ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті поліпшують вивчення української мови нацменшинами

    19 квітня 2024 п'ятниця
    56 переглядів

    9-10 червня 2009 р. в Ужгороді відбувся міжнародний науково-методичний семінар, присвячений поліпшенню вивчення української мови як державної в загальноосвітніх навчальних закладах Закарпатської області з навчанням мовами національних меншин.

    У роботі семінару взяли участь науковці Ужгородського національного університету, Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Мукачівського державного університету, Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України, Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, Будапештського університету ім. Л. Етвеша (Угорщина), Ніредьгазької Вищої Школи (Угорщина), автори підручників та програм з української мови і літератури для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин; керівники районних (міських) методичних об'єднань вчителів української мови і літератури, а також представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування регіону; Міністерства освіти і науки України, експерти; керівники обласних національно-культурних товариств.

    У відкритому, інколи гострому діалозі було обговорено шляхи подальшого вдосконалення вивчення державної мови в загальноосвітніх навчальних закладах із навчанням мовами національних меншин з метою забезпечити для учнів цих закладів той рівень знань з української мови і літератури, який мають учні навчальних закладів з українською мовою навчання.

    Для забезпечення вільного розвитку мовної самобутності всіх національних меншин та створення умов для доступу громадян різних національностей до всіх сфер суспільно-політичного життя в регіоні функціонує 118 загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням мовами національних меншин, 90 дошкільних установ, де навчання та виховання здійснюється національними мовами. З часу проголошення незалежності України в усіх навчальних закладах учні та вихованці дошкільних установ вивчають державну мову.

    З метою створення належних умов розвитку і розширення сфери функціонування української мови в області діє Регіональна програма розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 роки, схвалена розпорядженням голови облдержадміністрації, яка, зокрема, спрямована на створення учням загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням мовами національних меншин належних умов для вивчення української мови та підвищення конкурентоспроможності випускників цих закладів, розробку, видання підручників, навчально-методичної літератури, відповідних двомовних словників, запровадження новітніх технологій, підготовку і підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

    На обговорення учасників семінару було винесено 35 доповідей та повідомлень, зокрема:

    "Шляхи поліпшення вивчення української мови як державної у загальноосвітніх навчальних закладах області з навчанням мовами національних меншин" (М.А. Мотильчак, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації);

    "Державна мовна політика України та методика і методологічні засади викладання української мови у школах області з угорською мовою навчання" (П.М. Лизанець, завідувач кафедри угорської мови і літератури, директор Інституту гунгарології Ужгородського національного університету, професор, доктор філологічних наук);

    "Педагогічний аспект оцінювання знань учнів шкіл з навчанням мовами національних шкіл з української мови та літератури в системі незалежного тестування" (І.І. Орос, голова комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури і спорту, національних меншин та інформаційної політики, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, доктор PhD педагогічних наук) та інші.

    На семінарі виступили завідувач сектора сприяння освіті рідною мовою Міністерства освіти і науки України Ю.Г. Кононенко, головний спеціаліст сектора Ж.О. Кошкіна.

    Вироблені в ході роботи семінару рекомендації слугуватимуть практичному використанню органами державної влади, місцевого самоврядування, педагогічними колективами для подальшого удосконалення вивчення української мови як державної в загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Ketler.

    Коментар: 

    Сегодня говорить на "мове" это значит ставить себя в один ряд с Тягнибоком, Фарион, Ляшко и многими другими жертвами аборта. Кому нравится, пусть чуствует родство с этими уродами, а настоящим украинцам нечего стыдится своего - языка Киевской Руси. Конкретный вопрос Президенту - где русский государственный язык? Почему на западной устанавливаются памятники фашистким пособникам? Может ему стоит перечитать свои обещания, или перейдя на «мову» их забыл?

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Будь-ласка, якщо можете, підкажіть контакти практичних педагогів, які у вашій області працюють з учнями ромської національності. Дякую[email protected]