ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що спричинило штучний дефіцит газу та підвищення цін на нього (фото)

    20 квітня 2024 субота
    91 переглядів
    Паливні махінації: звідки в Україні штучний дефіцит газу

    Рейди на бізнесменів різних ланок останнім часом стали вже традиційними – починаючи від кокнретних підприємств до наболілої теми зрідженого газу для авто. Під приціл можуть потрапити як окремі особи, так і цілі галузі.


    Про це у своєму блозі повідомив нардеп Сергій Лещенко.


    На його думку, до переліку повноважень силовиків не повинні входити розслідування економічних злочинів, тому парламенту слід позбавити їх цієї можливості.


    Війни конкурентів та перші перевірки


    Газова катастрофа почалася задовго до того,як про неї почали активно говорити у ЗМІ, а водії на власному досвіді переконалися, наскільки невигідно заправляти машину.


    Восени минуло року на кордоні зупинили кілька ешелонів із цистернами зрідженого газу. Тоді він саме почав ставати популярним, адже був дешевою паливною альтернативою. Власникам авто було легше один раз інвестувати в установку газообладнання і кілька місяців поспіль заощаджувати чималі суми.


    Корупціонери не могли оминути увагою таку різницю між вартістю газу та бензину: при купівлі по 10 гривень за літр і за 15 гривень, залишок хотіли покласти у власні кишені.


    Не було на той момент і такої монополії на ринку: сотні підприємців володіли частками у 3-8%. Проте наприкінці 2016 року президент Петро Порошенко, як стверджує Лещенко, вирішив поділитися цими частками із впливовими друзями, а правоохоронці сприяли повній монополізації ринку.


    Півтора десятка трейдерів тоді дуже швидко стали фігурантами кримінальних проваджень, переважно їх звинувачували у "фінансуванні терроризму". Займався цим департамент по боротьбі із корупцією, а Енергетична митниця одразу призупинила оформлення блакитного палива.


    Але навіть із часом підтверджень цим звинувачень не знайшли:


    "Виявилося, що багато заблокованих трейдерів підтримували українську армію і добровольчі батальйони, будували їм житло, фінансували центри реабілітації і так далі. Тому блокаду трейдерів СБУ продовжила під новим приводом - необхідність провести експертизу вмісту в цистернах скрапленого газу на наявність "сильнодіючих і отруйних речовин" , - пояснює депутат.


    Дійшла черга і до Укрзалізниці – представникам перевізника доручили перевірити колісні пари у потягах, шукали вибухівку. Трейдерам запровадили персональні санкції з легкої руки міністра економіки Степана Кубіва, почалася остаточна "зачистка" ринку.


    Свій підпис під цим документом поставив заступник очільника СБУ Павло Демчина, наближений до Грановського, якого поставили "смотрящим" над провідними структурами і судами, як зазначає політик.


    Людей позбавили робочих місць одним розчерком, все через війни конкурентів. Втрачалися багатомільйонні суми, цистерни простоювали на залізниці більше трьох із половиною місяців.


    Наприклад, збитки одного із заблокованих трейдерів "СВГ Плюс" склали до 6 мільйонів гривень, представники подали до суду, щоб отримати компенсацію, а в "УкрГазПетролеум" в серпні цього року взагалі не імпортували скрапленого газу (для порівняння: у 2016-му обсяги перевищили 4200 тонн). Зняти арешт з рахунків поки ніхто не збирається, документи та техніку вилучили і перевірки йдуть "конвеєром" одна за одною.


    "Роснефть" та зачистка ринку


    Наближені до президента РФ Володимира Путіна особи, які відверто підтримують його режим, також зіграли роль у монополізації та тарифній війні. Свого часу з'ясувалося, Україна отримує газ тільки від компанії "Роснефть". Поставки відбувалися через "Протон Енерджі" із пропискою у Швейцарії, а посередником виступив РосУкрЕнерго. Свою частку із цього отримав і перебіжчик Сергій Курченко, який заробляв на зрідженому газі ще за часів перебування при владі Януковича.


    Зв'язки із цими компаніями,попри їх російське коріння, українська сторона не припинила, а проблеми дефіциту газу та підвищення ціни досі перекладаються на посередників.


    За словами Лещенка, про ситуацію добре знають у вищих ланках влади, але просто закривають на це очі:
    "Але головна проблема в тому, що мова йде не про самодіяльність Демчини, а виконання команди Банкової. У розпал весняної кризи з імпорту зрідженого газу вийшла заява глави адміністрації президента Порошенко Ігоря Райніна, який підтримав блокаду незалежних трейдерів. Треба припинити себе обманювати. Зачистка ринку скрапленого газу не могла бути зроблена без санкції Порошенко", - підсумував він.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости