ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Житель Закарпаття витрачає на їжу всього 17,16 грн. на добу, - і живий

    19 квітня 2024 п'ятниця
    76 переглядів

    Життєвий рівень матеріального добробуту різних соціальних груп населення досліджується органами статистики у всіх районах області шляхом проведення вибіркового обстеження умов життя домогосподарств. За його даними середній розмір домогосподарства є найвищим серед регіонів країни та становить 3,42 особи.


    Середньомісячні сукупні ресурси у ІV кварталі 2009 року порівняно з відповідним періодом минулого року зменшилися на 1,3% та становили в середньому за місяць на одну особу 1086,07 гривні. За даним показником область серед регіонів країни займає 21 місце.

    Основним джерелом надходжень сукупних ресурсів, а саме понад третину становить оплата праці. Пенсії, стипендії, допомоги складали 21,3%. Характерною для Закарпаття є найбільша серед регіонів країни частка доходів від самозайнятості 20,5% при 5,6% в середньому по країні. Надходження від особистого підсобного господарства становили восьму частину надходжень.

    Середньомісячні сукупні витрати становили 996,71 грн. в середньому на одну особу домогосподарства в місяць. По даному показнику область займає 18 місце серед областей країни.

    Основним компонентом видатків населення є витрати на придбання продовольчих товарів, тобто видатки на споживання. Домогосподарства області спрямовували на харчування 52,7% витрат. Вартість харчування однієї особи в середньому на добу становила 17,16 грн. при 18,34 грн. в середньому по країні. Серед регіонів країни за даним показником область займає 20 місце.

    Кожен житель країни повинен бути забезпечений тією кількістю продуктів і такої якості, які потрібні для нормального відтворення людського потенціалу. У середньому за місяць однією особою спожито: 10,4 кг хліба і хлібних продуктів, 4,1 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала, 1,0 кг – риби і рибопродуктів, 19,2 кг – молока, молокопродуктів та масла, 1,8 кг – олії та інших рослинних жирів, 3,3 кг – фруктів, ягід, горі¬хів, винограду, 9,2 кг – картоплі, 9,3 кг овочів і баштанних та 17 штук яєць.

    Найбільшу частку сукупних витрат на харчування домогосподарства області витрачали на купівлю м’яса, м’ясопродуктів та сала – 21,9%, хліба і хлібних продуктів – 13,4%, молока, молокопродуктів та масла – 12,4%, овочів та баштанних – 12,2%, цукру та кондитерських виробів – 8,6%.

    На купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг домогосподарства щомісячно витрачали 29,3% сукупних витрат. У структурі витрат домогосподарств серед купівлі непродовольчих товарів та оплати послуг найбільшу частку 8,7% займали витрати на купівлю одягу та взуття, 6,5% – на оплату води, електроенергії, газу та інших видів палива.

    На інші види товарів та послуг (побутову техніку, поточне обслуговування житла, транспорт, зв’язок, охорону здоров’я, відпочинок і культуру) пересічне домогосподарство витрачало від 07% до 3,7% сукупних витрат.

    Невисокий життєвий рівень більшої частини населення, пов’язаний з економічною нестабільністю, призвів до того, що основну частину своїх доходів домогосподарства області вимушені витрачати на продукти харчування.



    Ганна Лучківська
    начальник відділу обстежень умов
    життя домогосподарств ГУС

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору