ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Роман Стефанишин: Завдання поліції – не ставити оцінки Законам, а дотримуватися їх

    20 квітня 2024 субота
    76 переглядів
    Роман Стефанишин, начальник ГУ Нацполіції України у Закрапатській області

    Начальник Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Стефанишин Роман Ігорович розповів про успіхи роботи закарпатських поліцейських, реформування системи, умови праці правоохоронців та ситуацію зі злочинністю в краї.

    Про поставлені завдання та результати їх виконання – у ексклюзивному інтерв’ю з головним поліцейським області.

     

    – Роман Ігорович, почнемо з кадрових питань.  Голова Нацполіції заявляв, що в останні роки, з різних причин, в поліції відбувся відтік досвідчених кадрів. Яка ситуація з кваліфікованими працівниками в закарпатській поліції сьогодні?

    – Некомплект поліції Закарпаття складає майже чотири сотні працівників, або 16%, при цьому найбільше це відчувають превентивна діяльність та патрульна поліція. Зайвим буде говорити, що в багатьох районах нашої області люди масово виїжджають за кордон на заробітки. Хоча поліція пропонує соціальні гарантії та достойну зарплатню, закарпатці все ж часто віддають перевагу роботі в країнах ЄС. Крім цього, сьогодні дуже серйозні вимоги до правоохоронців. Реформа поставила високу планку і відбір жорсткий. Людей, які хочуть працювати, достатньо, але вони мають відповідати багатьом вимогам. Крім того, всі офіцерські посади вимагають відповідної освіти, так, працівник поліції повинен добре знати законодавство, мати аналітичний склад розуму, хорошу фізичну підготовку, бути стресостійким та психологічно готовим до такої роботи. Процес набору нових працівників доволі непростий, і до кінця його здатен пройти тільки справді достойний претендент.

    – З чим пов’язаний постійний недобір до лав патрульної поліції?

    – Робота в патрульній поліції складна, тому далеко не всі молоді патріоти, які прийшли на службу два роки тому, витримали навантаження. Багато з тих, хто одягав погони, не до кінця усвідомлювали всю відповідальність роботи в правоохоронних органах. Тим не менше ця служба виховала ефективних працівників поліції, багато з них складають основу Управління патрульної поліції міст Ужгорода та Мукачева, а частина посилить інші структурні підрозділи поліції. Це все закономірні процеси. Одразу після створення патрульної поліції туди пішло дуже багато людей, зараз потік трохи менший, але кожен день молоді люди роблять усвідомлений вибір – присвятити своє життя поліції. Просто цей процес не такий стрімкий, як на початку. 

    – Що пропонує поліція для тих, хто хоче працювати на охороні Закону?

    – В першу чергу ми пропонуємо професію, яка буде затребуваною завжди. Людина, яка йтиме в правоохоронні органи заради зарплати чи соціального забезпечення, не зможе себе повністю реалізувати на цій роботі ніколи. Працівник поліції – це покликання, наші співробітники з дитинства знали, що вони хочуть захищати людей і Закон. А щодо матеріальної складової, то Нацполіція України пропонує своїм працівникам широкий спектр переваг. Йдеться про достойну заробітну плату, безкоштовне медобслуговування у закладах охорони здоров’я, підпорядкованих МВС, та інші соціальні гарантії. Крім того, Нацполіція надає своїм працівникам можливість отримати фахову професійну освіту на пільгових умовах.

    – За даними правоохоронців, з початку 2017-го вони отримали понад дев’яносто тисяч заяв від громадян. З чим пов’язано збільшення кількості злочинів з року в рік?

    – Збільшилася кількість звернень громадян в області, а не злочинів. Із 100 тисяч 436 повідомлень, які зареєстровані в журналі єдиного обліку, менше 18% мають ознаки кримінальних правопорушень. Тобто кількість самих звернень від громадян на 5 тисяч більша, ніж за аналогічний період минулого року, а от ознаки кримінальних правопорушень має менша кількість повідомлень. Дана ситуація говорить про те, що рівень довіри населення зростає, люди звертаються до нас за порадою і роз’ясненнями.

    – Скільки закарпатських поліцейських взяло участь в антитерористичній операції з моменту її початку? Скільки бере участь зараз?

    – З початку проведення антитерористичної операції на сході країни більш як дев’ять сотень закарпатських поліцейських проходили службу в зоні проведення бойових дій. Більшість із них їздили в Донецьку та Луганську області по кілька разів. 20 листопада в зону АТО поїхали три закарпатські кінологи, вони пробудуть там місяць.

    – На Закарпатті, в силу географічного розташування, актуальна проблема незаконної міграції та пов’язаних з нею правопорушень. МВС повідомляло про старт операції «Мігрант». Розкажіть про успіхи в цьому напрямку роботи.

    – Операція «Мігрант» триває, її підсумки ми підіб’ємо лише у грудні. Робота з виявлення нелегалів та осіб, які допомагають їм у цій незаконній діяльності, ведеться постійно. Про всі такі випадки ми інформуємо громадськість. Проте суть «Мігранта» не зводиться до збільшення якихось показників із затримання чи ситуаційного реагування на проблему, під час спецоперації виробляється система комплексного підходу до питання і максимальне посилення співпраці між всіма правоохоронними органами, які відповідають за цей напрям роботи.

     

    – Після вашого призначення Геннадій Москаль визначив для поліції 4 пріорітети в роботі – припинення підпалів машин, виявлення тих, хто здійснює незаконні врізки в нафтопроводи, протидія незаконним перекриттям кордонів, а також виявлення лісогубів. Як справляєтеся?

    – На відміну від попередніх років, закарпатська поліція стала розкривати справи з підпалу автомобілів, так, за 10 місяців цього року вже дві такі справи розкрито, одну направлено до суду. Позитивні зрушення в цьому напрямку маємо.

    По ужгородському кущу: впродовж 9 місяців 2017 року виявлено 12 фактів несанкціонованих врізок в магістралі нафтопродуктопроводів державного підприємства «Прикарпатзахідтранс». Всі ці правопорушення перебувають на контролі керівництва ГУНП та НПУ, тривають заходи з їх розслідування та встановлення осіб, що їх вчинили.

    Так само ведеться постійна робота щодо недопущення незаконних перекриттів кордонів.

    Станом на жовтень до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості по 102 кримінальних провадженнях, по 125 кримінальних правопорушеннях, передбачених ст. 246 КК України, тобто незаконна порубка лісу.

    Загалом за підсумками 9 місяців досудове розслідування завершено у 79 кримінальних провадженнях по 93 кримінальних правопорушеннях, з яких до суду скеровано 21 кримінальне провадження по 39 кримінальних правопорушеннях. У ході розслідування кримінальних проваджень даної категорії установлено збитків на суму 796 000 гривень, всього забезпечено відшкодування збитків на загальну суму 553 000 гривень, або 70%.

    – Багато галасу було довколо прийняття змін до КПК України. Які наслідки нестимуть ці зміни для роботи закарпатської поліції?

    – Лише час зможе показати всі наслідки роботи з новим КПК. Наше ж завдання як поліції – не ставити оцінки Законам, а слідувати їм у своїй роботі і неухильно їх дотримуватися. 

    – Наркоманія та боротьба з нею.  Яка ситуація по цим питанням в нашій області?

    – В області за цей рік покращено протидію незаконному обігу наркотичних речовин. За десять місяців поточного року виявлено 340 кримінальних правопорушень, проти 198 у минулому році. Збільшення кількості виявлень таких фактів свідчить про посилення роботи поліції в даному напрямку.

    Вже повідомлено про підозру у вчиненні 175 кримінальних правопорушень проти 82 за 10 місяців минулого року. Із вищевказаної кількості зареєстровано 59 кримінальних правопорушень, пов’язаних із фактами збуту наркотиків, для порівняння, цей показник у минулому році становив – 14.

    – Закарпатська поліція, зокрема ДВБ, часто заявляє про затримання хабарників та корупціонерів. А як боретеся з цим явищем в лавах своїх підлеглих? Які дії проводяться на запобігання таких правопорушень?

    – За три квартали поточного року року розпочато 20 кримінальних проваджень, у яких 9 працівникам поліції повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень. Найбільше з них (5 випадків) – за отримання хабаря, 5 випадків порушення ПДР, по одному-два випадки перевищення службових повноважень, вимагання, службова недбалість тощо. За 9 місяців притягнуто до дисциплінарної відповідальності 388 працівників поліції. Звільнено з поліції 114 осіб.

    – Щодо перешкоджанням професійній діяльності журналістів на Закарпатті.  Чи виникали ситуації з перешкоджанням діяльності представникам ЗМІ з боку представників влади, правоохоронців? Які наслідки очікують на правопорушника в разі тиску та переслідування журналістів?

    – Поліція Закарпаття тримає на особливому контролі це питання, наше слідче управління розпочало співпрацю в напрямку запобігання порушенню прав журналістів з Інститутом масової інформації. Під час спільних зустрічей з цією громадською організацією ми не лише обговорили нинішній стан розуміння громадянами чинного законодавства в сфері роботи ЗМІ, але й пояснили алгоритм, за допомогою якого журналісти здатні себе захистити.

    На кінець жовтня на Закарпатті було розпочато 19 кримінальних проваджень з цього питання. З загальної кільності 11 відкриті за статтею 171 Кримінального кодексу України, тобто перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Решта – за фактами погроз представникам ЗМІ, хуліганських дій щодо журналістів, тощо. За останні 3 роки до суду було направлено 8 справ, що стосуються злочинів проти ЗМІ.

    – Дякуємо за розмову! Успіхів на ниві охорони Закону та порядку!

    Розмовляв – позаштатний кореспондент газети “НКД” Віталій С.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору