ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фіскали обіцяють "пересічникам" Закарпаття великі штрафи і конфіскації!

    28 березня 2024 четвер
    96 переглядів
    Черговий "подарунок" закарпатським "пересічникам" від фіскалів

    Україну заполонили автомобілі з іноземною реєстрацією.Через неврегульованість питання їхнього перебування на території країни, виникають величезні черги на пунктах пропуску державного кордону.

    Це кидає тінь на таку розрекламовану тему безвізу, бо туристам на авто з українською реєстрацією потрібно вистоювати по 6-10 годин у черзі разом з тими, кому потрібно просто перетнути кордон туди і назад.

    Власники авто з іноземною реєстрацією вимагають у влади спростити їх легалізацію, чиновники — категорично проти. Поки ті посилюють покарання, «бляхарі», як в народі називають власників б/у автомобілів, готують масові мітинги.

    Ситуація з нерозмитненими автомобілями в Україні різко загострилася і все частіше спливає в інформаційному полі. В країні почали з’являтися громадські організації, що влаштовують мітинги і автопробіги з метою звернути увагу на проблему. Обійти цю тему не змогли і президент з прем’єром, пообіцявши вирішити питання.

    Однак вирішення питання, судячи з усього, влада і представники громадських організацій бачать по-різному. Поки перші домагаються легалізації авто з іноземною реєстрацією, другі намагаються посилити покарання.

    «Послаблення не буде. Санкції щодо порушень будуть значно жорсткішими», — говорить заступник директора департаменту організації протидії митним правопорушенням Олексій Сивирин.

    Його слова підтверджують останні ініціативи фіскалів: вони пропонують посилити відповідальність для власників авто з іноземними номерами. Відповідний проект закону вже розроблений і поданий до Мінфіну.

    В Україні є багато «схем», які дозволяють уникати сплати податків при придбанні автотранспортного засобу. Основні — режим «транзиту» і тимчасове ввезення. Людям, які використовують такі авто, загрожують штрафи. Конфіскувати машини фіскали поки не можуть.

    Відповідальність за порушення режиму «транзит» передбачена ст. 470 Митного кодексу України. Якщо таке перевищення становить не більше доби, то власника можуть попередити або оштрафувати на 170 грн.

    У разі перевищення більш ніж на добу, але не більше ніж на десять діб, штраф становить 3,4 тис грн, більше десяти днів — штраф зростає до 8,5 тис грн.

    За порушення термінів тимчасового ввезення, ст. 481 Митного кодексу, суми штрафів значно більші.

    У разі перевищення більш ніж на три дні загрожує штраф 850 грн, на 3-10 діб і в разі, якщо людина вже притягувався до відповідальності за подібне порушення, — 5,1 тис грн. За перевищення більш ніж на десять діб — 17 тис грн.

    При цьому найбільші штрафи загрожують тим, хто використовує ввезені авто з іноземною реєстрацією в інших цілях, наприклад, комерційних. Штраф за таке порушення становить 300% несплаченої суми митних платежів.

    Подібні справи вже почали доходити до вищих судових інстанцій. Напередодні Вищий адміністративний суд зобов’язав українця заплатити 420 тис грн. Ця історія викликала великий резонанс в суспільстві.

    При цьому в ГФС вважають такі покарання недостатньо жорсткими.

    Нововведення, які фіскали пропонують ввести за порушення митних правил, передбачають штраф в розмірі 100% від вартості авто і можливість конфіскації транспортного засобу, якщо максимальний термін перебування машини на території України перевищено на двадцять днів.

    Законопроект уже погодили Мінфін і Мінекономіки, зараз його розглядає Державна регуляторна служба. Незабаром проект планується внести для узгодження в Кабінет міністрів, а потім — і до Верховної Ради України.

    А тим часом в Україні готують масштабні акції протестів автомобілістів. Головний їх месидж: боротьба за доступне розмитнення та можливість їздити на нормальних машинах за прийнятними цінами.

    Перша акція відбудеться уже 6 вересня під стінами Верховної Ради України.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору