ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відновлено та освячено Хрест, встановлений у ХІХ столітті (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    99 переглядів
    Мукачівська РДА інформує...

    В селі Кучава на Мукачівщині

    Напередодні Дня пам’яті Святого Августина (день смерті 28 серпня 430р) в храмі села Кучава відбулася святкова літургія, після якої на вірників чекала ще одна урочиста подія – освячення Хреста.
    Місцевий оберіг має надзвичайно важливе значення для громади, адже символ віри Христової встановлено ще на початку минулого сторіччя. Хрест відновлювали відповідно до старих фотографій, які ще збереглися в домашніх архівах старожилів, на його облагородження використали каміння, закладені в основу святині більше, аніж сто років тому.
    Хрест, який оберігає в дорозі та вказує на правильний шлях всім вірникам, розташований на роздоріжжі, неподалік храму, в якому відбулася святкова Літургія.
    Божий дім розділили між собою вірники римо-католицької та греко-католицької парафій, а Службу Божу відслужили два священики – отець Мартін та отець Андрій. Молилися віники на українській та німецькій мовах, адже Кучава – село, де ще проживають нащадки німецьких ремісників, які заселили цей край ще наприкінці 18 ст., супроводжуючи династію графів Шенборнів.
    Відвідав сьогоднішню святкову Літургію очільник району Сергій Гайдай, який зазначив:
    «Римо-католики та греко -католики, українці та німці, молитва на двох мовах у одному Храмі, — все це характеризує Мукачівщину як край багатонаціональний та полі конфесійний, у великій громаді якого панує злагода та взаємоповага».
    Після завершення Служби Божої священики запросили вірників на освячення Хреста.
    До громади звернувся голова Верхньокоропецької сільради, якій підпорядковане село Кучава, Володимир Химич. Він подякував всім, хто був причетним до відновлення святого символу, в тому числі депутатському корпусу, адже частина коштів – з сільського бюджету.
    Одним з ініціаторів відновлення стародавнього Хреста був заступник голови Мукачівської РДА Олександр Богів, для якого село Кучава є рідним.
    «Точна дата встановлення Хреста не збереглася, — зазначає історик за фахом та кандидат історичних наук Олександр Богів, — але достеменно відомо, що священний оберіг існував на цьому місці ще на початку минулого століття. Про це свідчать старовинні фото, якими користувалися при реставрації Хреста».
    Відтак, силами церви та громади, святий оберіг відновлено, Хрест знову вкаже правильний шлях та захистить від усього злого.
    Мукачівська РДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости