ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Великий Верх — рай, що сховався у горах Закарпаття

    28 березня 2024 четвер
    115 переглядів
    Висота Великого Верху сягає 1598 метрів над рівнем моря

    Подорожуючи Боржавською полониною навіть не встигаєш ховати фотокамеру, бо хочеться знімати і знімати ці чудові краєвиди Закарпаття…

    Серед безмежних простор мальовничих Карпат Закарпатської області розташована гора Великий Верх, висота якої сягає 1598 метрів над рівнем моря.
    Хоча Великий верх є не найвищою точкою живописної Полонини Боржава — він все одно користується неабиякою популярністю серед туристів, так як маршрут на гору є доволі легким для подолання та не вимагає спеціальної фізичної підготовки, і під силу туристам усіх вікових категорій.
    Особливості місця
    Гора Великий Верх — місце, звідки видно, як гострі вершини Карпат впираючись в небо, утворють прекрасні горизонти. Навколо гори розташовані також не менш красиві місця, такі як: водоспад Шипіт, гори Плай, Стій, Гемба, Магура, Темнатик та Цицка (назву ця гора отримала завдяки її формі, що здалеку нагадує образ жіночої частини тіла :). Зі скелястої вершини Високого Верху добре проглядається увесь Боржавський хребет з вищеперечисленими природними дивами. Сама гора Великий Верх густо вкрита кущами чорниць, як і переважно весь хребет, що придає їй неперевершеного «пухнатого» вигляду здалеку. Саме через таке покриття на Баржавській Полонині раніше були овечі пасовища, проте згодом хребет став популярним об’єктом туризму. І саме тому Баржавська Полонина у народі називається «чорничним раєм».
    Приступити до маршруту, що веде на гору Великий Верх можна з села Воловець, де позначки (біло-жовті) з’являються на деревах вже біля залізничного вокзалу. Боржавський хребет можна пройти, починаючи з гори Плай, проте, якщо ви вирішили не підкорювати цю вершину — то шлях можна скоротити: біля старої будівлі на невеличкій галявині, де колись була сироварня, стежки маршруту розходяться — одна веде на гору Плай та має крутий підйом, а інша по східному боці вершини виведе вас на хребет, а згодом і на підйом до Великого Верху. Між іншим, у будь-яку пору року, на горі дуже сильний вітер, тому довго затримуватися на вершині важкувато, вже не говорячи про розкладання наметів. Проте це не завадить насолодитися неповторними гірськими краєвидами, що вартують тривалої пішохідної подорожі. Надземна (в буквальному сенсі) краса з вершини змушує забути про все на світі та просто насолоджуватись зменшеною мастабністю цивілізації, «іграшковими» розмірами лісів, будинків, а також живописними куточками Українських Карпат. Майже біля підніжжя Великого Верху є невеличке джерело, проте добиратися до нього важко. Також з гори відкривається прекрасний краєвид на селище Воловець.
    Наступним пунктом маршруту є гора Стій, що являється найвищою точкою Боржавської Полонини. ЇЇ висота сягає 1681 метр над рівнем моря. Аби добратися до гори Стій вам доведеться звернути по хребту на захід, проте потім все одно повертатися на Великий Верх, аби дійти до водоспаду Шипіт.
    Подорожуючи Боржавською Полониною навіть не встигаєш ховати фотокамеру, бо хочеться знімати і знімати ці чудові краєвиди Закарпаття, проте скільки знімків не зробиш, все одно красу побаченого не передати стовідсотково світлинами і не пересказати словами, її треба відчути та побачити на власні очі. Безпосереднє та невимушене спілкування з природою, мальовничими лісами та могутніми горами-велетнями залишить у ваших серцях незабутні враження та емоції.
    Поради незнайомцю
    На маршруті до гори Великий Верх є два джерела, де можна напитися та набрати з собою чистої гірської води: одне розташоване недалеко від селища Воловець, інше ви побачите спустившись трохи вниз від сироварні. Якщо ви вирішили відправитися у кількаденну мандрівку — намети можна розкласти біля вищезгаданої споруди старої сироварні (недалеко ж від води), а також спустившися вже з Великого Верху по хребту, там будуть чудові галявинки, ближче до лісу. Не зважаючи на те, що важкість маршруту нижче середньої і маршрутні стежки є доволі простими, все одно варто подбати про те, щоб під час походу була вдала погода.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору