ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті розпочинається операція "Первоцвіт-2010" (ФОТО)

    23 квітня 2024 вівторок
    90 переглядів
    Компенсації за шкоду первоцвітам становить від 9 до 15 грн.

    Як повідомили UA-Reporter.com у Державній екологічній інспекції у Закарпатській області, з метою забезпечення державного контролю за станом охорони, захисту, використання та відтворення червонокнижних видів рослин Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області видано наказ №11 від 19 січня 2010 року про проведення в краї операції “Первоцвіт-2010”. Цього року вона триватиме з 10 лютого по 30 травня.

    18986.jpg18986_2.jpgДо реалізації заходів по недопущенню знищення ранньовесняних червонокнижних видів рослин, попередженню неконтрольованого їх зривання у місцях найбільших популяцій, незаконного продажу Інспекцією залучено представників органів внутрішніх справ, державної лісової охорони та громадських інспекторів.
    В ході операції державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища перевірятимуть лісогосподарські підприємства на предмет забезпечення охорони первоцвітів, додержання вимог природоохоронного законодавства в місцях зростання найбільших популяцій ефемероїдів на території області, недопущення знищення у вегетаційний період червонокнижних видів рослин під час заготівлі деревини і здійснення інших лісових користувань, проведуть рейдові заходи у місцях масової торгівлі (автошляхах, стихійних ринках тощо). Крім цього, з метою недопущення вивезення червонокнижних видів рослин за межі України Інспекцією буде посилено контроль в пунктах пропуску через державний кордон.
    Чинне законодавство України передбачає адміністративну відповідальність за збирання, знищення чи пошкодження червонокнижних рослин. Так, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 398 від 16.03.1999 року розмір компенсації за шкоду, заподіяну незаконним збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин, занесених до Червоної книги України становить від 9 до 15 грн. Зокрема, за білоцвіт літній (Leucojum aestivum L) – 15,0 грн. за одну рослину, за шафран весняний (Crocus vernus (L.) Hill.), шафран Гейфелів (Crocus heuffelianus Herb.), сон-траву білу (Pulsatilla alba Reichenb) - 12,0 грн., за підсніжник білосніжний (Galanthus nivalis L.) та білоцвіт весняний (Leucojum vernum L.) 9,0 грн. за одну рослину. Згідно ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, тягне за собою накладення штрафу від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-136 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.
    Але жодний закон не в змозі вберегти та захистити природу без нас, без нашого усвідомлення її цінності та значимості. Тож не будьмо байдужі, долучімося до посильного внеску в охорону довкілля, збереження унікальної української природи та, зокрема, мальовничої краси та неповторності краю Срібної Землі.

    В Закарпатье на первоцветах люди зарабатывают 200-300 гривен за день (Фото)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору