ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Порядок реєстрації творчої спілки

    28 березня 2024 четвер
    47 переглядів

    Відповідно до Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки» від 07.10.1997 року у чинній редакції від 02.11.2016 року, творча спілка - добровільне об'єднання професійних творчих працівників відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва, яке має фіксоване членство і діє на підставі статуту.

    Творчі спілки України можуть мати всеукраїнський та регіональний (місцевий) статус.

    До всеукраїнських творчих спілок належать спілки, діяльність яких поширюється на територію всієї України і які мають місцеві творчі осередки у більшості її областей.

    До регіональних (місцевих) творчих спілок належать спілки, діяльність яких поширюється на територію відповідної адміністративно-територіальної одиниці або регіону.

    Творча спілка створюється групою професійних творчих працівників відповідного фахового напряму в галузі культури та мистецтва (всеукраїнська - у складі не менш як 100 осіб, регіональна (місцева) - не менш як 20 осіб), що мають у своєму доробку завершені та оприлюднені твори культури і мистецтва чи їх інтерпретації.

    Членами творчої спілки можуть бути професійні творчі працівники - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які досягли 18 років.

    Рішення про утворення творчої спілки приймається загальними зборами (з'їздом, конференцією) та оформляється протоколом, який підписують головуючий та секретар. Невід’ємною частиною протоколу є реєстр осіб, які брали участь у загальних зборах (з’їзді, конференції) творчої спілки.

    Рішення про утворення територіального осередку творчої спілки приймається уповноваженим органом творчої спілки в порядку, визначеному її статутом, та оформляється протоколом, який підписують головуючий та секретар. Невід’ємною частиною протоколу засідання уповноваженого органу творчої спілки про утворення територіального осередку творчої спілки є реєстр осіб, які брали в ньому участь.

    Державній реєстрації підлягають усі творчі спілки. Державна реєстрація всеукраїнських творчих спілок здійснюється Міністерством юстиції України, а регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок – територіальні органи Міністерства юстиції України в областях та місті Києві.

    Державна реєстрація всеукраїнських творчих спілок, їх територіальних осередків та регіональних (місцевих) творчих спілок здійснюється в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (далі – Закон).

    Державна реєстрація територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок здійснюється після реєстрації всеукраїнської творчої спілки. З моменту реєстрації творча спілка чи її територіальний осередок набувають статусу юридичної особи.

    Рішення про затвердження змін до статуту творчої спілки, її територіального осередку, змін у складі виборних органів творчої спілки, її територіального осередку приймається у порядку, визначеному статутом творчої спілки або статутом, на підставі якого діє територіальний осередок всеукраїнської творчої спілки та оформляється протоколом засідання уповноваженого органу творчої спілки, її територіального осередку, невід’ємною частиною якого є реєстр учасників.

    Про прийняте рішення суб’єкт державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань повідомляється у 60-денний строк у порядку, визначеному Законом.

    Відповідно до ст. 26 Закону, строк розгляду документів, поданих для державної реєстрації творчої спілки, місцевого осередку творчої спілки – не пізніше 30 робочих днів з дати подання документів для державної реєстрації. Строк розгляду документів може бути продовженим суб’єктом державної реєстрації за необхідності, але не більше ніж на 15 робочих днів.
    Згідно ч.1 ст. 36 Закону, розмір плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей про творчу спілку, місцевий осередок творчої спілки (крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою) – 0,3 мінімальної заробітної плати.

    Згідно Постанови №217 від 29.03.2017 року установлено розмір плати за проведення державної реєстрації змін до відомостей про творчу спілку, місцевий осередок творчої спілки як юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань у скорочені строки (крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою), а саме:
    1) протягом 20 робочих днів – у подвійному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію;
    2) протягом 15 робочих днів – у п’ятикратному розмірі адміністративного збору за відповідну реєстрацію.


    Дробок Ірина, головний спеціаліст відділу
    державної реєстрації друкованих засобів
    масової інформації та громадських формувань
    Управління державної реєстрації Головного
    територіального управління юстиції у
    Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости