ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українці ризикують залишитись без житла цієї осені

    18 квітня 2024 четвер
    75 переглядів
    Свіже "покращення": українці ризикують залишитися без житла

    Українці можуть залишитись без житла цієї осені, якщо вчасно не заплатять податок на нерухомість.


    Такий податок потрібно платити за квартири площею більше 60 квадратних метрів і за будинки від 120 квадратів. В іншому випадку, згідно із законом, на майно боржників можуть накласти арешт, а після цього реалізувати його в рахунок боргу.


    Фіскальна служба розсилала квитанції до 1 липня, а до 1 вересня всім власникам "зайвої" площі необхідно заплатити податок. Як пояснюють адвокати, за умисну ​​несплату великої суми загрожує кримінальна відповідальність.


    Якщо оплатити платіжку невчасно, то доведеться заплатити штраф. Так, за сплачену платіжку у вересні штраф стягуватимуть у розмірі 10% від податку, якщо оплатити в жовтні - сума штрафу сягне 20%. Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу, пояснили на гарячій лінії Фіскальної служби.


    За словами адвокатів, заарештувати квартиру або будинок через несплачений податок дійсно можуть, і при цьому розмір боргу не має значення.


    "Звернення стягнення на об'єкти нерухомого майна боржника здійснюється в разі відсутності у нього достатніх коштів чи рухомого майна. В першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку або інші приміщення боржника, а в останню - на житловий будинок або квартиру, де фактично проживає боржник", - розповів юрист Олег Борийчук.


    Крім того, як зазначає юрист, за умисне ухилення від сплати податків у значних розмірах (від 800 тис. гривень) передбачено кримінальну відповідальність згідно зі ст. 212 КК України.


    Нагадаємо, що ще наприкінці 2015 року парламентарії внесли зміни до Закону №909 Податкового кодексу, згідно з яким податком обкладаються не лише житлові квартири і будинки, а й сараї, гаражі, погреби, літні кухні й т. д. Правда, більшість міськрад встановили нульову податкову ставку на господарські будівлі.


    Міські ради самі визначають, яка житлоплоща вважається "зайвою" і який податок з неї стягувати. При цьому законом встановлено, що податок на нерухомість не потрібно платити на квартири площею менше 60 квадратів і на будинки менше 120 квадратів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору