ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородська міна "РАТА" сповільненої дії

    29 марта 2024 пятница
    70 переглядів

    Уже кілька тижнів поспіль обласний центр Закарпаття місто Ужгород вирує. Наприкінці січня містом поповзли чутки, що мер із депутатами на 34-му засіданні сесії міськради знову роздавали земельні ділянки у приватну власність:

    «Чулись’те, ийзась землю давали у вароши. Накраяли аж 800 дарабів. – Задарь? – Ніт! За красні вочі!» Ті городяни, які роками чекають на виділення кількох соток, намагалися з’ясувати у влади – хто ж цього разу удостоївся щасливої нагоди? Звідти їх просто відсилали подалі. Збурені й обурені ужгородці масово телефонували до нашої редакції і буквально вимагали видрукувати, як ми робили минулого року, списки нових землевласників. Однак і на звернення газети відповідальні працівники мерії конкретної відповіді ужгородській громаді не дали.

    «ОЙ, ЛИХО! СЕРЬОЖА БОМБУ МАВ ПІД СТРІХОВ»

    Минулого тижня – новий сплеск емоцій: «Мерію заміновали! – Не заміновали, а отровили ртутьов! – Ба, ко би то годен учинити? – Як ко? Мало таких є, кому Рата зимлю обіцяв дати, а не дав?! Щи’ го дись затриплют».

    Коли міліція оточила приміщення міськради, шукаючи там бомбу чи міну, містом покотилися нові домисли: «Рату арестовали! – Тото не може бути, у нього депутатський авторитет ци имунітет. – Я сама віділа, як го вели. – Віділа ти чорта! Він утік за границю. – Ниґде він не втече, бо на кого лишит багатство? – На цімборів. – Та тоті перші усьо розкрадут!»

    Більшість слуг ужгородської громади, що вже ввійшли в історію міста як неперевершені «земельні реформатори», наприкінці минулого тижня, на здивування городян, зібралися на паперті храму міської влади, аби прийняти звернення до Ради Європи, ОБСЄ, посольств Європейських держав і США, всіх до одного зверхників Української держави та керманичів силових структур із приводу «перешкоджання роботі органів місцевого самоврядування». Про те, що в Ужгороді цей орган «місцевого самоврядування» в останні роки перетворився на орган «особистого урядування», звісно, не йшлося.

    З чого, власне, здійнялася буча цього разу? Подаємо хронологію подій, які й спричинили новітнє ужгородське торнадо у погарчику каламутної води.

    Ще 30 травня 2006 (!) року прокуратура м.Ужгород порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Ужгородської міськради при виділенні земельної ділянки спільному підприємству «Семіраміда» площею 1,6 га. Виходячи з того, що протоколи засідань міськради, її рішення та рішення виконкому, Книги запису державних актів на право постійного користування землею зберігаються у приміщенні міської ради, прокуратура міста кілька разів поспіль письмово зверталася до голови міста С.Ратушняка з проханням надати копії документів. З якогось дива міська влада почала бавитися з прокуратурою в мовчанку, хоча такого права не має – прокуратура здійснює загальний нагляд за дотриманням законодавства, у тому числі й органами місцевого самоврядування, і кожне ухвалене сесією чи виконкомом рішення повинно пройти прокурорський аналіз на предмет відповідності чинним законам. За словами прокурора Закарпатської області Юрія БЕНЦИ, впродовж року на 3 письмові запити прокуратури з міськради не надійшло жодної відповіді.

    25 січня 2008 року слідчий прокуратури м.Ужгород виніс постанову «провести в Ужгородській міській раді виїмку документів». У понеділок, 4 лютого, він прибув у земельний відділ міськвиконкому з наміром здійснити виїмку документів (рішень міськради), які цивілізована і чесна влада сама повинна публікувати на шпальтах комунальної газети відразу після його підписання і без прокурорської постанови. Однак в ужгородської влади – свої закони: там не те, що ігнорують громаду – слідчого до кабінету не впустили. Вже після цього прокуратурою було ухвалено постанову про проведення обшуку.

    Того ж дня працівники Ужгородського МВ УМВС України у Закарпатській області, з дотриманням усіх процесуальних норм, зафіксували факт отримання хабара керівником КП «Румб». Начальник Ужгородського МВ міліції підполковник Василь ПОНЗЕЛЬ заявляє, що сигналом для дій міліції стало звернення громадянина Б., який повідомив правоохоронцям, що ця посадова особа вимагає від нього хабара. Посадовця опитали, а матеріали справи передали в прокуратуру для прийняття рішення.

    У вівторок, 5 лютого, працівники прокуратури, попередньо поставивши до відома першого заступника мера Володимира БОБКОВА, пред’явили постанову на обшук. Однак службові особи міської влади знову відмовилися спілкуватися з правоохоронцями.

    У середу, 6 лютого, мер Ужгорода Сергій РАТУШНЯК власноруч каліграфічним почерком виписав на чистому папірцеві доручення своєму заступнику В.Симулику та головному санітарному лікарю В. Петричку: «Негайно провести суцільну дезінфікацію усіх приміщень загальною площею 4400 кв.м». Звідки у приміщення мерії на пл. Поштовій, 3, серед зими раптом масово заповзли паразити – загадка. За словами прес-секретаря Ужгородської міськради Олега ПОДЕБРІЯ, з середи 6 лютого по п’ятницю 8 лютого включно у приміщенні міськради оголосили карантин, а всіх міських чиновників відправили у відпустку у зв’язку з «дезінфікацією та дератизацією» (!) будинку.

    О 14.52 до СБУ зателефонував невідомий та повідомив, що будинок мерії заміновано. Після отримання сигналу працівники МНС, СБУ, МВС оточили приміщення і стали шукати вибухівку. Звісно, що ні бомби, ні чогось іншого такого, що зацікавило б правоохоронців, не знайшли. Зафіксувавши відсутність вибухових пристроїв, правоохоронці покинули приміщення, залишивши на прохання вартових будови та, з метою охорони громадського порядку, наряд міліції.

    Увечері, 6 лютого, о 19.30 оперативному черговому прокуратури Закарпатської області зателефонував громадянин, який назвався С.Ратушняком та повідомив про те, що на міську раду вчинено збройний напад, виламано двері, а в приміщенні розкидано наркотичні засоби та набої. На місце події терміново виїхали оперативники міської міліції, які нічого подібного там не зафіксували. У четвер, 7 лютого, у відповідності з планом розслідування, працівники прокуратури із залученням 10 бійців спецпідрозділу «Беркут» у присутності понятих та начальника господарсько-експлуатаційного відділу міськвиконкому В.Вербича з 9.00 до 13.00 проводили обшук у 4-х кабінетах. На час проведення слідчої дії доступ до приміщення МВК був припинений, а з 13.00 – поновлений, і міліцейську охорону знято.

    «ТРИМАЙТЕ ЗЛОДІЯ!»

    О 15.45 7 лютого охоронець будинку М.Гриньо звернувся до працівників міліції із заявою про те, що невідомою особою на вхідних дверях розбито скло. Про цей факт у телевізійних сюжетах розповідав загалу і мер С.Ратушняк, гнівно закликаючи припинити безчинства проти міської влади та покарати винних. Слідчо-оперативна група міської міліції підтвердила факт розбиття скла і встановила, що це скоїв… громадянин В’ячеслав Федченко (працівник газети «Моя новинка»). Складено протокол про адміністративне порушення та направлено для розгляду в суд.

    Незважаючи на те, що 7 лютого доступ до сесійної зали був абсолютно вільним, депутати міськради, на пропозицію мера С.Ратушняка, вирішили замінити сесійне пленарне «засідання» у залі на пленарне «застояння» на сходах будівлі міськради у присутності випадкових перехожих городян, на якому й було прийнято згадані депеші до загальноєвропейських та українських інституцій. Як мовиться, не було б щастя, та нещастя підсобило. Самі того не усвідомлюючи, ужгородські депутати вперше в історії продемонстрували взірець відкритості влади та прозорості прийняття нею рішень. Тепер можемо першими на європейських теренах запровадити нову демократичну складову громадянського суспільства – сесійне віче. Бо й справді, чого чесним виборним приховувати свої дії від не менш чесної громади? Тож мешканці Ужгорода відтепер із нетерпінням чекатимуть наступної сесії міської ради своїх дуже народних депутатів на сходах мерії (для зручності глядачів бажано встигнути у міжсесійний період підготувати для кожного депутата персональне стояче місце з іменною табличкою та портретом розміром 80х120 см, вби тварь кожджого далеко було видко) і прохатимуть розглянути питання виділення у власність ще 800 земельних діляночок. Лише не знаємо – кому тепер безпечно заяви нести?

    P.S. У вівторок перед мерією Ужгорода відбувся пікет чисельністю 80–100 чоловік. Люди вимагали зупинити неподобства, які чинить ужгородська міська влада, зокрема – припинення земельного дерибану.

    Олена КОЛІНЬКО, "ФЕСТ"
    Начальник закарпатской милиции Виктор Чепак: "Сергею Ратушняку уже нечего терять"
    Група підтримки Ратушняка пікетувала адміністрацію Президента України
    В Ужгороді прокуратура Закарпатської області розпломбовує кабінети мера Ратушняка...

    Влада обласного центру Закарпаття з мером Ратушняком "підсіла" на кримінальні справи! Мер заборонив працівникам міськвиконкому виходити на роботу, а сам покинув Україну?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии