ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сьогодні Маковія, або Перший Медовий Спас

    25 квітня 2024 четвер
    68 переглядів
    14 серпня: народний календар і астровісник

    Святимо «маковійську квітку» і ласуємо пирогами з маком.

    Офіційна назва сьогоднішнього свята – Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, але в народі здавна закріпилися інші: Маковія та Перший Спас. Чому Маковія? Тому що Церква цього дня згадує і мучеників Маккавеїв разом з їхньою матір’ю Соломонією, які в 166 р до н. е. за часів царя Антіоха Єпіфана були страчені за відмову вклонятися язичницьким богам. В народі мученики Маккавеї «трансформувалися» на більш звичне українському вуху Маковія, де відчувається пряма аналогія з маком, який є для українців культовою рослиною, подібно до калини чи верби.

    Одним із головних символів Маковія була «маковійська квітка», яку виготовляли переважно з городніх і частково лісових квітів. Букет мав бути різнобарвним: з чебрецю, чорнобривців, кудрявців, настурцій, рути-м’яти, васильків, нагідок, роман-зілля тощо. Крім того, до «квітки» додавали і голівку невеличкого соняшника, кілька стеблин конопель чи льону і все це пов’язували червоною стрічкою. Бувало голівки маку в’язали в окремий букет (щоправда, так робили рідше). «Маковійську квітку» обов’язково треба було освятити в церкві. Потім її підвішували до сволока або ж до божниці, де вона висіла протягом року. З квітів при потребі готували ліки чи купелі, дівчата вплітали їх у коси. З маківок дехто робив навар від безсоння, зерном начиняли кукли (соски-смоктунці) і обсипали обійстя, щоб «відьми не доїли корів і не приносили вроків».

    З Маковія починався двотижневий Успенський піст – Спасівка, який закінчувався одним із найбільших свят серпня – Успінням Пресвятої Богородиці. Сьогоднішній сніданок вже мав бути пісним. Серед страв мали обов’язково бути шуліки, коржики та пиріжки з маком. На Маковія зазвичай освячували і криниці, а ще у давнину на цей день припадав останній день колективних толок.

    Іменинники сьогодні Олександр, Дмитро, Софія.

    Триває місячний серфінг, тож продовжуємо ловити свою хвилю. Сьогодні 22-й місячний день, час пасивної енергетики – тут вже не шугатимеш хвилями – радше тихо-мирно релаксуватимеш на поверхні чи під водою. Час самопізнання і альтруїзму. Питання «А що я з того матиму?» сьогодні вкрай недоречне. Робити добро за принципом «ти – мені, а я – тобі» звичайно можна, але небесних відсотків від того не заробиш – матимеш тільки швидкоплинний теперішній зиск. До того ж ця формула до болі нагадує старозаповітне «око за око, зуб за зуб», тільки в позитивному ключі. Справжнє ж добро, так само як і любов, а воно, поза сумнівом, є її складовою – абсолютно безкорисливе. Вкрай негативний день для подорожі, далекої дороги, переїзду, відрядження, зміни роботи. Добре займатись самоосвітою. Чим, приміром, теорія відносності відрізняється від теорії ймовірностей?

    Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1923: +8,1; а найтеплішим у 1946 – 36,3.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору