ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті вирощують свиней-велетів

    28 березня 2024 четвер
    73 переглядів

    У с.Великі Лучки, що в Мукачівському районі Закарпатської області, живе звичайна сім'я з незвичайним домашнім улюбленцем. Їхня свиня Маня у свої півтора року важить 300 (!) кілограмів.

    1259.jpgВласниця цього «дива» Олена Мотринець каже, що придбала майбутнього «велета» на мукачівському ринку «Гід».
    — Крім Мані, в нас донедавна жив і її брат, — хвалиться господиня. - Свої заслужені «сімейні» 300 кілогамів він набрав уже в рік. Та на Різдво ми його з'їли, — сміється.
    Вигодувати таких велетів насправді нелегко, хоча, поспілкувавшись із господинею, дійшла висновку, що раціон у її домашніх улюбленців цілком звичайний. Олена Юріївна ділиться «секретами» відгодівлі:
    — Годую свиней двічі на день, — каже вона. - Найчастіше мої «маленькі» ласують чиром - вареною картоплею з мукою. Та найулюбленішими ласощами поросят є буряки і відварені струки молодої кукурудзи чи окремо відварене кукурудзяне зерно з цукром.
    Аби поросята наростили такі велетенські габарити, доводиться увесь час біля них «крутитися». Та для Олени Мотринець - це звичайна справа. Хоча, якщо чесно, то жінка зізнається, що утримувати нині свиней не надто вигідно. Адже корми надзвичайно дорогі.
    — Вирощувати поросят вигідно хіба тим селянам, у кого є «зайва» ділянка, а це ж корми, — по-професійному розмірковує жінка.
    — Але ж ви маєте прибуток від продажу потомства Мані? - цікавлюся.
    — Та маю. Але, по-перше, не всіх поросят вдається продати, по-друге, виручених грошей не достатньо для повноцінного утримання тварини, — зізнається госпоДИНЯ.
    Сьогодні, за словами жінки, продати пару поросят можна за 1400-1500 гривень. Цікавлюся, чому найчастіше маленьких свиней продають парами.
    — А тому, що у такий спосіб свинки швидше ростуть, активніше набирають вагу.
    — А кого господарі більше цінують - «хлопчиків» чи «дівчаток»?
    — Як у нас кажуть: «Дівчатка по 3 копійки, а хлоп'ята — по рублю!», — віджартовується жінка.
    Олена Юріївна веде у хлів, де за спеціальним загородженням лежить її Маня. Господиня хвалиться, що вже у вересні її улюблениця приведе потомство. Тож за місяць-півтора можна буде й на базар збиратися.
    — За один приплід наша Манька приводить 10 поросят, — каже. - Чи вдасться усіх продати,- не знаю. Минулого разу я продала лише половину приплоду, решту - зоставила собі та доньці.
    Уляна ЧЕПУРНИХ, студентка відділення журналістики УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору