ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ціни на автогаз б"ють рекорди: що буде далі

    28 березня 2024 четвер
    72 переглядів
    Експерти попереджають,що ціни на газ можуть піднятись ще більше

    За останній місяць ціна на скраплений газ в Україні виросла майже на 40%. Так, в окремих мережах його вартість перевалила за 16 грн за літр, що є рекордом для даного виду палива.


    Трейдери припускають, що LPG досягне нових максимумів, і очікують зростання цін до 17 грн за літр. Основна проблема - дефіцит ресурсу.


    Про те, що ціни на автогаз виростуть, галузеві експерти та учасники ринку попереджали ще на початку літа.


    Подібна ситуація спостерігалася і в 2016 році, коли у вересні ціни піднялися до рекордних на той момент 13,2 грн за літр. Тоді ціни повернулися на вихідні позиції, подібний сценарій експерти пророкують і зараз.


    ЕП розбиралася, чим був викликаний різкий ріст цін на газ і що буде в найближчому майбутньому.


    дешева альтернатива


    З огляду на рівень доходів середньостатистичного українця, ціни на бензин завжди займали значну частину його споживчого бюджету.


    Навіть коли нафта дешевшає, ціни на бензин можуть не реагувати. На це впливає безліч факторів, основні з яких - рівень податків і курс національної валюти.


    У зв'язку з цим автолюбителі шукають альтернативу дорогим бензину і дизелю. У більшості випадків це зріджений газ, який останнім часом коштував близько 10 грн за літр.


    Це давало можливість водіям встановлювати газобалонне обладнання - ГБО - і переходити на пропан-бутан.


    "Зараз ми отримали ситуацію, коли зростання популярності цього виду палива зіграв злий жарт. У нас ринок виріс настільки, що внутрішнє виробництво давно не задовольняє потреби", - говорить аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.


    "Все це сталося за останні п'ять років. Український ринок споживання скрапленого газу - один з найбільш швидкозростаючих у світі", - зазначає керівник агентства ExPro Геннадій Кобаль.


    За даними Сіренко, в 2016 році в Україні кожен третій проданий літр палива був зрідженим газом. Всього за 2016 рік у країні було реалізовано 1,3-1,5 млн тонн цього ресурсу.


    За різними оцінками, українські виробники забезпечують 20-25% потреби в Автогаз, решта - імпорт. "Ще десять років тому Україна експортувала скраплений газ в Європу", - говорить Кобаль.


    Традиційними постачальниками газу в Україну є Росія, Білорусь і Казахстан.


    Чому зросли ціни


    Всі експерти, з якими вдалося поспілкуватися ЕП, основною причиною зростання цін на автомобільний газ називають дефіцит ресурсу.


    "Дефіцит стався через ремонт на заводах, звідки зазвичай поставлявся газ. В основному це російські підприємства. В кінці липня дефіцит становив близько третини ринку - приблизно 30 тис тонн. За підсумками двох перших декад серпня - приблизно 20% ринку", - пояснює заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.


    За даними директора НТЦ "Психея" Сергія Сапегіна, на ситуацію на ринку вплинула зупинка на планові ремонти заводів в Білорусі.


    "Не дивлячись на запевнення, що відвантаження білоруського ресурсу будуть йти за планом, цей фактор чинить психологічний тиск на трейдерів. Впливає на ціни і зовнішній ринок. Ціни на нафту виросли до 50-55 дол за бар і спровокували зростання цін на скраплений газ, вироблений в Білорусі ", - відзначає він.


    Зокрема, каже експерт, на умовах DAF Brest ціна на ЗВГ зросла з 300-330 дол за тонну до 420-440 дол за тонну. "При такому ціновому тренді внутрішній ринок не встигає вирости за зовнішнім, що призводить до припинення поставок і використання наявних на внутрішньому ринку запасів", - говорить Сапегін.


    Інша причина - валюта. "З одного боку, гривня зміцнилася по відношенню до долара, з іншого - ослабла по відношенню до європейської валюти. Думаю, ці дві складові в ціноутворенні скрапленого газу приблизно компенсують один одного", - вважає експерт.


    Головне - не панікувати


    Що буде з цінами на зріджений газ далі? Експерти одностайні: відбудеться зниження. "Ціни відкотяться. Думаю, це станеться вже у вересні, як тільки трейдери заповнять нестачу ресурсу", - говорить Рябцев.


    "Природно, ціни не будуть такими високими, - погоджується Кобаль. - Зараз в крупному опті газ реалізується по 14 грн за літр. На АЗС вартість може піднятися до 16 грн, це максимум".


    На його думку, ціна такої не залишиться.


    "Не може газ коштуватиме більше 1 тис дол за тонну, коли за кордоном він коштує на 40% дешевше. Пройде час, компанії побачать, що є попит, і завезуть ресурс", - вважає Кобаль. Правда, додає він, ніхто не поспішатиме, всі захочуть заробити.


    Оскільки основним фактором поточного зростання ціни є ажіотажний попит, то ситуативно можна очікувати будь-яких високих цін на нього, розповідає Сапегін.


    "Однак закони економіки не обдурити, і якщо споживачеві стане невигідно використовувати скраплений газ як альтернативу бензину, то він не стане купувати його собі в збиток", - відзначає він.


    Навіть при нестачі ресурсу ціна на ЗВГ зупиниться на економічно обгрунтованому рівні, який за багаторічними спостереженнями не може перевищувати 60% від високооктанового бензину, пояснює експерт. За його словами, при поточних середніх рівнях цін на високооктановий бензин це близько 14 грн за літр скрапленого газу.


    "Якщо бензини не почнуть рости в ціні (зараз спостерігається деяке їх здешевлення. - ЕП), то після поточного подорожчання газу ціни на нього повинні повернутися до цього рівня. Головне - не панікувати", - заявив Сапегін.


    За його словами, при поточній середній роздрібній ціні 14,61 грн за літр газу вже є потенціал для зниження ціни на 3 грн за літр, але це станеться тільки при насиченні ринку.


    До слова, ресурсу не вистачає не тільки в Україні, і це ще один важливий фактор, який не дозволить покрити дефіцит, що утворився в короткостроковій перспективі.


    Крім того, осінь - період активного контрактації поставок зрідженого газу в європейські стани. "З цієї причини ситуація з дефіцитом ресурсу для України збережеться до кінця року", - вважає Сапегін.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору