ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді квадратний метр житла в новобудовах подешевшав вдвічі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    91 переглядів
    В Ужгороді реалізовується будівельний проект "Боздош-Еліт"

    За ситуації, коли житлове будівництво практично завмерло, на будівельних майданчиках біля Боздоського парку по Слов’янській набережній в Ужгороді реалізовується будівельний проект «Боздош-Еліт».


    Минулого року здали в експлуатацію три житлові будинки (52 квартири) та ще три будинки здадуть у квітні—травні.

    «Цим ми дещо покращили статистику міста з вводу в експлуатацію житлових будинків», — каже директор будівельної компанії зі 100-відсотковим ізраїльським капіталом Володимир Шолохман. Але якщо квартири з другої черги будівництва були продані ще в 2008 році, то квартир із третьої черги реалізовано тільки близько 60 %, а в перспективі на одній із найбільш елітних в Ужгороді територій мають збудувати ще 15 житлових будинків.

    Вартість будівництва, яке включає ціну будматеріалів, виплату зарплати, сплату податків й отримання прибутку, і становить у кінцевому підсумку вартість реалізації. Починали продавати квартири у кварталі Боздош-Еліт за ціною 1 200 доларів за кв. м елітного житла, нині продають за 750, аби не заморожувати будівництво: хто з ринку йде, назад зазвичай не повертається. Директор фірми стверджує, що «крок до зниження ціни дав ефект», адже клієнти не зникли. Тим більше, що на вторинному ринку, на його думку, залишилися квартири переважно «убиті», які потребують капітального ремонту, а хороший євроремонт не набагато дешевший за нову квартиру.

    Володимир Шолохман не згоден із висловом «ринок житла досяг дна». На його думку, на сьогодні житловий ринок досяг паритету, тобто коли затрати, податки і зменшений прибуток складають більш-менш прийнятну для споживача ціну. Проте є чимало недовіри до нового житла через будівельні афери. Якщо для придбання квартири на вторинному ринку достатньо піти до нотаріуса, то на незавершений будівельний об’єкт можна укласти тільки попередню угоду, а тому попит є саме на квартири в будинках, уже зданих в експлуатацію.

    Інвестування будівництва можливе за двома варіантами: іноземними коштами та інвестування громадянами, зацікавленими придбати житло (а таких нині обмаль через неможливість отримати іпотечний кредит й такі інвестиції з’являться хіба що тоді, коли запрацюють банки). Оптиміст Шолохман сподівається, що до середини поточного року новий уряд посприяє новим кредитним тенденціям. «Наша фірма інвестується іноземцями скоріше на основі дружніх взаємовідносин, особистих зна­йомств із обох сторін... Загалом іноземних інвесторів відштовхують наша бюрократія, незаплановані витрати, чого іноземці не розуміють, а також перевитрати часу, який вони цінують. Адже гроші мають бути швидкими», — розповідає кореспонденту UA-Reporter.com Володимир Шолохман.
    Він висловив побажання, щоб іноземці з інвестиціями приходили до нас не через своїх знайомих, а на пропозиції міської влади, яка, маючи розроблений проект, оголошує конкурс на інвестування цього проекту з переліком гарантованих пільг. Якби потенційним іноземним інвесторам пропонувати проектні пакети, то це було б і правильно, і більш результативно», — переконаний Володимир Шолохман.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Хочу звернути вашу увагу на те, що 3 будинки 2-ої черги про які йдеться в статті здані в експлуатацію тільки "умовно"- немає ні газу, ні електроенергії, ні води. Крім того, не впорядкована прибудинкова територія, не доведені до ладу під'їзди, і мешканці будинків змушені користуватися тимчасовим будівельним входом, оскільки постійний- для них заблоковано. В офісі СіПіеМу розводять руками, і годують обіцянками. То ж за наші гроші- ми не отримуємо й десятої частини від "елітного комплексу". І це при тому, що здачу будинку затримали більше ніж на 2 (!!!!!!!!!!) роки. Не кажучи вже про якість виконаних робіт. Чого тільки варта постійна вода в підвалі. Тому хотілося б порадити В. Шолохману, перш ніж розкидуватися красномовними обіцінками, виконати свої зобов'язання й компенсувати завданы незручності.