ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Олександр Конюшок: "У службі охорони — лише професіонали"

    19 квітня 2024 п'ятниця
    199 переглядів
    Начальник управління Державної служби охорони при УМВС в Закарпатській області полковник міліції Олександр Конюшок

    29 жовтня Державна служба охорони святкує 56-ту річницю з дня її створення. Свою історію ДСО розпочала ще у 1952 році, коли ЦК Компартії України та Рада Міністрів УРСР прийняли постанову "Про створення служби позавідомчої охорони при міськрайвідділах внутрішніх справа".

    З плином часу змінювалася назва цього підрозділу, але основні завдання залишалися ті ж.
    Сьогоднішній наш гість - начальник управління Державної служби охорони при УМВС в Закарпатській області полковник міліції Олександр Конюшок, котрий вже тривалий час очолює цей підрозділ.
    -- Олександре Володимировичу, діяльність підрозділів ДСО дещо відрізняється від роботи інших оперативних служб. У чому полягають її характерні особливості?
    -- Найперше хочу наголосити, що Державна служба охорони – єдина в Україні структура, яка надає озброєну охорону і має відповідні визначені чинним законодавством права і повноваження її працівників на здійснення владних функцій щодо порушників. Відверто кажучи, УДСО є цілісною структурою: має свій спецпідрозділ міліції "Титан", кадровий апарат, бухгалтерію, міліцію з охорони об’єктів усіх форм власності, пункти централізованого спостереження, на яких працює технічний персонал. Нам доводиться охороняти фінансові консультації та інші стратегічно важливі установи. А ще ми маємо службу інкасації, особистих охоронців, спецпідрозділ міліції "Титан", в обов'язки якого входять супровід цінних вантажів, цінних паперів тощо. Створення цього спеціалізованого підрозділу, як переконує досвід, виправдано на всі сто: водії, котрих супроводжують "титанівці", давно забули про розбійні напади на автошляхах, рекет на дорогах відійшов у минуле.
    – Цікаво, які солідні фірми на сьогодні є вашими клієнтами?
    – Свою безпеку нам довірили чимало кредитно-фінансових установ Закарпаття, обласна державна адміністрація, закарпатські музеї та інші структури всіх форм власності. Працівники ДСО Закарпаття охороняють також магістральний нафтопровід "Дружба". Наразі у полі зору пунктів централізованого спостереження підрозділів ДСО перебувають понад 2500 об'єктів та 700 приміщень з особистим майном громадян. Протягом цього року наші працівники прийняли під охорону 342 об'єкти та 147 квартир та будинків. Загалом наш підрозділ охороняє понад три тисячі об'єктів різних форм власності, з них фізичною охороною – близько ста об'єктів. Здійснюється супроводження вантажів, касирів та інкасація грошових коштів.
    – З якими показниками підійшла ваша служба до професійного свята?
    – Протягом 9 місяців цього року працівники нашого підрозділу безпосередньо розкрили 46 та попередили 813 злочинів загально-кримінальної спрямованості, з них три злочини попереджено на об'єктах, що охороняє ДСО. За цими сухими цифрами -- копітка робота наших охоронців.
    За цей період план доходів та видатків підрозділами ДСО краю перевиконаний на 505,1 тис. грн. або на 103,1% нарахований валовий прибуток, який є найважливішим показником нашої діяльності і становить 16769,8 тис. грн. Водночас до Державного бюджету та соціальних фондів нами сплачено податків 6543,3 тис. грн.
    – На ринку -- чимало недержавних охоронних структур. Як вам вдається конкурувати з ними?
    – Тільки працівники нашого підрозділу, котрі охороняють важливі об'єкти, мають вогнепальну зброю. До того ж, на відміну від інших приватних охоронних структур, ДСО несе повну відповідальність за охорону об'єкта і, якщо з вини наших співробітників скоєно злочин, то ми відшкодовуємо збитки, чого, до речі, не скажеш про приватних охоронців. Слід зауважити: у ДСО служать справжні професіонали. Про затримання ними порушників можна розповідати чимало. До слова, ваша газета про це писала неодноразово.
    Тепер щодо надійності. Мабуть, читачі добре пам'ятають розбійний напад на банківську установу, де послуги надавали приватні охоронці. Тоді нападники поранили двох людей з вогнепальної зброї й, забравши значну суму грошей, втекли з місця пригоди. Не маю найменших сумнівів у тому, що озброєна охорона дала б гідну відсіч розбійникам. Думається, ця історія може стати добрим уроком для інших фінансових установ. Як каже мудрість: скупий платить двічі.
    – Чи маєте право перевіряти приватні охоронні підприємства?
    – Звісно. Сьогодні на території області є 55 недержавних охоронних підприємств (НОП), які обслуговують 672 об'єкти. Перевірки, що здійснювала наша служба, показали: у їхній діяльності не все гаразд. Протягом цього року ДСО провела 42 планові та три позапланові перевірки, під час яких керівникам НОП видано 23 розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, проведено 7 перевірок про виконання розпоряджень, анульовано 2 ліцензії на право здійснення охоронної діяльності.
    - Які характерні недоліки у роботі "недержавників"?
    -- Загалом недоліків чимало. Перерахую лише декілька з них. Приміром, часто-густо на недержавних охоронних підприємствах відсутні відомості про несудимість персоналу охорони, договори щодо надання охоронних послуг не обліковуються. Нерідко персонал охорони однієї недержавної охоронної структури неможливо відрізнити від іншої, позаяк на форменому одязі відсутні знаки належності до конкретного суб’єкта охоронної діяльності. Мають місце і порушення Кодексу законів про працю в частині укладення трудових договорів.
    – Мені відомо, що вартість ваших послуг зростає. З чим це пов'язано?
    – На жаль, це зумовлено вимогами часу. Ми змушені йти на такий крок з кількох причин. Будемо об'єктивні. Подивіться, як скрізь зросли ціни. Слід додати, що наказом міністра внутрішніх справ з весни підвищено зарплату працівникам міліції, що змусило нас додатково вишукувати кошти. Адже ми знаходимося на повному самофінансуванні. Для того, щоб у нас працювали професіонали, їм потрібно платити відповідну зарплату. Інакше ми можемо втратити висококваліфікованих фахівців. До того ж, ми переходимо на сучасне високоякісне обладнання, яке дозволить підвищити надійність роботи нашої служби. Водночас, виконуємо програму модернізації та переоснащення пунктів централізованого спостереження ДСО, придбання автоматизованих робочих місць АРМ "Селена", здійснюємо під’єднання об'єктів нерентабельних ПЦС кількох районів до головного ПЦС в обласному центрі, що дає значну економію витрат.
    -- Увесь світ і Україна зокрема потерпають від фінансової кризи. Як вона вплинула на вашу роботу?
    -- Наразі нічого втішного сказати не можна. Через паніку громадян становище багатьох банків досить не стабільне, адже закарпатці масово знімають свої депозитні внески. Відтак гроші зберігаються у квартирах, будинках, а злодії, як відомо, не дрімають. Щодо того, де зберігати власні заощадження, то пораду дадуть фінансисти. А в сенсі охорони житла, як на мене, раду можна дати, обладнавши своє помешкання охоронно-пожежною сигналізацією, чим і займаються підрозділи Державної служби охорони. Ми надаємо кваліфіковану допомогу, виконаємо монтажні роботи, як кажуть, під "ключ" з подальшим обслуговуванням.
    -- Кого з кращих у службі ви можете відзначити?
    -- Серед кращих: Володимир Угрин, Микола Брензович, Роман Сонгот, Любов Валько, Валерій Штефанюк, Надія Козусенок. Добре слово хочеться сказати й про наших ветеранів, колишніх керівників ДСО. Це підполковники міліції Ілля Палагута, Василь Чикало, Микола Дацюк, Михайло Булеца, полковники міліції Іван Маркуш, Василь Ребрей, Михайло Куцкір, Веніамін Дорошук, Костянтин Бігар та Іван Швед. З ними ми й досі активно підтримуємо дружні зв’язки. Особливі слова вдячності хочеться сказати про легенду закарпатської міліції полковника у відставці Петра Бронтерюка, який до цього часу працює у нас і допомагає у всьому.
    – Ваші побажання своїм колегам, підлеглим з нагоди свята?
    – Щиро бажаю усім найперше: з радістю йти на роботу і з радістю повертатися додому. Щоб десятою дорогою їх оминали всілякі негаразди. А ще -- міцного здоров'я, щастя, наснаги, успіхів у такій нелегкій, але почесній службі. Завжди, як кажуть, бути у формі.
    – Спасибі за розмову. До речі, щиро вітаємо вас з професійним святом.
    Іван ЛАДЖУН, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору