ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Експерти розповіли на що треба звернути увагу, щоб не стати жертвою банка (відео)

    28 березня 2024 четвер
    79 переглядів
    Махінації банків: як не стати жертвою при оформленні кредиту

    Українські банки не мають права нараховувати людям зазначені в договорі з банком відсотки, які вказані в договорі з фінансовою установою, після закінчення терміну кредиту.


    Таке рішення прийняв Верховний суд в суперечці позичальника з ПриватБанком. "Після закінчення терміну дії кредитної угоди застосовується облікова ставка Нацбанку, на поточний момент це 12,5% річних", - йдеться в рішенні суду.


    Експерти відзначають, що тут мова частіше йде про карткові кредити, автокредити та іпотеку.


    "Людина не закінчує гасити весь кредит і у нього утворюється борг, а банк не відразу подає з цього приводу позовну заяву, а із запізненням - після завершення терміну дії договору. І продовжує, звичайно ж, нараховувати свій кредитний відсоток на суму боргу навіть після цього . Налічує за ставкою, зазначеною в договорі. Хоча далеко не завжди має право: застосовувати ставку договору можна тільки, якщо цей нюанс чітко виписаний в угоді - про нарахування саме банківського відсотка", - сказав адвокат Ростислав Кравець.


    За його словами, ситуації в цих випадках бувають різні. Може бути мирова угоду про погашення заборгованості. Але іноді банківські юристи впираються, щоб їх структура побільше заробила.


    "Адже багато хто спеціально подають позови через 2-2,5 року, щоб довше налічувати свій відсоток, нехай і незаконно. І заробити на боржника. У цьому випадку банкіри судяться в розрахунку на судову помилку", - зазначив Кравець.


    Також він зазначив, що судові тяжби з банком справа непроста. Для того, щоб довести, що банк неправильно нараховував відсотки, потрібна бухгалтерська експертиза.


    "Колись вона коштувала 10 тис. грн., Потім - 15 000, а зовсім недавно наш клієнт виклав за неї 23 тис. грн. Зрозуміло, платити стільки сенс, якщо сума заборгованості значно больш", - пояснив юрист Можаєв.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору