ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ДЕПУТАТИ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛРАДИ ВИМАГАЮТЬ ЗВІЛЬНЕННЯ МІНІСТРА МВС ЮРІЯ ЛУЦЕНКА

    29 березня 2024 п'ятниця
    50 переглядів

    Свою позицію народні обранці мотивують незаконними рішеннями міністра Ситуація щодо реорганізації закарпатської міліції стала предметом уваги депутатів обласної ради. Рішення, що їх ухвалив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, яким він вкотре намагається усунути з посади начальника УМВС в Закарпатській області Віктора Чепака викликало справедливе обурення серед народних обранців.

    Інформуючи депутатський корпус про криміногенну ситуацію в області, генерал-майор міліції Віктор Чепак навів переконливі статистичні дані, згідно з якими Закарпаття та Івано-Франківщина мають найнижчий в державі рівень злочинності в розрахунку на 10 тисяч населення: при загальнодержавному показнику 57,1, у нас в області – 27,8 злочина. Упродовж цього року в Закарпатті фіксувалось загальне зниження – на 8,1 відсотка – злочинності, – стверджує Віктор Чепак. До речі, показники рейтингу Кабміну формуються на основі даних Міністерства внутрішніх справ. Цього року в області розкрито 16 із 17 вбивств, маже на 10 відсотків зросла кількість розкритих наркозлочинів. Закарпаття займає друге місце в країні за кількістю виявлених злочинів у сфері нелегальної міграції Але незважаючи на позитивну динаміку в роботі закарпатської міліції, міністр вирішив відсторонити від обов’язків начальника обласного УМВС, а також реорганізувати управління.

    – Ще ніколи система МВС не була так принижена, як при міністрові МВС Юрієві Луценкові. Йдеться не про людські взаємовідносини, йдеться про те, що міністр нехтує нормами закону, на власний розсуд проводить кадрову «зачистку» в лавах міліції, – вважає Віктор Чепак.

    Ще один приклад кадрової чистки в області міністра внутрішніх справ навів депутат обласної ради Олександр Яцканич, якого під час останнього приїзду на Закарпаття незаконно звільнив Юрій Луценко. Депутат обласної ради вважає, що його звільнення з посади начальника УДАІ в Закарпатській області є прямим порушенням прав депутата місцевої ради, адже законом передбачено повідомлення відповідної ради про намір прийняття такого рішення не пізніше, ніж за 15 днів до цього.

    «Це свавілля міністра, від якого не застрахований жоден працівник правоохоронного відомства», – вважає Олександр Яцканич. За словами депутата обласної ради, результати роботи ДАІ області свідчать про те, що ситуація на дорогах останнім часом поліпшилася, зменшилася кількість ДТП.
    За офіційними зведеннями Державтоінспекції країни щодо кількості аварій, з початку року менше, ніж у нас, сталось ДТП лише на Тернопільщині – 1644. В Закарпатті за цей час зареєстровано 1809 дорожньо-транспортних пригод, що на 14 відсотків менше, ніж минулоріч. Цього року на 10 відсотків зменшилася і кількість загиблих в аваріях. Для порівняння: в Донецькій області сталося 20 тисяч 486, Дніпропетровській – 12 тисяч 733, Київській – 10 тисяч 474, сусідніх з нами Львівській – 6 тисяч 940, Чернівецькій – 1 тисяча 947 ДТП. «Депутати мають дати оцінку авантюрним діям міністра, адже нехтування законом стає для нього звичним явищем», – вважає Олександр Яцканич.

    Дії міністра внутрішніх справ щодо реорганізації та введення на Закарпаття внутрішніх військ депутати обласної ради засудили. Своїм рішенням народні обранці звернулися до центральних органів влади з вимогою усунення з посади за неодноразові порушення законодавства міністра МВС Юрія Луценка. Також депутати ініціювали звернення до суду з наміром опротестувати рішення міністра про введення на територію області внутрішніх військ.

    Окрім ситуації, пов’язаної з подіями у правоохоронних органах, депутати розглянули низку важливих питань, що стосуються соціально-економічного розвитку краю. Так, депутати заслухали інформацію про надійність газопостачання споживачів області в зимовий період та критичний стан розрахунків підприємства ВАТ «Закарпатгаз» за отриманий природний газ перед ДК «Газ України». Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча, незважаючи на більш ніж стовідсоткову проплату за газ населенням, підприємство боргує майже 60 мільйонів гривень державній компанії «Газ України». "ВАТ «Закарпатгаз» неодноразово знижувало тиск у мережі для споживачів, чим створювалися аварійні ситуації. На утримання газових мереж компанія виділяє мізерні кошти – цього року трохи більше 700 тисяч гривень. Такої суми замало, щоб забезпечити надійну роботу газового господарства області", – констатував Віктор Лукеча. Депутати обласної ради визнали роботу «Закарпатгазу» незадовільною. Також вони рекомендували керівництву компанії в найкоротший термін погасити заборгованість перед постачальником газу. Одночасно депутати звернулися до Міністерства палива та енергетики та НАК «Нафтогаз України» з пропозицією створення в Закарпатті філії державної компанії «Газ України».

    Ще одна ініціатива депутатів обласної рад стосувалася будівництва аквапарку в місті Ужгород. Навколо цього питання останнім часом виникло чимало спекуляцій, тому депутати конкретизували свою позицію: за пропозицією депутата обласної ради Івана Балоги депутатський корпус прийняв рішення, яким підтримується будівництво цього закладу в обласному центрі. Одночасно депутати просили Ужгородську міську раду у визначеному порядку подати в облраду генеральний план забудови, проектно-кошторисну документацію, акти вибору території, умови надання земельної ділянки. Також ужгородська влада повинна надати інформацію про терміни введення в експлуатацію об’єкта.

    Розглянули депутати і ситуацію, пов’язану з погіршенням епідеміологічної ситуації на Міжгірщині. Тут наразі 12 дітей віком від 5 до 15 років госпіталізовано у інфекційне відділення центральної районної лікарні з підозрою на захворювання вірусним гепатитом «А». Всі вони мешканці села Голятин. В самому селі тривають заходи щодо локалізації осередку захворювання. Згідно з попередніми даними основним фактором розповсюдження хвороби став вода. Те, що останнім часом робота санепідемслужби області є незадовільною, відзначив голова облдержадміністрації Олег Гаваші. "Нещодавно стався прикрий випадок з масовим отруєнням робітників на одному з підприємств області, тепер маємо спалах гепатиту на Міжгірщині. Недостатньо працює служба і у плані ліквідації стихійної торгівлі. Погано реагувала служба і під час ліквідації наслідків липневого паводку", – каже керівник краю. Депутати винесли рішення направити подання в Міністерство охорони здоров’я з пропозицією зміни головного санітарного лікаря Закарпатської області.

    Останнє питання порядку денного стосувалося впорядкування діяльності у сфері грального бізнесу. Своїм рішенням депутати заборонили розміщення гральних автоматів на вулицях, площах сіл, селищ, міст області, у навчальних та наукових закладах, закладах охорони здоров'я та культури, установах зв'язку, на майданчиках для очікування громадського транспорту, вокзалах, ринках, а також у нежитлових приміщеннях багатоповерхових будинків. Ще одне нововведення – гральні заклади не повинні розміщуватися ближче, ніж за 2000 метрів від навчальних закладів та закладів охорони здоров'я, культури та культових споруд. Також депутати рекомендували місцевим органам влади визначити спеціальні території для розміщення гральних закладів за межами населених пунктів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору