ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Туристичний потенціал Закарпаття – пріоритет територіальних громад (Фото)

    28 березня 2024 четвер
    65 переглядів
    Карпати хочуть перетворити на туристично-рекреаційний центр всієї Європи

    Розвиток туристично-рекреаційної галузі для органів місцевої влади Закарпаття є одним із пріоритетних і стратегічних напрямів діяльності на довгу перспективу. У контексті сталого розвитку не тільки нашого та сусідніх країв, прикордонних регіонів стоїть завдання перетворити Карпати у туристично-рекреаційний центр усієї Європи.

    18379_0.jpg18381.jpg Адже Карпати, в тому числі їх закарпатська частина, мають для цього великий природнокліматичний потенціал. Треба тільки вміло та ефективно його задіяти, не порушуючи екологічну рівновагу.
    У цьому напрямку і працюють більшість органів місцевого самоврядування нашої області.
    Як розвивається туристично-рекреаційна галузь області? - цій темі було присвячено чергове засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради, яке пройшло у Великоберезнянському районі.
    Відкриваючи засідання, голова обласної ради Михайло Кічковський, коротко зупинився на підсумках діяльності обласної ради за минулий рік. При цьому він підкреслив, що як облрада, так і районні ради діяли синхронно. В центрі їх уваги постійно була і залишається людина з її насущними проблемами та духовними запитами. Тому головною метою прийнятих рішень було сприяти соціально-економічному та духовному розвитку нашого краю. Для цього протягом року затверджено 18 галузевих програм.
    Особлива увага приділялася питанням наповнення місцевих бюджетів, від чого залежить реалізація соціальних програм.
    Заслуховувався, аналізувався та виносився на сесійне затвердження звіт головного фінансового управління облдержадміністрації про виконання обласного бюджету за кожен квартал 2009 року. В той же час обласна рада спільно з облдержадміністрацією, місцевими радами активно працювала в напрямі пошуку джерел збільшення надходжень до обласного та місцевих бюджетів.
    Як наслідок обласний та місцеві бюджети, незважаючи на кризові явища в економіці, наповнювалися рівномірно. План надходжень до зведеного загального фонду області виконано на 101 відсоток. До нього в цілому надійшло більше 821 мільйона гривень. Обласний бюджет виконано на 104 відсотки. План надходжень до загального фонду перевиконали і всі райони та міста Берегово і Хуст. Найкращі показники (понад 106 %) мають Берегівський, Великоберезнянський та Виноградівський райони.
    Завдяки цьому вдалося успішно реалізовувати програми в галузі охорони здоров’я, освіти та виховання молоді, соціального захисту, екологічної безпеки, на реалізацію яких спрямовано видатків на 10-12 відсотків більше, ніж за 2008 рік.
    Виконання бюджету відбулося у значній мірі завдяки увазі до розвитку підприємництва і, зокрема, динамічному зростанню такої пріоритетної для нас галузі, як туристично-рекреаційна, відрахування підприємствами якої до бюджетів усіх рівнів лише за 9 місяців 2009 року склали понад 24,3 млн. грн.
    Як інформував присутніх голів районних рад начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму облдержадміністрації Ернест Нусер, сьогодні мережа туристично-рекреаційних закладів нараховує 328 об’єктів, в яких одночасно можна розмістити 19,6 тисяч чоловік. Зараз здійснюється будівництво та реконструкція ще 27 об’єктів. Протягом 2009 року в цій галузі створено більше 160 нових робочих місць, розроблено цілу низку туристичних маршрутів, проведено ряд спеціалізованих заходів, спрямованих на пропаганду та підвищення туристично-рекреаційного іміджу нашого краю, внаслідок чого зросла кількість туристів та відпочивальників, обсяг наданих їм послуг.
    Відрадно, що з кожним роком все активніше розвивається і зимовий туризм та відпочинок. Для цього створюється необхідна інфраструктура: в області наявні 77 гірськолижних витягів, 32 ратраки, 4 снігові гармати та 60 пунктів прокату гірськолижного спорядження.
    Чимало їх діє і у Великоберезнянському районі. Голова районної ради Василь Канюк розповів про діяльність органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у розбудові гірськолижної інфраструктури, зокрема гірськолижного комплексу «Красія».
    А учасники засідання мали змогу ознайомитися з його роботою безпосередньо, побувавши на об’єкті. Ще за майже кілометр до нього їх зустрічали лижарі, численні автомобілі з номерами різних областей та із-за кордону. Незважаючи на те, що на околиці села Вишка сніжок тільки притрусив, на лижній трасі «Красії» у катанні вправлялися сотні відпочиваючих та спортсменів.
    Керівник фірми «Київспортсервіс» Георгій Климентовський радо поділився з можливостями цього комплексу. Тут працює 5 витягів протяжністю більше 2 кілометрів. Лижна траса сягає понад 3,5 кілометра. Для забезпечення снігового покриву діють 4 снігові пушки. І у вихідні дні тут відпочиває до 3 тисяч чоловік. Створено всі умови для харчування людей, для їх навчання кататися на спусках, для прокату спорядження тощо. Комплекс працюватиме до середини квітня. А про умови відпочинку на «Красії» можна одержати інформацію з веб-сайту, який працює в режимі онлайн.
    Побільше б нам таких комплексів, – підсумував побачене і почуте голова обласної ради Михайло Кічковський.
    Сприяти цьому покликане і транскордонне співробітництво. У зв’язку з цим голова обласної ради звернув увагу на участь органів місцевого самоврядування у програмах транскордонного співробітництва. Він нагадав, що торік завдяки цьому вдалося вирішити багато питань розвитку соціальної інфраструктури, залучивши додаткові фінансові ресурси з міжнародних джерел. Зокрема, 36 сільських та селищних рад з 8 районів скористалися можливостями проекту Європейського Союзу ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» для проведення ремонтів дитячих садків, амбулаторій, шкіл, заміни в них систем теплопостачання, освітлення, медичного обладнання тощо на загальну суму понад 5,4 млн.грн.
    Відрадно, що все більше місцевих рад просять включити їх до цієї програми.
    Багато можливостей, в тому числі для Великоберезнянського району, наголосив Михайло Михайлович, відкриває перший конкурс проектів по Програмі прикордонного співробітництва «Польща- Білорусь- Україна» Європейського інструменту сусідства та партнерства 2007-2013 рр., термін подання заявок до якого завершується 28 лютого 2010 року. Було б доцільно, якби Великоберезнянська райрада спільно з Ужгородською митницею виступили аплікантом проекту щодо відкриття пішохідного пункту переходу кордону «Лубня-Волосате», який сприяв би подальшому розвитку туризму на Ужанщині.
    Оголошено також Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Останній термін подання проектів – 30 червня 2010 року.
    Продовжиться обласний конкурс на населений пункт кращого благоустрою та зразкового громадського порядку. Оскільки обласна рада проводила його минулого року вперше, то активність місцевих громад була не дуже високою. Цьогоріч розмір субвенції з обласного бюджету збільшився вдвічі, і тому є надія, що активність місцевих громад зросте.
    Вищезазначені програми надають можливості фінансування місцевих програм та ініціатив, передбачають фінансування інфраструктурних проектів та проектів обміну досвідом, спрямовані на вирішення соціально-економічних питань на місцевому та регіональному рівнях.
    За результатами засідання з обговорюваного питання прийнято відповідні рекомендації Координаційної ради органам місцевого самоврядування.

    Іван Діус, Закарпатська обласна рада

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору