ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Велике інтерв’ю Геннадія Москаля» телеканалу NewsOne супроводила низка сенсаційних заяв

    18 квітня 2024 четвер
    108 переглядів
    Велике інтерв’ю з головою Закарпатського ОДА Геннадієм Москалем

    Вчора, 25 вересня, в прямому ефірі телеканал NewsOne транслював "Велике інтерв’ю з Геннадієм Москалем». Ми виокремили основні посили цього інтерв'ю і пропонуємо їх нашим читачам.





    Уряд Угорщини допомагає однаково і угорцям, і українцям

    В інтерв'ю зайшла мова про значні обсяги матеріальної допомоги з боку уряду Угорщини, яку він надає закарпатцям у місцях компактного проживання угорського населення, зокрема, освітянам, медичним працівникам...

    «Угорці, яких близько 150 тисяч проживає на території Закарпатської області - абсолютно законослухняні люди. Те, що Угорщина так ревно захищає національні меншини, Україна мала би брати приклад. ... Близько 2 мільйонів представників цієї меншини проживає за кордонами Угорщини і ця країна не хоче, щоб вони до неї їхали, бо не гумова, - висловився Москаль. – Це обвалить їм і Пенсійний фонд, і економіку, і все. Вони допомагають. Не дивляться, чи та частина села українська, чи угорська: якщо дають допомогу, то приносять усім. Якщо дають доплату вчителям, то доплачують і тим, хто викладає українську мову, і тим, хто українці, і хто угорці. Нема поділу".

    Окремо Москаль сказав про кошти, які Угорщина виділяє закарпатцям на розвиток їхнього бізнесу: «Якщо дають кредити грантові – отримують і українці, і угорці, отримують усі. Це політика держави. Вони дуже ревно ставляться до захисту національних меншин. У нас перепис був у 2001 році, і ми більше не переписували населення. І я не зроблю вам тут сенсацію на телеканалі - щоб на наступному переписі не виявилося українців за кордоном більше, ніж живе на сьогоднішній день в Україні».

    Українською учні угорських шкіл добре володітимуть, якщо її належно викладатимуть

    Велику увагу Геннадій Москаль приділив Закону про освіту: «У нас 73 угорськомовні школи. І що з ними робити?.. У нас не було конфлікту, поки не з'явився Закон про освіту. Ви знаєте, Радянський Союз, ідеологію якого я ніколи не сприймав, не сприймаю і ніколи не сприйму, до національного питання відносився більш обережно, ніж відноситься сьогодні Україна. Школи вивчали всі предмети національними мовами».

    «Ви питаєте, чи є такі села, де не говорять по-українськи або по-російськи. Так, є старше покоління, яке не знає мови, - стверджував Москаль в інтервю телеканалу. - Молодь володіє українською, хоч і не завжди на достатньому рівні».

    Налагодити вивчення української мови в національних школах можна, забезпечивши її належне викладання. На заваді цьому – відсутність учителів. І це є однією з основних проблем. «Як, ви думаєте, нам знайти вчителів у ці (угорськомовні – ред.) школи?» – запитав риторично.
    «Хто поїде в село, яке стовідсотково угорськомовне, і буде викладати українською мовою фізику, хімію, математику, геометрію, алгебру і все інше, - продовжував Москаль. - ... Сьогодні у школах області не вистачає 500 вчителів...».

    Геннадій Москаль прокоментував ситуацію, яка виникла після того, як міністр освіти і науки України Л. Гриневич не зустрілася з міністром людських ресурсів Угорщини, котрий спеціально для цього приїжджав до Закарпаття в понеділок, 25 вересня. «У мене особисто є дуже великі претензії до Гриневич оскільки вона не знайшла можливість згладити якось ці відносини (пов'язані з Законом про освіту – ред.), - сказав він.

    Неконтрольовані потоки трудової міграції – бич Закарпаття й усієї України

    «Цього року ми не очікували і, мабуть, ніхто не очікував різкого потоку міграційного процесів. Дуже великий. У нас скоро вже не буде нікого – лікарі повиїжджали, вчителі повиїжджали. Закономірне прагнення людини – знайти кращу долю, краще середовище, і кращу зарплату. Це саме головне...», - сказав Москаль.

    Звертаючись до журналіста телеканалу – ведучого програми Василя Голованова, керівник закарпатської виконавчої влади зауважив: «Якщо завтра з'явиться канал, який запропонує вам удесять разів більшу зарплату, ніж отримуєте тут, то як би себе не били в груди, що є патріотом NewsOne, даю на сто відсотків, що ви підете на той канал. Тому що у вас є сім'я, у вас є діти, у вас є потреба сплачувати високі комунальні платежі».

    Насамперед, можливістю кращого життя за кордоном Геннадій Москаль пояснив небувалий відтік фахівців, насамперед, медиків і педагогів з України за кордон. Вони заповнюють собою нішу, яка утворюється після виїзду із сусідніх країн тамтешніх фахівців далі на захід, де ще вищі заробітки, стверджував Москаль. Саме через це попит за межами України на нашу робочу силу, «як кваліфіковану, так і некваліфіковану – масовий».

    Активно покидають Україну і студенти. Молоді люди, які виїжджають за кордон, не планують у майбутньому повертатися до України. В цьому Москаль переконувався в особистих розмовах із молодими співвітчизниками, буваючи у різних країнах. Зокрема. він згадав про зустрічі з молодими співвітчизниками в Словаччині, де навчання у вишах узагалі безоплатне. За словами Москаля, додому українські студенти по завершенні навчання не повернуться.

    «Чи можна людину, яка підтримує засновника СС «Галичина, ставити міністром освіти?»

    У інтерв'ю телеканалу Геннадій Москаль чималу увагу приділив особі міністра освіти і науки України Лідії Гриневич.

    Характеризуючи "освітнього" міністра, голова Закарпатської ОДА згадав епізод із свого депутатського минулого: «Ми, коли я був депутатом, перебували в одній фракції. І сьогодні я витягнув з Інтернету постанову Верховної Ради, в якій зазначено: вноситься депутатом Лідією Гриневич. «Про відзначення 115-річчя Володимира Кубійовича». Фракція проголосувала – всі «за». Я встав і кажу: ви що, подуріли? Чи зі смерек всі попадали? Хто такий Володимир Кубійович?! Це той, хто створив дивізію СС «Галичина». Це було за режиму Януковича, коли ми були в опозиції. Я встав і кажу: ще лише ми не були в СС «Галичина». Вже ми кругом були...».

    «Це людина крайніх правих поглядів, - продовжував Москаль. - Те, що вона там родилася і працювала у Львові, це ще ні про що говорить – у Львові теж різні люди є, і різних поглядів. Але щоб відзначати! Він же (Кубійович – ред.) поїхав спочатку до Вермахту, і Вермахт йому відмовив - сказав, що в Вермахті служать лише громадяни Німеччини. А "СС" у 43-му, коли вже радянські війська наступали, вони (німці – ред.) почали робити так звані ВаффенСС, тобто військові формування. Це – партія фінансувала, це наддержавні утворення, і туди ввійшла СС «Галичина».

    "Він (Кубійович – ред.) це все організовував – стояв на балконі Оперного театру Львова, приймав парад і тому подібне. Ось ми мали відмічати йому 115 років. Скажіть: така людина може бути міністром освіти? Німецька СС була засуджена як злочинна організація Нюрнберзьким трибуналом... Чи можна таке робити, а потім таку людину ставити міністром освіти? Оце для мене є питання», - завершив спітч на цю тему Москаль.

    Інтерв'ю, яке тривало понад півгодини, завершилося сподіваннями: зусилля української влади, спрямовані на поліпшення життя громадян, повинні увінчатися позитивними результатами.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости