ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Клімкін: жодну румунську школу в Україні не закриють!

    28 березня 2024 четвер
    104 переглядів
    Клімкін: Будемо більше співпрацювати з румунською громадою

    Міністр закордонних справ Павло Клімкін у Бухаресті наголосив, що в Україні у зв'язку з прийняттям нового закону про освіту жодну румунську школу не закриють, ніякої асиміляції не буде.

    Керівника дипломатичного відомства процитувала у Twitter речниця МЗС Мар'яна Беца.

    "Павло Клімкін предметно пояснив положення освітнього закону. Важливо, як він буде імплементуватись. Будемо більше співпрацювати з румунською громадою", - написала вона.

    Міністр під час візиту до Румунії заявив, що мовний закон - не про зменшення можливостей, а про їхнє розширення для нацменшин.

    Мовні суперечки

    Мовні положення закону "Про освіту", який Рада ухвалила у вересні, викликали занепокоєння низки країн, зокрема Польщі, Румунії, Угорщини, Греції, Болгарії. Також закон розкритикували в ПАРЄ.

    Уряд Угорщини, наприклад, вважає, що цей закон порушує права національних меншин, зокрема, етнічних угорців Закарпаття.

    У Міносвіти запевнили, що мовні положення закону не порушують Європейську хартію регіональних мов або мов меншин та Рамкову конвенцію про захист національних меншин.

    Пан Клімкін зазначив, що Україна повинна вести конструктивний і жорсткий діалог із європейськими партнерами щодо мовних положень закону.

    Що передбачає закон:

    середня освіта триває 12 років, мовою освітнього процесу є українська
    національним меншинам гарантоване право на навчання поряд з державною мовою відповідної національної меншини у спеціальних класах або групах
    корінним народам також гарантують право на навчання поряд з державною мовою відповідного корінного народу у спеціальних класах або групах

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору