ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Система оцінювання знань студентів «по-українські»

    29 березня 2024 п'ятниця
    61 переглядів
    Андрій Черних, координатор громадської організації «Студентський захист»

    Сьогодні я з великим задоволенням прочитав публікацію Міністра освіти і науки України Івана Олександровича Вакарчука на тему «Екзаменаційна сесія як вона є». В цілому погоджуючись з Міністром освіти, маю декілька застережень та пропозицій.

    Мені дуже приємно, що після неодноразових публікацій в електронних та друкованих ЗМІ на рахунок проблеми щодо виплати стипендій, Міністерство освіти і науки України провело «інвентаризацію» стипендіатів із числа студентів бюджетної форми навчання вищих начальних закладів підпорядкованих Міністерству освіти і науки України.

    Проаналізувавши «рейтингову таблицю» ВНЗ за відсотками студентів-стипендіатів і абсолютно погоджуючись з принципами оцінювання по ECTS-системі, можна зробити наступний висновок - в Україні лише викладачі 32 з 137 вищих навчальних закладів, які підпорядковані МОН, адекватно оцінюють знання студентів, тобто тільки 23% вузів.

    Міністр освіти І.О.Вакарчук наводить статистичні дані кількості студентів-стипендіатів в розрізі кожного вищого навчального закладу, але не наводить середнє значення відсотку студентів-стипендіатів в цілому по країні, а цей показник становить – 75.5%.

    Можливо, слід визначити показник бюджетного фінансування вищим навчальним закладам на виплату стипендій саме на рівні 75-76%, а не «підганяти» оцінювання знань студентів до показника виділених коштів вузам. На сьогоднішній день цей показник складає лише 70%.

    Або інший варіант – змінити показник середнього балу для отримання мінімальної стипендії в сторону його підвищення, враховуючи обмеженість бюджетного фінансування. Тому що, в минулих роках цієї проблеми не було. А беручи до уваги загострення економічної кризи – фінансування вищої освіти в наступних роках може бути ще значно зменшено.

    Також, я абсолютно погоджуюсь з думкою Міністра освіти Івана Вакарчука щодо необхідності заміни оцінювання «ненасичених» курсів з форми іспит на залік. Тому, що не може бути такого, що студент, наприклад, здавши іспит з фізики на трійку, а з фізкультури на п’ять – отримує стипендію.

    Єдине чого б не хотілося б, щоб латаючи «бюджетну дірку», влада ламала б долі молодих людей неадекватно оцінюючи їх рівень знань.

    Черних Андрій, координатор громадської організації «Студентський захист»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі