ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нюанси продажу будинків: які документи потрібно дивитись при купівлі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    101 переглядів
    Поради юристів, які документи подивитись перед купівлею

    Під часкупівлі-продажу будинків у недосвідчених покупців виникає низка питань, від відповідей на які залежить правильність оформлення угоди.

    Найбільше труднощів чекає на тих, хто вирішив придбати житло безпосередньоу власника, не користуючись послугами ріелтера й оцінювача, оскільки в цьому випадку доведеться самостійно вивчати всі технічні і юридичні нюанси справи. Однак винагорода за це — суттєва економія коштів і часу. Уникнути ризиків допоможуть поради нотаріусів.


    Документи, без яких неможливо здійснити законний продаж


    Від покупців, яких обманули під час продажу будинку, можна почути різні виправдання: і очі у продавця були чесні, і нотаріальну довіреність він показував, і взагалі він був родичем найкращої подруги.


    А насправді єдине, що має хвилювати покупця — два документи: підтвердження права власності на будинок і на землю, на якій він розташований. Оглядаючи ці документи, необхідно пересвідчитися, що продавець зазначений в них саме як власник. Якщо продає людина, яка має право не на земельну ділянку і будинок, а лише на довічне успадкування, то угода про купівлю-продаж буде незаконна. Такий «власник» сам може жити в будинку, господарювати на прибудинковій території, але передавати їх (шляхом дарування, продажу) у власність третіх осіб права не має.

    Трапляютьсяситуації, коли документи на землю в повному порядку, а от зведений на ній будинок незареєстрований. Такі пропозиції здаються вигідними у фінансовому плані. Але купуючи таку землю, необхідно усвідомлювати, що будинок на ній розташований незаконно, і його потрібно буде реєструвати новим власникам, а зробити це складно:


    судові зсідання;
    поневіряння по державних органах;
    нерви;
    час (процедура зазвичай розтягується на кілька років);
    кошти.

    З’ясувавши, що покупець має справу зі справжнім власником, необхіднопоцікавитися іншими документами:



    актом, що підтверджує введення будівлі в експлуатацію;


    довідкою про прописаних у будинку мешканців або довідкою про те, що в ньому ніхто не зареєстрований.

    Слід пам’ятати, що покупець отримує право власності на землю і будинок лише після нотаріального завірення угоди і реєстрації акту купівлі-продажу у відповідному державному реєстрі. Тому необхідно бути обачними з передаванням коштів за куповане майно. Без нотаріуса, незважаючи на те, що розрахунок зроблено, будинок ще належить попередньому власнику.


    Додаткова інформація, яку варто знати під час купівлі-продажу будинку

    Якщо продавець перебуває у шлюбі або мешкає з третьою особою однією сім’єю як подружжя і веде з нею спільне господарство, то слід уточнити, коли і як ним було набуте право на будинок і землю. Якщо це майно є спільною власністю подружжя, то і продавати його вони маютьлише разом. У такого продавця має бути згода дружини (чоловіка) на продаж — завірений нотаріально документ.

    Якщо продавець є зареєстрованим приватним підприємцем,проти нього може бути порушено судове провадження у справі банкрутства, і він у такому випадку обмежений у праві розпорядження своїм майном. На будинок взагалі може бути накладено арешт.

    Також існує імовірність, що житлове приміщення здається в оренду. У такійситуаціїновий власник не може проживати у будинку, бо за законом право оренди пріоритетне і не скасовується актом про купівлю-продаж і зміною власника — орендодавця.

    Звичайно, складно перевірити наявність у продавця цивільної дружини (чоловіка), бізнесу, угод з оренди, судових рішень щодо арешту майна і обмежень власника у праві ним розпоряджатися. Вихід з цієї ситуації за умови самостійноїкупівлі— збір інформації на місці. Сусіди, продавці місцевих магазинів, працівники служб знають про власника і його будинок те, що він сам може приховати. Тому варто розпитати місцевих про реальний стан речей, навідавшись до приватного сектору без продавця.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору