановлюється для осіб, молодше вісімнадцяти років.

    Також має місце виплата неповнолітнім заробітної плати "в конвертах". Так, під час однієї зі спільних перевірок службою у справах дітей, територіальною інспекцією праці разом з органами прокуратури було виявлено, що приватний підприємець Б., здійснюючи торгівельну діяльність, використовував найману працю неповнолітнього без оформлення трудових відносин. За наслідками перевірки було складено відповідний припис, який передано до Територіальної державної інспекції праці в Закарпатській області.

    Мають місце залучення неповнолітніх до праці із шкідливими та небезпечними умовами. Так, в ході однієї з перевірок підприємств району, було виявлено неповнолітнього, С., який працював електрогазозварником. За результатами перевірки було зобов'язано керівництво підприємства перевести неповнолітнього С. на посаду з нешкідливими та безпечними умовами праці.
    Також, ході перевірок, службою у справах дітей спільно з територіальною інспекцією праці надавалась практична та методична допомога фахівцям підприємств, установ та організацій району щодо застосування законодавства про працю з питань пов'язаних із специфікою праці неповнолітніх. А працівниками служб у справах дітей надавались рекомендації адміністраціям підприємств, особливо приватної форми власності, щодо захисту прав дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, попередження випадків втягування їх у найгірші форми праці.
    А. Зозуля

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору