ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Крокуси дарують молодість

    19 квітня 2024 п'ятниця
    69 переглядів
    Крокусотерапія рятує від депресії

    У гірському Кричові (Тячівський район) навесні схили гiр рясно вкриваються гарними келихоподiбними фiолетово-бузковими квiтами. Горяни стверджують: якщо щодня з годину дивитися на крокуси, відступає старість. Фахівці кажуть: крокусотерапія рятує від депресії, запалень та підтримує імунну систему.

    72-річна Ганна Кричфалушій все життя проробила в колгоспі. Та не зважаючи на важку щоденну працю, адже земля вимагає багато зусиль та енергії, жінка виглядає лише на п’ятдесят.
    .“Це завдяки моїм квітам, -- Ганна Іванівна веде на город – Ще земля не прокинулися та як тільки пригріє сонечко, розпускається ряст та крокуцельди (так місцеві називають крокуси та проліски)”.

    Здалеку здається що на городі хтось розстелив величезний фіолетово-білий килим. Квіти й насправді дуже гарні: ніжні напівпрозорі пелюстки з темними крайчиками, густо стирчать з весняної землі, утворюючи манливий килим. Зазвичай, квиткова стрілка – одиначка, та придивившись, зрідка, находжу і по дві. А який дивний чаруючий аромат випромінює шафрановий килимок.

    “5 років тому помер чоловік, відтоді сама у хаті, -- зітхає жінка. -- Донька вчителює, кличе жити до себе, та я не кваплюся, не можу покинути свої квіти”.

    Ще наші предки виготовляли з крокусів барвники, лiки та прянощі: вирізали з квіток приймочки, висушивши, одержували дорогоцінну речовину – шафран, з гострим смаком та пряним запахом.

    “Аромат шафрану – незабутній, це букет запахів мускатного горіха, коріандру, розмарину та лавра благородного, -- як розповідає кореспонденту UA-Reporter.com енерготепапевт Олеся Донченко з Києва. – Я щороку приїжджаю у ці краї навесні. Милуюся першими лісовими квітами, від них такий заряд енергії, на цілий рік вистачить”.

    Після травми, яку перенесла п’ять років тому, жінка ледь не впала у депресію, приїхала на Закарпаття по санаторній путівці.

    “Зцілили мене гірське повітря і чарівні крокуси, -- Олеся Анатоліївна видихає не повні груди квітковий аромат. -- Вчені кажуть, що фіолетовий колір дуже потужний, несе в собі мир, поєднуючи силу і м'якість. Він сполучає в собі червоний і блакитний, сприяє союзу тіла і духу. Фіолетовий -- вища енергія гуманізму, доброти і любові. Якщо вам самотньо або ви відчуваєте відірваність від життя, уявіть собі фіолетовий колір і настрій підніметься. Він корисний при будь-яких внутрішніх запаленнях. Якщо дивитися на кущики крокусів – уповільнюється серцебиття, допомагає крокусотерапія при будь-яких порушеннях, пов'язаних із головою, приміром, при струсі мозку”.

    Якщо дивитися на крокуси -- покращиться зір, зменшиться висипання на шкірі, та навіть схуднути можна, адже фіолетовий колір -- пригнічує апетит. На фізичному плані фіолетовий колір впливає на шишковидну залозу, розташовану в проміжному мозку, а всі розумові накази йдуть саме звідси. Надлишок фіолетового може викликати депресію, тому метод не підходить для лікування маленьких дітей.

    “Килимок весняних крокусів заспокоює емоційно нестійких людей та підвищує настрій, -- пані Ганна зриває квіти. -- Беріть собі з цибулькою, розсадите вдома, нехай мої крокуцельди і вам даруватимуть радість”.

    Розмножуються крокуси насінням та краще – дітками (бульбоцибулинами). А шафран використовується для приготування м’ясних страв. Приймочки крокусів мастять глюкозиди ефірну i жирну олії, геленові препарати крокуса мають болетамувальну, спазмолiтичну дію, застосовують їх при коклюші, пневмонії, болях у животі.



    2 copy_0.jpg


    3 copy_0.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    www.florium.net.ua