ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатському Мукачеві поросят розкуповують за півгодини (Фоторепортаж)

    28 березня 2024 четвер
    344 переглядів
    На сільськогосподарських ринках за поросятами — черги

    Пара коштує 1200 – 1500 гривень, найбільшим попитом користуються кабанчики, за яких правлять на 50 гривень дорожче. Одне порося беруть рідко, зазвичай купують пару, а то й одразу дві.

    Заводчики свиней з усього Закарпаття з’їжджаються недільного ранку до Мукачева. Тутешній ринок тварин чи не найбільшій в області. За залізними воротами торговиці “ГІД” бачу з десяток автівок поруч стоять кінські підводи. На землі розкидано сіно, біля дерев’яних ящиків, у яких зазвичай привозять поросят на продаж, юрбляться люди. Та свинячі контейнери порожні, а задоволені продавці рахують виручку, повідомляє кореспондент UA-Reporter.com.

    “Поросят більше не маю, вранці привіз п’ять місячних кабанчиків та чотири льошки. Раніше продавав би їх з місяць, нині усіх розкупили за лічені хвилини, -- хвалиться кремезний селянин. – Вранці так хапали молодняк, навіть не торгувалися. Ціни не малі, за пару взяв 1250 гривень. Та свинчата ще дорожчатимуть”.

    Криза підштовхнула селян-одноосібників до тваринництва. Раніше свиней тримали, переважно, літні селяни, а молодь рвалася у місто на заробітки. Нинішнє безробіття, безгрошів’я, дорожнеча харчів з одного боку та напівпорожні прилавки магазинів – з іншого, штовхають селян до розвитку власних господарств. Відтак попит на молодняк у кілька разів перевищує пропозицію.

    “Минулої неділі з ринку повернулися ні з чим, люди ще до світу розкупили поросят, -- каже – Марина Пригара. – Нині приїхали на ринок о 5 ранку, купили чотирьох кабанчиків. Ще місяць тому свині були чи не вдвічі дешевшими, а поросят -- хоч греблю гати. Тоді за пару місячних кабанчиків просили 900 гривень, сьогодні довелося віддати 1200. Шкодую, що не купила поросят раніше”.

    Жінка відкриває багажник іномарки. На сіні у невеличкому ящичку бачу чотирьох рожевих красунь. Свиняча малеча дзвінко хрюкає, а одне поросятко стає на задні ратиці й визирає з ящика. Ґаздиня бере неслуха на руки, любується покупкою. Свинчатко, й на справді миле, аж раптом до неї підбігають троє чоловіків і просять продати порося.

    “Свині не продаються! – жінка миттю відправляє порося у ящик, захлопує багажник машини. – Самі на силу купили”.
    На ринок заїжджає кінська підвода. Не встигли чоловік із жінкою відкрити контейнер з тваринами, як за свинями вистроїлася черга.

    „У мене молодняк від двох льошок. Поросяткам по два місяці, цей куртопиский кнурик – української породи, якщо добре годуватимете стільки сала буде й за рік не з’їсте. А оця довгорила льошка -- м’ясної породи”, -- нахвалює ґаздиня.

    Та схоже рекламувати живий товар не потрібно. За кілька хвилин свині роз’їжджаються по нових домівках. А здивована ажіотажним попитом жінка рахує грошенята.

    Фахівці кажуть, найвигідніше тримати свиней, трішки менша віддача від розведення курей та кролів. Відтак майже у двічі зросла ціна на поросят, та це ще не межа, бо попит росте. В обласному управлінні агропромислового розвитку подорожчання молодняку свиней пов’язують із загальним зростанням цін та сезонним попитом.

    “У селян залишилися корми, -- пояснює Іван Паук, начальник головного управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА. -- Картоплю, кормовий буряк, пшеницю та кукурудзу оптовики скуповують за безцінь. Та людей нині не проведеш, свинина подорожчала, селяни хочуть заробити, тому масово купують поросят для відгодівлі”.


    PICT3416.JPG
    PICT3412.JPG
    PICT3413.JPG
    PICT3414.JPG
    PICT3415.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору