ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Керівник Закарпатської митниці ДФС: Моє власне бачення може базуватися виключно на Законі та Митному кодексі України

    28 березня 2024 четвер
    78 переглядів
    Керівник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв

    Вже майже рік Станіслав Балуєв виконує обов’язки керівника такої потужної структури на Заході України як Закарпатська митниця ДФС України. Про здобутки та підсумки проробленої роботи – в ексклюзивному інтерв’ю.

    Останнім часом ходить багато чуток про реформу української митниці. Розкажіть, будь ласка, що важливого відбулося саме у роботі щодо реорганізації митниці та на що слід очікувати найближчим часом?

    Поки що офіційна інформація про реорганізацію митниці до нас не надходила, тому найближчим часом очікувати змін в організації роботи Закарпатської митниці ДФС не варто. Я не вважаю, що митниця має бути централізована та мати керівництво тільки в центрі. Виходячи з річного досвіду керівника закарпатської митниці, дуже тяжко керувати на місці такою митницею, і я не уявляю, як можна керувати з Києва чи Львова, або, якщо це буде формат об’єднання декількох західних митниць з одним керівником.

    Кадрові питання зараз найскладніші, не вистачає кваліфікованого персоналу, а керувати кадрами на такій відстані – неможливо. Буде якась офіційна інформація щодо реорганізації – будемо виконувати.

    Закарпатська митниця ДФС щомісяця повідомляє про перевиконання планів та перерахування до Держбюджету додаткових коштів, частина з яких освоюється для так званого «дорожнього експерименту ». Чи може Уряд наступного року збільшити план для митниці, скажімо, на суму цьогорічних перевиконань?

    З початку року Закарпатською митницею ДФС перераховано до Державного бюджету 2.96 млрд. гривень. Індикативні показники нами виконано на 120.8 відсотка. Тобто додатково до держбюджету надійшло 509,0 млн. гривень.

    Із початку експерименту на ремонт дорожнього покриття вже перераховано 207, 2 млн. гривень. Хоч всюди говорять про 50 відсотків від перевиконань, насправді ж – це 50 відсотків від перевиконання по загальному фонду, куди надходять не всі податки.

    Як показує власна практика роботи в економічному блоці митниці, плани збільшуються, але це відбувається щороку, оскільки ці прорахунки залежать від попередніх показників надходжень. За складною економічною формулою враховується також курс іноземної валюти, інфляція та інші фактори.

    Тобто те, що показники збільшаться – це прогнозовано, але ми щороку їх виконуємо, і наступний рік не буде виключенням.

    Тоді одразу запитання щодо заробітних плат митників. У ДФС повідомляли про виділення додаткового заохочення для митників у разі перевиконання планів бюджету. Чи дійсно це так, та яка середня зарплата у працівників митниці ?

    Так, цього року 10 відсотків від перевиконаних митних надходжень йде на розвиток інфраструктури, поліпшення умов на митних постах і внутрішніх митницях, збільшення заробітної плати працівників. Якщо говорити про середню зарплату – вона збільшилася: ще в січні державний інспектор отримував близько 3 тис. 800 грн., а вже сьогодні ця сума зросла до десяти тисяч гривень. Додам, що за результатами останнього селектору, керівник ДФС суворо заборонив дисбаланс у розмірі зарплат інспекторів та їх керівників. Ми це виконуємо.

    Ви згадали про розвиток інфраструктури митниці. Чи планується анонсовані губернатором області та Міністром розвитку інфраструктури, реконструкція та відкриття нових контрольно-пропускних пунктів на закарпатському кордоні з ЄС?

    Почнемо з МП «Ужгород» та «Лужанка». Ці митні пости повинні були бути реконструйовані за рахунок коштів Європейської комісії. На жаль, комісія припинила фінансування, і хоч офіційним листом до нас це не доведено, сподівань на кошти, на жаль, мало. Зі свого боку, ми будемо робити всі потрібні експертизи і кошториси митних пунктів пропуску та просити кошти у ДФС України на реалізацію розвитку їх інфраструктури.

    У проекті Держбюджету 2018 року на ДФС закладено вдвічі більше коштів у порівнянні з 2017 роком. Маємо сподівання на виділення коштів на реалізацію цих потреб, у разі їх отримання, ми зробимо все можливе, щоб така інфраструктура на вищезгаданому кордоні з’явилася.

    Щодо відкриття нових пунктів пропуску (ПП) – перспектива є. Мені, звісно, хотілося б, щоб старі нормально запрацювали. Не забуваймо й про ПП «Вилок», реконструкцію якого почали до Євро-2012 і так само все поросло травою там. Теж будемо просити кошти на це.

    В планах є на літо 2018 року відкриття ПП «Велика Паладь – Нодьгодош» на території Угорщини зі спільним контролем з угорським службами.

    Останнім часом ми спостерігали кілька затримань працівників митниці, пов’язані із хабарництвом. Яким чином боретеся з цим явищем?

    У 2017 році затримано чотирьох працівників Закарпатської митниці ДФС. По всіх корупційних проявах та порушеннях законодавства митницею ініційовано дисциплінарні провадження. За результатами одного дисциплінарного провадження працівника звільнено, по іншим провадження ще тривають.

    До слова, значне навантаження на пункти пропуску здійснюють авто на транзитних номерах. Яке у Вас власне бачення цієї проблеми?

    Моє власне бачення може базуватися виключно на Законі та Митному кодексі України. Є умови тимчасового ввезення, є умови транзиту, і якщо ці умови порушуються, то митниця реагує у межах своїх повноважень.

    Чи залишається актуальним питання про так званих «піджаків» – пасажирів, які провозять товар на суму до 500 євро та вагою до 50 кг. Яким чином контроль за цим проводить митниця?

    На захисті економічних інтересів держави митниця проводить контроль вартості цих товарів, їх ваги та, відповідно до ст. 374 ч.2. , контроль за перетином кордону цих громадян з товаром один раз на добу. Це є однією з тих причин, чому митниця бере паспорти пасажирів та вносить їх до власної бази даних.

    Тобто логічне обґрунтування цим нововведенням є, незважаючи на певні обурення?

    Обґрунтування – логічне та цілком законне.
    Звичайно, пасажири обурюються, якщо на кордоні на них складають протокол за те, що вони свого часу, за певну винагороду, ввезли авто в Україну та порушили терміни транзиту чи тимчасового ввезення. Але таку відповідальність чітко визначено законодавством. За статистикою, такі порушення є найвищим показником порушення митних правил на Закарпатській митниці ДФС.

    І наостанок про особисте. Ви працювали не тільки на Закарпатті. Як вам працюється на «Срібній землі», чи є якась регіональна специфіка у роботі?

    В митних органах я працюю вже 17 років, до Закарпаття це була Вінницька митниця. Я не працював ніколи на кордоні, адже Вінницька митниця – це більше внутрішня митниця. Перший рік на Закарпатті я також працював у центральному апараті на посаді начальника управління митних платежів і мало мав дотичності до кордонів.

    Закарпатська митниця – чудова митниця, дуже багато кваліфікованих кадрів. Коли є такий об’єм роботи, така протяжність кордону, коли поставлено задачі щодо розвитку інфраструктури – і усе це на рівні з першочерговими задачами щодо поповнення бюджету та боротьби з контрабандою, робота здається дуже цікавою. Мені подобається на Закарпатській митниці, подобаються люди. І скільки мені не говорили, не лякали (сміється), нічого такого я не побачив. Якщо з людьми по доброму , так і люди до тебе будуть ставитися.

    Дякуємо за плідну розмову, успіхів Вам та нових здобутків усьому колективу Закарпатської митниці!

    Розмовляв Віталій С., фото Логойди Мар’яна.

    Довідково:

    Закарпатська митниця вважається найширшими Західними воротами України, бо розташована на стику кордонів з чотирма країнами Євросоюзу: Угорщини, Словаччини, Польщі й Румунії. Протяжність митного кордону становить 467 км. В зоні діяльності митниці функціонує 19 міжнародних пунктів пропуску.
    Керівник митниці – радник податкової та митної справи ІІ рангу, Балуєв Станіслав Сергійович. Народився 22 березня 1977 в м. Вінниця. В митних органах з 2001 року.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору