ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відомий закарпатський поет і публіцист та його дружина на знак протесту вийшли із Спілки письменників України

    29 березня 2024 п'ятниця
    222 переглядів
    Відомий закарпатський поет і публіцист Карой Д.Балла

    Літератор заявив, що до регіонального осередку СПУ та його керівництва претензій не має.

    Лауреат престижних літературних премій - угорської ім.Аттіли Йожефа та української обласної ім.Дмитра Вакарова Карой Д.Балла та його дружина Єва Берніцкі на знак протесту проти освітянського закону написали заяви про вихід із членів СПУ та здали в Закарпатське відділення Спілки свої посвідчення.

    “Після опублікування у пресі нового закону про освіту в Україні, разом із дружиною Євою вирішили на знак протесту проти його 7 статті вийти зі складу СПУ,” – написав у соціальній мережі Карой Д.Балла.

    Літератор заявив, що до регіонального осередку СПУ та його керівництва претензій не має. Протест стосується виключно тієї політичної сили, яка без попередніх консультацій із зацікавленими сторонами розробила й прийняла закон. Не взяли до уваги також численні пропозиції фахівців, які регулярно направлялись із Закарпаття до профільного міністерства.

    “Даний дискримінаційний законодавчий акт грубо порушує конституційні права нацменшин на вивчення рідної мови і носить явно націоналістичний характер, – зазначає поет. –Проти цього ми й протестуємо.”

    Кароль Д.Балла написав і про те, що місцеве керівництво СПУ не мало контраргументів, мовчки погодилось з його позицією. Регіональний осередок СПУ згадується тому, що Спілка в цілому є складовою державної структури, в надрах якої народився сумнозвісний закон. Проте, СПУ не висловила жодного ставлення до нього, хоча в її рядах є чимало членів інших національностей.

    “У такому разі позиція СПУ розцінюється мною як мовчазна згода з положеннями закону,- відмітив Карой Д.Балла. – Ми з дружиною ні в якому разі не бажаємо перебувати серед придворної інтелігенції тієї політичної сили, владні прагнення якої підігріваються націоналістичними емоціями.”

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости