ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Структура операційних витрат з реалізованої продукції на Закарпатті

    20 квітня 2024 субота
    53 переглядів

    За січень-червень 2010 року операційні витрати з реалізації продукції (робіт, послуг) підприємств Закарпатської області щоквартального обліку становили 6478,3 млн.грн.


    Із загальної суми операційних витрат половину складають витрати торговельних підприємств, більше третини – промислових підприємств,. Відповідно у структурі витрат найбільша питома вага припадає на вартість товарів та послуг, придбаних для перепродажу і реалізованих без додаткової обробки (52%) та матеріальні витрати (23,2%).

    Порівняно з аналогічним періодом 2009 року у структурі операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) від 0,1 до 0,8в.п. зменшилася частка витрат за всіма складовими, крім матеріальних витрат та витрат на придбання товарів та послуг, придбаних для перепродажу, які зросли відповідно на 0,2 та 2,0в.п. Зростання частки витрат на придбання товарів та послуг для перепродажу спричинило подорожчання покупної вартості товарів та послуг.

    Високий рівень матеріальних витрат характерний для суб’єктів сфери промисловості та будівництва, де матеріальні витрати складають половину загальних витрат. Менше половини з них складають матеріальні витрати підприємств охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (44,9%), сфери транспорту та зв’язку (38,6%), третину – надання комунальних та індивідуальних послуг, четвертину – готельно-ресторанного комплексу.

    Витрати на оплату праці у підприємств щоквартального обліку області склали 9,5% загальних операційних витрат. Половину витрат становили вони у підприємств, які діяли у сфері освіти, більше третини – фінансової діяльності, комунальних та індивідуальних послуг, четвертину – операцій з нерухомим майном, інжинірингу та надання послуг підприємцям.

    Найменшою (1,9%) була частка витрат на оплату праці у підприємств торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку.

    Високі амортизаційні відрахування є об’єктивно характерними для підприємств, які здійснюють операції з нерухомістю, інжинірингу та надають послуги підприємцям – 23,5%, сфери транспорту та зв’язку – 11,7%, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 10,2%, освіти та готельно-ресторанного господарства – по 9,1%, надання комунальних та індивідуальних послуг – 5,4%.
    Інші операційні витрати підприємств області склали 8,5% загальних операційних витрат і в порівнянні з аналогічним періодом минулого року знизилися на 0,8 в.п.

    Зниження зазначених витрат відбулося за рахунок скорочення послуг зв’язку та сторонніх організацій, зменшення кількості відряджень за межі області та країни, тощо.

    Значне зменшення (відповідно на 8,2 та 9,0в.п.) частки інших операційних витрат у порівнянні з відповідним періодом минулого року відбулося у підприємств сфери транспорту та зв’язку та фінансової діяльності.



    Начальник відділу структурної статистики
    А.О. Тимко

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору