ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Авто під “ковпаком”

    29 березня 2024 п'ятниця
    32 переглядів
    Система дозволяє через супутник бачити на моніторі комп’ютера рух автомобіля

    Вперше у Західному регіоні відслідковуватимуть рух автотранспорту. Київські дослідники розробили та виготовили систему, яка дозволяє через супутник бачити на моніторі комп’ютера рух автомобіля у будь-якій точці світу.

    “Пристрій, завбільшки з гаманець, живиться від акумулятора автомобіля. Окрім спостереження за рухом транспорту, система оснащена кнопкою безпеки, у разі потреби можна вирахувати об’єм пального у бензобаку й навіть блокувати двигун авто”, -- каже Юрій Гуранич, заступник директора Ужгородської охоронної фірми.

    У свій час американці запустили супутники для військових цілей, нині ж використовують його для комерції. Не відстають від них й українські колеги. В основі роботи системи, яка поки що не має назви та аналогів у Західному регіоні України – прийом та передача сигналу через супутник. Для зв’язку ужгородці обрали мобільний оператор МТС, утім для роботи системи підійде будь-який з представлених, одна вимога – якісне покриття на території, де планують відслідковувати рух автотранспорту.

    “Як працює система?” – питаю у пана Гуранича.

    “Датчик під’єднуємо до живлення. У нього дві антени, -- демонструє Юрій Іванович. – Звичайна -- для прийому координат (для цього залучаємо три супутники, щоб визначити місцезнаходження авто у просторі). А ця, схожа на лінійку – для передачі даних, вона ставиться на вікно. Є кілька варіантів “координатних” антен: ця -- для вантажівок, її слід спеціально кріпити, інший варіант – на магнітах, її ставимо на дах авто”.

    На моніторі комп’ютера бачу карту місцевості, на якій червоною лінією фіксується рух автомобіля. Оператор уважно стежить за сигналами, у разі потреби негайно реагує. Усі відомості архівуються на магнітні носії інформації. У будь-який час їх можна роздрукувати на прохання замовника. Це ноу-хау дозволяє власнику фірми контролювати весь свій автопарк. Утім система має більш широке застосування.

    “На блоці, який знаходиться у автомобілі, є декілька входів. Один з них – кнопка безпеки, у разі виникнення нестандартних ситуацій водій зможе оперативно звернутися по допомогу, -- Юрій Іванович зв’язується з водієм автомобіля, коли той натискає на “небезпечну ” кнопку, на екрані монітора одразу з’являється сигнал СОС. -- Автоматично йде запис усіх подій, що відбувається з автомобілем, паралельно оператор оповіщає про НП правоохоронців”.

    Розробили систему стеження за рухом автотранспорту спеціалісти з Київського інформаційно-аналітичного центру досліджень технологій обліку. На прохання ужгородських колег нині її вдосконалюють.

    “Ми ретельно відбирали фірму-виробника, -- веде далі пан Гуранич, -- передусім нас цікавила здатність наукових партнерів оперативно реагувати на наші побажання, які виникають у процесі практичного експерименту. Вивчивши пропозиції цієї фірми, ми виклали своє бачення роботи системи. А київські партнери вдосконалили власні розробки згідно з нашими побажаннями”, -- каже пан Гуранич.

    Наразі випробовування на кінцевій стадії: протягом місяця два автомобіля курсують на території Закарпаття. Роботою системи замовники задоволені. За два тижні її запустять у дію.


    P1011443.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору