ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

14 голів громадських об’єднань міста Мукачева звернулися до Президента України щодо замку “Паланок”

    16 квітня 2024 вівторок
    71 переглядів
    Гаранта просять скасувати скандальне розпорядження Геннадія Москаля

    14 голів громадських об’єднань міста Мукачева звернулися до Президента України Петра Порошенка скасувати скандальне розпорядження голови Закарпатської ОДА, яке стосується замку «Паланок».

    «Звертаємося до Вас як до гаранта дотримання Конституції України, аби запобігти збуренню громадського протесту на Закарпатті. Йдеться про розпорядження голови обласної державної адміністрації Г. Москаля, яким у 90-тисячної громади Мукачева нахабно і цинічно крадеться пам’ятка історії та архітектури, символ і окраса міста – замок «Паланок».

    Призначений Вашим Указом на посаду керівника області, пан Москаль вже давно для себе вирішив, що він є тут одноосібним і повновладним «губернатором», вільним від права і законів. Цей чоловік сумно відомий закарпатцям як людина, схильна до самовільних, авантюрних і незаконних дій, які не раз викликали справедливе обурення мешканців Закарпаття.

    Достатньо згадати затятий опір голови ОДА впровадженню нового закону про освіту, який повертає в українські школи українську мову. У нашому краї загравання пана Москаля з політичними силами, які діють не на благо України, а в інтересах сусідніх держав, ледь не призвело до внутрішнього протистояння з представниками національних меншин. Завдяки Вашій виваженій позиції, пане Президенте, напругу вдалося зняти.

    Вочевидь, що провал цієї політичної комбінації не зменшив у пана Москаля відчуття повної безкарності і вседозволеності. Днями голова ОДА видав явно абсурдне та незаконне розпорядження, яким у громади Мукачева фактично відбирається замок «Паланок». Не треба бути фахівцем-юристом, щоб зрозуміти цілковиту юридичну нікчемність цього документа. Адже «кандидат юридичних наук» пан Москаль посилається на норми, прийняті не існуючим на сьогодні інститутом державної влади. Звідси випливає, що голова ОДА хоче особисто у будь-який, навіть недолугий спосіб загарбати те, що йому ніколи не належало і не належить.

    Підписавши цю «цидулку», керівник області кинув виклик не лише мукачівцям, а й усім закарпатцям. Нам не важливі перипетії політичної боротьби «завжди, скрізь і з усіма», яку пан Москаль веде від дня свого призначення. Однак ми протестуємо проти того, що цей чоловік як представник Держави відкрито пішов всупереч інтересам людей. Це ганебно і категорично неприпустимо.

    Закликаємо Вас розібратися у цій ситуації, скасувати незаконне, скандальне розпорядження голови ОДА. Грубе зазіхання на права громади Мукачева викличе адекватну реакцію містян, з якими солідарні десятки тисяч мешканців області. Нам не потрібне будь-яке протистояння, однак ми рішучі захищати свої інтереси всіма законними способами. Віримо, що Ви, як Глава Держави, покладете край свавіллю та беззаконню», – йдеться у тексті звернення.

    Звернення підтримали:

    Голова “Ради почесних громадян м.Мукачева” Федів Є.Т.
    Голова “Спілки учасників АТО м.Мукачево та Мукачівського району” Васько В.В.
    Голова МО “Союз Чорнобиль України” Товчко О.П.
    Голова Мукачівського міського клубу угорськомовних пенсіонерів “Життя рокам” Боруж А.А.
    Голова МО “Ветеранів України” Фаринич І.І.
    Голова МО “Рада старійшин” Маркулін В.Ю.
    Голова ОО “Зелений світ” та МО “Право на життя Деркач Є.М.
    Почесний працівник туризму України, голова Мукачівського товариства російської культури ім.О.С.Пушкіна Мойсей Р.А.
    Голова Центру активної реабілітації “Фенікс” Ревуцька О.К.
    Голова МО “Альтернатива” Домбровська Т.В.
    Голова національно-культурного товариства німців “Паланок” Гудак М.Й.
    Заступник голови ЗГО УСВА, голова Мукачівської організації ЗГО УСВА Сувирда В.Й.
    Голова Мукачівської міської управи “Союзу українок” Оленушинець Л.І.
    Голова Мукачівського міського об`єднання “Просвіта”ім.Т.Шевченка Софілканич В.І.
    Голова Мукачівського міського національно-культурного єврейського товариства “Шалом !” Максименко М.Б.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору