ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Покрова Пресвятої Богородиці: традиції, прикмети, заборони

    19 квітня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Сьогодні — Покрова Пресвятої Богородиці

    Покрова Пресвятої Богородиці – це головне осіннє християнське свято, історія якого бере початок з подій далекого 910 року в Константинополі.

    Під час всеношної молитви серед віруючих у храмі перебували св. Андрій Блаженний і його учень Єпіфаній, яким явилася Пресвята Богородиця, що пливла у повітрі в ясному небесному сяйві в оточенні ангелів і святих. Разом із Богородицею вони побачили Іоанна Хрестителя та Івана Богослова, йдеться в матеріалі НП.

    Богоматір помолилася разом із віруючими, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало, яскравіше за сонячні промені, і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві. Тим самим Покров Богородиці захистив їх від ворогів видимих і невидимих.

    Дивовижне явище Пресвятої Богородиці з покровом у руках підбадьорило греків і додало їм сил у тяжкій боротьбі проти сарацинів, в якій вони здобули перемогу, і місто було врятовано від ворогів.

    На Русі свято Покров Божої Матері було встановлене за князя Андрія Боголюбського приблизно в 1164 році. Також храми на честь Покрова Божої Матері почали будуватися в XII столітті.

    В Україні щорічно 14 жовтня відзначається День українського козацтва, приурочений до свята Покрови Пресвятої Богородиці. А з 2015 року цей день став ще й офіційним вихідним на честь святкування Дня захисника України.

    Що потрібно робити у свято Покрови Пресвятої Богородиці

    Саме в даний світлий день абсолютно кожен щиро віруючий звертається з молитвою до Богородиці, просячи тим самим у неї вельми міцного здоров’я, допомоги, підтримки і захисту, також сприяння в сімейному житті і, звичайно ж, в коханні. Прийнято вважати, що протягом усього року, Богородиця оберігає прохача, покриваючи його безпосередньо своїм покровом.

    14 жовтня дівчина, яка щиро бажає вийти заміж, може прийти в церкву саме до початку святкового богослужіння, поставити свічку біля ікони Покрови Пресвятої Богородиці, і попросити її про заміжжя, а також про щасливе сімейне життя.

    Сімейні пари можуть прийти в свято в храм, для того щоб також попросити милості і заступництва Матері Божої.

    Вдень у будинках печуть млинці і обносять ними кути житла, щоб задобрити домовика, а вечорами влаштовують гучні застілля.

    У цей день потрібно робити дари бідним і сиротам, а також обкурювати будинку димком від підпалених гілочок яблуні або вишні – для благополуччя і удачі.

    З давніх часів в народі збереглося багато прикмет на Покров. Зокрема, якщо господиня напече багато млинців, то в зимову холоднечу в будинку буде тепло. Незаміжні дівчата вважали, що якщо на Покров добре повеселитися, то можна знайти хорошого нареченого. З цією прикметою пов’язана і традиція звертатися до Богородиці у святковий день з благаннями про заміжжя.

    У народній свідомості Покров Пресвятої Богородиці з’єднався і з першим сніговим покривом землі: вважається, що сніг, який випав на Покрову, володіє особливою силою. Якщо вмитися ним – то примножиш красу, збережеш молодість.

    Чого не можна робити у свято Покрови

    Як у будь-яке релігійне свято, на Покрову Пресвятої Богородиці не можна робити серйозну господарську роботу, а також виконувати багато домашні обов’язки: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в’язати, гладити. У свято Покрови не можна лихословити, лаятися з людьми, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати щось серйозне до пізньої вечері.

    Вважається, що на Покрову не можна позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам – за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще роки зо три не буде ніким засватана. Однак треба пам’ятати, що сенс подібних заборон не в тому, що не можна здійснювати якісь певні дії, а в тому, що православне свято – це в першу чергу день, який ми присвячуємо Богові. Бажано всією сім’єю піти до церкви, поставити свічки, помолитися і попросити Богородицю про заступництво.

    Покрова: прикмети про погоду

    Назва свята Покрови пов’язують у народі з першим інеєм, який, як Покров Пресвятої Богородиці, вкриває землю в цей час. А тому багато прикмет на Покрову пов’язані саме з погодою і пророкуванням, якою буде зима в поточному році.

    • Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.
    • Якщо дуб і береза на Покрову скинуть усе листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими.
    • До Покрови – осінь, після Покрови – зима.
    • Звідки на Покрову вітер дме, з того боку і чекай на перші морози.
    • Якщо на Покрову вітер південний – зима буде теплою, північний і східний – холодною, західний – сніжною.
    • Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.
    • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.
    • Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

    Прикмети та народні традиції

    Традиція відвідування храмів у день Покрови Пресвятої Богородиці збереглася і до наших днів. Православні християни в свято перед образом Богородиці моляться, просять милості і заступництва, здоров’я та допомоги, особливо в сімейному житті, вірячи, що протягом року Богородиця оберігатиме їх, накривши своїм покровом.

    У народі вважалося, що після Покрови починається зима, а тому всі гуляння і посиденьки переміщалися з вулиці в будинки, з полів забирався весь урожай, робилися заготовки на зиму, утеплялося житло, розтоплювалися печі, худобу ставили на зиму в хліва, жінки та дівчата займалися вдома ткацтвом, прядінням, шиттям і вишивкою.

    • Не утеплиш дім до Покрови – всю зиму будеш мерзнути.
    • Багато млинців на Покрову – вдома всю зиму буде тепло.
    • Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму вдома буде тепло.
    • Покрова прийшла – посиденьки привела.
    • На Покрову останній збір плодів.
    • Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше хворітимуть.
    • У свято Покрови не можна позичати гроші.

    Прикмети про заміжжя

    Здавна день Покрови Пресвятої Богородиці вважається не просто церковним святом, а ще й дівочим днем і покровителем весіль.

    Адже недарма Покрова Пресвятої Богородиці в народі асоціюється з білосніжною фатою нареченої. Щоб випросити собі гарного нареченого, незаміжні дівчата на Покрова обов’язково ходили до церкви, молилися і ставили свічки перед іконою Богородиці.

    Молитва на нареченого: “Покров-батюшка, покрий землю сніжком, а мене женишком” або “Покров-Матушка, покрій землю сніжком, а мене молоду хусткою”.

    • Та дівчина, яка на Покрова раніше за всіх поставить свічку перед іконою Пресвятої Богородиці Покровської, першої й заміж вийде.
    • Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.
    • Сніг у весілля на Покрову – щастя молодим.
    • Багато снігу на Покрову – буде багато весіль наступного року.
    • Якщо хлопець на Покрову до дівчини залицяється, він стане її нареченим.
    • На Покрову сильний вітер – буде багато наречених.
    • Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.
    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору