ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті — чергові циркові вистави від Томенка й Каменяша

    29 березня 2024 п'ятниця
    34 переглядів

    Це ж треба, якою турботою про простих смертних проймаються серця деяких наших народних депутатів! Як же ж, пани Микола Томенко і Олександр Кеменяш особисто побували у постраждалому від паводку селищі Ясіня Рахівського району Закарпаття! Душа просто-таки радується за цих народних обранців, коли читаєш, з яким праведним гнівом вони клеймять ганьбою місцеві органи влади за те, що ті не надають допомогу постраждалим від паводку. Чергову порцію політичного піару сьогодні видали народні депутати від БЮТ Микола Томенко та Олександр Кеменяш.

    Нардепи, пише УНІАН, побувавши в Ясінях, заявили, що там нічого не робиться для ліквідації наслідків паводку. Мовляв, все припинилось одразу після від’їзду Президента. "Необхідно припинити циркові вистави, коли за годину після від’їзду Президента з постраждалих територій зникають представники МНС, будівельники та транспортники, залишивши після себе дві зариті труби в річці та капсулу – фундамент майбутнього будинку”, – обурюється Микола Томенко.

    Можна було б, звичайно, залишити поза увагою чергову заяву від пана Томенка, якби не йшлося про такі серйозні речі і про людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували закарпатців і зараз працюють, не знаючи сну і відпочинку.

    Олег Гаваші, голова Закарпатської облдержадміністрації, не приховує свого обурення з приводу заяв М. Томенка і О. Кеменяша:

    – Закарпаття втретє за останнє десятиліття випробовує стихія. Богу дякувати, цього разу вдалося уникнути тих катастрофічних збитків, які мали 1998-го і 2001-го років. Висновок один: за роки, що минули від попередніх паводків, область зробила дуже багато у плані протипаводкового захисту. Але ще більше можна було зробити, якби державна протипаводкова програма "Тиса" фінансувалася у повних обсягах. Однак лише у 2006 році, при уряді Єханурова, асигнування надходили в область 100-відсотково. Але вже за уряду Тимошенко маємо значне недофінансування: так, у 2007 р. область отримала на 26 млн. грн. менше запланованого, у 2008 році програма профінансована лише на 40 відсотків – із 204,3 мільйона заплановано лише 80,9 мільйона, з яких на сьогодні надійшло лише 39 мільйонів.

    Саме БЮТ – політичну силу, яка зараз при владі, представляють Томенко і Кеменяш. То де ж вони були, коли уряд не виділяв кошти для Закарпаття? Чи хтось із закарпатців чув свого обранця пана Кеменяша із трибуни Верховної Ради, щоб він захищав інтереси земляків, домагався виділення коштів на протипаводковий захист? Щось не пригадується.

    А чи бачили мешканці потерпілих міст і сіл цих панів, коли Закарпаття заливала вода і треба було рятувати і захищати людей? Ні тоді, ні пізніше цих нардепів там не бачили. Зате вони приїхали зараз, коли все минулось. Чому б не пройтись, топчучись, по тих, хто самовіддано рятував людей із водяної стихії, день і ніч розгрібав завали, відновлював мости і дороги? Це ж така хороша нагода заробити собі дивіденди у боротьбі за владу. На жаль, біда, що спіткала сьогодні українців, все більше стає розмінною монетою в політичних іграх нечистих на руку політиків. Вони вміють говорити і обіцяти. Але що залишається за фасадом цих гарних слів? На превеликий жаль, чистої води піар…



    ДЛЯ ІНФОРМАЦІЇ:



    В результаті паводку, який в деяких місцях перевищив історичні максимуми, в Закарпатській області було підтоплено 27 населених пунктів. У воді опинились 2443 дворогосподарства, 1576 будинків, 4555 гектарів сільгоспугідь. Зруйновано 19 будинків, капітального ремонту потребують 57. Зруйновано і пошкоджено 129 мостів, знищено 26,12 км берегоукріплень, пошкоджено близько 66 км автодоріг тощо. Відбулися зсуви ґрунту у 4 місцях. Загалом було відселено понад 800 чоловік. Найбільше постраждали Рахівський і Тячівський райони.

    Вже 27 липня у постраждалих районах було відновлено енергозабезпечення. Протягом наступних днів – водо- і газопостачання. З першого дня у всі постраждалі села була організована доставка продуктів харчування і води. На 3 серпня до всіх населених пунктів області було забезпечено проїзд. Відновлювальні роботи розпочато одразу після того, як вода спала. Зараз всі зусилля зосереджені на відновленні доріг і водозахисних споруд.

    Виготовляється проектно-кошторисна документація для будівництва нових і капітального ремонту пошкоджених будинків. У середу, 6 серпня, в облдержадміністрації відбулася нарада під головуванням керівника краю Олега Гаваші, на якій вирішено, що кожен район області, крім Рахівського і Тячівського, збудує будинки для тих сімей, помешкання яких зруйнував паводок.



    Юлія ЛІСНА, Ужгород






    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Картинка користувача Гость.