ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нові проблеми Укрзалізниці, можуть призвести до зупинення робити

    28 березня 2024 четвер
    68 переглядів
    Українська залізниця може назавжди зникнути

    Серед ключових проблем "Укрзалізниці", які загрожують остаточним припиненням послуг від перевізника, виявилися не тільки старезні вагони. Якщо вірити даним Міністерства інфраструктури, то запасів палива у деяких регіонах залишилося буквально на кільк найближчих днів, що ж далі?


    Поки чиновники намагаються вести переговори з цього приводу виробники "дизелю" формують чималу накрутку на ціні, щоб своєчасно скористатися ситуацією.


    Прозорі закупівлі?


    Ще на початку осені в "УЗ" відзвітували про потребу у 60 тисячах тонн палива (1,4 млрд гривень).


    Аргументували такий поспіх дефіцитом, але не врахували одного: поки переговори йдуть, вітчизняна оборонка ризикує зупинитися, тому що при відсутності документів армійські потреби задовольнити не вийде, припаси просто не постачатимуться і лежатимуть на складах.


    Тендер все ж провели, всіх зігнали в одне тісне приміщення і дуже швидко оголосили ціну. До слова, нібито найменшу за весь попередній період. А на ранок 9 вересня раптово з'ясувалося: запас ресурсів не більше, ніж на три дні.


    Цим почав активно займатися Антимонопольний комітет, скасував процес закупівель, а тим часом УЗ втратила всі можливі контракти та постачальників. Паливо просто було ні звідки взяти. Очікувати потрібних прибутків від середньодобових перевезень не було сенсу (153,7 млн гривень), а від пасажирських тим паче (27,9 млн гривень), повідомляє "РБК-Україна".


    І тут нова загроза виникла, як завжди, несподівано: справді, без палива зірветься й опалювальний сезон, тому що поставки на теплові електростанції також заблокують.


    Як вийти із ситуації


    Згідно чинного законодавства, різниця дат між проведенням закупівель та першим відвантаженням не повинна перевищувати 3-4 тижні. Тому трейдерам, якщо такі будуть, доведеться зважати на потреби населення, що рідко буває, коли формують кінцеву ціну на пальне (курс долара, ситуація на ринку і т.д).


    Не останню роль грає і вартість нафти. Проте за ці кілька тижнів, поки паливо надійде від постачальника , воно може подорожчати у від 5 до 20 разів. Може бути й навпаки, але останнім часом про зниження говорити не поспішають.


    Тому з дефіцитом палива, як стверджують експерти, варто боротися більш кардинальними методами: наприклад, уникати посередників і купувати напряму у виробника.


    Тоді можна виграти до 10-15% суми, що в нинішніх умовах не так уже й мало. Але окремі високопосадовці "наполягають" (хоча швидше тиснуть) на трейдерів, щоб ті не пропонували своїх послуг. Як результат – ризик зриву опалювального сезону та відсутність рейсів у будь-якому напрямку.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору