ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді правоохоронці вишукували «дітей вулиці» (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    56 переглядів
    В Ужгороді міліція перевіряла "бездомних" неповнолітніх

    Щоб запобігти злочинності неповнолітніх, їх бродяжництву, жебракуванню, дитячій бездоглядності та насиллю в сім’ях, де виховуються діти, в Ужгороді правоохоронці міського управління ГУМВС Закарпатської області проводять оперативно-профілактичні відпрацювання вулицями міста.


    Тому, за розпорядженням міського голови Ужгорода, відповідно до Законів України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про охорону дитинства», «Про освіту», 8 квітня проведено спільне цільове профілактичне відпрацювання Служби у справах дітей (3 особи), Ужгородського національного університету (студенти юридичного факультету та факультету соціальної роботи — 15 осіб), Ужгородського МУ ГУМВС України в Закарпатській області (12 осіб), Лінійного відділу міліції на станції Ужгород УМВСУ на Львівській залізниці (3 особи), Управління освіти (15 осіб), Відділу сім’ї та молоді від Управління культури, сім’ї, молоді та спорту (2 особи), Центру соціальних служб сім’ї та молоді (5 осіб) та Відділу промисловості, транспорту та зв’язку (2 особи).

    Як пояснив UA-Reporter.com начальник служби у справах дітей Ужгородської міської ради Сергій Просяник, метою такого заходу є виявлення бездоглядних дітей, зменшення злочинності серед неповнолітніх, проведення профілактики правопорушень, залучення дітей до навчання, прийняття мір адміністративного впливу до батьків, які не виконують своїх батьківських обов’язків, вивчення побутових умов проживання неповнолітніх в неблагополучних сім’ях, припинення жебракування та бродяжництва малолітніх, покращення криміногенної ситуації в дитячому та підлітковому середовищах.

    Розпочався профілактичний рейд о 9 годині ранку в актовому залі Ужгородського міського управління ГУМВС України, на якому заступник міського голови Ужгорода Федір Апшай, начальник служби у справах дітей Сергій Просяник та заступник начальника ужгородської міліції — начальник міліції громадської безпеки Ужгородського МУ ГУМВС України в Закарпатській області майор міліції В’ячеслав Григор’єв провели інструктаж для присутніх. Після організаційно-роз’яснювального моменту учасники профзаходу поділилися на групи. Відтак, частина з них роз’їхалася на патрулювання вулицями Ужгорода: пр. Свободи, вул. Корзо, пл. Ш. Петефі, пл. Корятовича, пл. Театральна, пішохідний міст, автовокзал (АС-1), ринки на пл. Корятовича, по вул. Бородіна, на вул. Белінського, перехрестя пр. Свободи, вул. Капушанської та пл. Кирила та Мефодія та вокзали міста над Ужем, а інші — пішли за адресами проживання родин, де виховуються проблемні діти.

    Зокрема, як повідомила помічник начальника по зв’язках з громадськістю та ЗМІ Лінійного відділу міліції на станції Ужгород УМВСУ на Львівській залізниці капітан міліції Людмила Фальчук, у ході відпрацювання їхніми співробітниками затримано двох неповнолітніх. Першого хлопчину знайдено у вагоні приміського електропоїзду сполучення «Ужгород-Мукачево». За словами 12-річного Максима (так звати хлопця), який мешкає у с. Лінці Ужгородського району, жебракувати вагонами потягів його змушує старший 19-річний брат. Ще одну дитину, яка просила милостиню у пасажирів вагонів, затримано в приміському електропоїзді сполучення «Ужгород-Сянки». Нею виявилася 9-річна мешканка Великоберезнянського району, яка пояснила працівникам лінійної міліції, що жебракувати її примушує рідний батько. Наразі працівники міліції проводять профілактичну розмову з рідними затриманих дітей.

    Щодо Ужгородського міського управління ГУМВС України в Закарпатській області, лише за перші кілька годин профілактичного відпрацювання до відділу кримінальної міліції у справах дітей доставлено 6 неповнолітніх, складено 5 адмінпротоколів та одну матір попереджено щодо неналежного виховання дитини.

    — Основним нашим завданням у таких профілактичних відпрацюваннях є вилучення неповнолітніх з негативного середовища, що їх оточує, — розповідає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського МУ ГУМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Людмила Талабішка. — Дітей, що жебракують або залишені батьківського догляду, ми забираємо з вулиць у відділок. Спочатку викликаємо батьків, складаємо адміністративні протоколи та робимо попередження. У гіршій ситуації, відправляємо малечу до притулку, що знаходиться в смт. Батьово Берегівського району. Якщо ж рідні й надалі залишають своїх дітей на «розсуд долі», змушують їх просити милостиню, то їх позбавляють батьківських прав, а дітей відправляють до шкіл-інтернатів.

    Під час сьогоднішнього рейду в кабінеті Людмили Талабішки ми зустріли братика і сестричку із родини Бідзіля. Разом із ними була і мати, яка давала пояснення правоохоронцям. У ході розмови з’ясувалося, що у цій багатодітній родині виховується 7 дітей: найстаршому з них — 17 років, а наймолодшій — 9 місяців. На жаль, батьки є інвалідами І групи і тому у догляді за найменшими членами родини беруть участь старші діти, через що і пропускають навчання в школі.

    Поділився враженнями від сьогоднішнього профілактичного рейду і старший викладач кафедри Соціології і соціальної роботи факультету Суспільних наук Ужгородського національного університету Володимир Башкірєв:

    — Студенти ІІ курсу нашого факультету вперше взяли участь у такому широкомасштабному профілактичному відпрацюванню. До сьогодні вони бачили на власні очі роботу наших соціальних служб та установ тільки при проходженні студентської практики. Цього разу їм вдалося безпосередньо поспостерігати за спільною роботою владних, правоохоронних та соціальних структур. Під час рейду студенти із освітянами та правоохоронцями відвідали сім’ї, які стоять на профогляді Служби у справах дітей, та взяли участь у патрулюванні: побували в школах, де ознайомилися із характеристикою учнів, які пропускають систематично уроки, та Інтернет-кафе, куди у шкільний час полюбляють завітати прогульники уроків неповнолітні. Хотів би подякувати за співпрацю заступнику міського голови Ужгорода Федору Апшаю та начальнику Ужгородського МУ ГУМВС України в Закарпатській області підполковнику міліції Віталію Шимоняку, який обіцяв і надалі запрошувати наших студентів до подібних відпрацювань.

    До речі, однією з причин залучення до рейду студентської молоді — принцип «рівний-рівному». Адже доведено, що люди близькі або рівні за віковою категорією легше йдуть на контакт один з одним. У цій ситуації, це в дечому допомагає «розкритися» дитині правоохоронцям.

    Отож, шановні батьки, пильнуйте, доглядайте та турбуйтеся за своїх дітей. Нехай вони не залишаються і не зростають без родинного нагляду та любові у своєму дитячому світі. Пам’ятайте, ви їм потрібні. (Тетяна Горянка, Вікторія Попович)



    2_38.jpg
    3_32.jpg
    4_27.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Владимир Иванович.