ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Головний метеоролог Закарпаття розповів про погоду в серпні

    20 квітня 2024 субота
    68 переглядів
    Начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук

    Два місяці літа на Закарпатті були доволі мінливими: теплі дні чергувалися з прохолодою, дощами та грозами. Тепер в області надзвичайна спека. Багатьох краян цікавить, яких погодних «сюрпризів» очікувати від серпня.

    У народі є чимало прикмет на цю тему. Наприклад, по Петру – та й по теплу; якщо небо вдень мутне, а сонце закрито хмарою – буде дощ; перед нічною грозою туман ввечері не з'являється; якщо напрямок вітру змінюється проти руху годинникової стрілки, будуть тривалі опади.

    Проте найточніше про погодні тенденції знають фахівці. Тож «Закарпатський кореспондент» поспілкувався з начальником Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василем Манівчуком – про найближчі прогнози та очікування на останній місяць літа.

    «Початок серпня доволі спекотний. Перший тиждень місяця краяни зможуть насолоджуватися справжнім літом. Температури досить високі (до 35 градусів), до того ж опадів зовсім не буде до кінця робочого тижня, а з приходом вихідних на територію області почнуть надходити невеликі порції вологи, що дещо відновить водність річок. Короткий, але досить спекотний період різко підвищить ризики виникнення пожеж в екосистемах, адже існує висока ймовірність досягнення високого та надзвичайного рівня пожежної небезпеки. Також посилиться ризик виникнення маловоддя та значного зменшення запасів вологи ґрунту. Але триватиме це недовго. На початку другої декади серпня спостерігатимемо зниження температури повітря до звичних нам вже цього літа температурних позначок в 20-25 градусів. Це пов’язано з впливом північного циклону, що принесе до нас короткочасні грозові дощі, особливо в гірській місцевості» - розповідає Василь Манівчук.

    За словами метеоролога, в подальшому підвищення температурного режиму до 30 градусів ще можливе і після проходження опадів, які будуть в середині серпня, але досягнення критеріїв надзвичайної спеки вже малоймовірне. Також Василь Манівчук зазначає про можливе чергове локальне зниження температур наприкінці другої декади місяця, яке також супроводжуватиметься випадінням опадів.

    У Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології розповідають і про грозову активність.
    У серпні, особливо на початку, ще існує висока ймовірність утворення гроз. Нагадаємо, що минулого тижня Закарпаття перебувало під активною дією потужних грозових осередків, внаслідок чого синоптиками були вчасно випущені два штормові попередження, які повністю справдилися, хоча їх потужність значно зменшилась, ще до перетину державного кордону.

    Метеорологи припускають можливість посилення пожежної небезпеки. «Ймовірно, в серпні опадів буде значно менше, ніж ми спостерігали протягом попередніх двох місяців літа, отже, скоріш за все ми будемо змушені підвищувати рівень пожежної небезпеки. Наразі спостерігаємо ПН 1-2 класу (тобто безпечний та низький рівень). Адже у липні був і 4-й клас – високий рівень (Ужгородському, Хустському, Рахівському районах). Наразі ситуація з опадами стабілізувалася. Очікується сухий період із помірно високими температурами 27-28 градусів. А це достатній температурний режим для підвищення рівня пожежної небезпеки», - додає начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології.

    Ризиків значної паводкової активності на Закарпатті метеорологи наразі не спостерігають. «Хоча в першій половині року було зафіксовано на значній території області опадів понад норму, наразі їх найбільше (Рахівському районі – 116% за півроку від норм). Середня водність за півріччя становить близько 90% від норми. Тобто при тому, що випадали сильні опади, кількість води в річках є все ще трохи менша за норму. Це непоганий показник в Україні, бо є водойми, показник яких становить менше 20% – Центральна та Північна, Південна Україна. Річки Карпат, у цілому, досить непогані мають показники забезпечення водністю за ці півроку», - розповідає Василь Манівчук.

    Чого очікувати після спекотного тижня: головний метеоролог Закарпаття розповів про погоду в серпніУ Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології повідомляють, що цей рік значно вищий за показниками опадів та водності. Але кількість високих паводків середньостатистична. Це пов’язано з тим, що опади є локальними, тому в основному відбувалося почергове підживлення окремих ділянок річок.

    Для аграріїв – погодна ситуація протягом попереднього періоду була в основному сприятливою. «Тепла та вологи було достатньо для того, щоб вчасно дозрівала плодово-ягідна рослинність. Хоча холодна весна внесла свій негатив для цьогорічного рожаю кісточкових. У період цвітіння не відбувалося належного запилення, адже комах-запилювачів було недостатньо через вітряну та прохолодну погоду. Крім того, весняні заморозки значно негативно відобразитися на рослинах, що перебували в фазі цвітіння. Тому варто очікувати цього року слабкий урожай кісточкових. Натомість із зерновими у нас ситуація більш-менш нормальна. Тривале стояння снігового покриву і хороший запас ґрунтової вологи дали змогу зерновим добре пережити холодний період і швидко відновити вегетацію», - додає Василь Манівчук.

    У Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології стараються максимально точно дізнаватися погодні настрої. Переглядати прогноз можна на офіційному сайті центру.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору