ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Капітан Балога забирає своїх з корабля Тимошенко

    19 квітня 2024 п'ятниця
    62 переглядів

    Помаранчева коаліція у парламенті шостого скликання все більше схожа на мертвонароджену. Щонайменше шестеро депутатів, обраних за списком НУНС, відмовились поставити свої підписи під зобов’язанням створити демократичну коаліцію.

    Віктор БАЛОГА.
    Віктор БАЛОГА.

    Тривожні сигнали щодо загрози створення коаліції почали звучати одразу після того, як стала відома остаточна розстановка сил в парламенті. Оскільки перевага помаранчевих склала лише 2 голоси, це породило величезну ниву для спекуляцій. Спочатку «зачепкою» у цьому відношенні для всіх противників коаліції НУНС+БЮТ виступав відомий критик діяльності Юлії Тимошенко на посаді прем’єр-міністра Юрій Єхануров. Проте аналітики твердили, що цим не обмежиться.

    Так, низка лідерів дрібних партій-членів блоку НУНС заявили, що ні за яких умов не проголосують за імперативний мандат. Нагадаємо, на цьому активно наполягає Тимошенко, яка «пробила» внесення відповідного законопроекту до пакету першочергових. Незгоду із цим тільки на публічному рівні засвідчили Владислав Каськів, Юрій Костенко, Анатолій Матвієнко, Микола Катеринчук.

    З іншого боку, лишаються підозри, що низка БЮТівців може не підтримати В’ячеслава Кириленка на посаді спікера – що, за існуючими домовленостями, є умовою створення демократичної коаліції.

    Наприкінці жовтня стало також зрозуміло, що «помаранчеві» та «білі» так і не зуміли дійти спільного знаменника з Блоком Литвина, чиї голоси за даної ситуації неможливо переоцінити. Закріпив цей факт БЮТівець Микола Томенко, який заявив, що «демократичні сили» не ведуть із БЛ ніяких коаліційних переговорів.

    За цих умов навіть аутсайдер виборів в особі Соцпартії не пропустив можливості позбиткуватись з коаліціянтів – прес-служба СПУ фактично прямим текстом заявила, що депутатів БЮТ перекуповують, і що цей процес іде цілком успішно! В свою чергу, БЮТівець та журналіст Андрій Шевченко вже сьогодні повідомив колег, що за відмову підтримати Тимошенко на посаді прем’єра пропонують по 15 млн. доларів – щоправда, за словами депутата, відома йому особа грошей не взяла.

    Але до першого дня останнього осіннього місяця сміття ще намагались не виносити з хати. Так, ще під час оприлюднення коаліційної угоди В’ячеслав Кириленко заявив, що на засіданні майбутньої фракції абсолютно всі 72 представники НУНС «підписались» під тим, що вони згодні на помаранчеву коаліцію. І лише 1 листопада зявились публічні свідчення зворотнього.

    Серед «непідписантів» називались то чотири, то три особи. Спочатку в цій когорті фігурував член «Народної самооборони» Ігор Палиця, якого в пресі називають ледь не офіційним спостерігачем в блоці від групи «Приват». У тій-таки пресі, до речі, твердять, що співвласник «Привату» Ігор Коломойський зараз плідно співпрацює з головою президентського секретаріату Віктором Балогою.

    В кінцевому рахунку, однак Палиця зі списку «випав». Але у ньому лишились в. о. секретаря РНБО Іван Плющ та депутати Ігор Кріль і Василь Петьовка. Що до Івана Степановича, то на його нинішню близькість до того ж Балоги можна особливо не зважати – Плющ є прибічником дружби між «регіоналами» та Ющенком ще з 2002 року. Що ж до двох останніх політиків, то їхня близькість до Віктора Івановича – це навіть не просто близькість. Так, Ігор Кріль неодноразово був заступником Балоги під час його губернаторства у Закарпатській області, очолював при Балозі обласну податкову адміністрацію, а також був його заступником у ТОВ «Барва». А про Василя Петьовку достатньо сказати, що він є двоюрідним братом керівника президентського секретаріату.

    Таким чином, центр, з якого виходить шкідливе для здоров’я демократичної коаліції випромінювання, визначено публічно.

    Однак загадкові ігри з інтенсивністю цього випромінювання тривають. Вчора ж прес-служба НУНС поширила повідомлення, згідно з яким Кріль та Петьовка не поставили свої підписи через... відрядження останнього. Навіщо тому ж Крілеві потрібна обов’язкова присутність колеги, лишилось невідомим – наведені прес-службою слова (нібито?) самого депутата, що вони «так домовились», викликають хіба що посмішку.

    Тим паче, що, за даними з різних джерел, трьома «відмовниками» кількість небажаючих іти в союз з Тимошенко не обмежується. Так, серед них давно називають того ж Єханурова та голову Нацбанку Володимира Стельмаха. Газета «24» пише, що також не підтримали «вузьку коаліцію» і двоє діючих міністрів – голови дипломатичного та оборонного відомств Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко. Зайве, мабуть, нагадувати, що обидва міністри в уряд призначені за квотою Президента України.

    Незважаючи на все вищесказане, навряд чи варто очікувати, що ситуація розв’яжеться скоро. Чекати доведеться як мінімум до початку роботи Верховної Ради, з чим ніхто поки не поспішає. До того часу, до речі, Віктор Янукович намагатиметься вибити з Росії ціну за газ нижчу, аніж 180 дол. за тисячу кубометрів. І якщо це вдасться (не будемо вдаватись у питання, наскільки це залежить від самого прем’єра), Віктор Федорович зможе значно впевненіше вийти на трибуну ВР у перший день її роботи – аби, згідно з Конституцією, скласти повноваження свого уряду та... лишитись у ранзі в. о. Доки не буде нарешті сформовано правлячу парламентську коаліцію.

    4post.com.ua
    Балога решил, что будущей коалиции не обойтись без Копперфильда — в отношении отмены призыва на воинскую службу и возврата обесцененных сбережений Сбербанка СССР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Пока политики обеих лагерей не найдут между собой согласия и не будут делить Украину, порядка не будет.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Це і не дивно зважаючи на протистояння НУНС і БЮТ в Закрпатті. Балога не хоче віддавати владу в руки Тимошенко, бо автоматично її позбудеться! А таке буде доки бізнес-інтереси превалюватимуть над національними!