ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вчені назвали причину Великого вимирання

    18 квітня 2024 четвер
    96 переглядів
    Насичення атмосфери вуглекислим газом стало причиною Великого вимирання

    Насичення атмосфери вуглекислим газом стало причиною Великого вимирання 252 мільйони років тому, внаслідок якого зникли близько 70% сухопутних і 96% морських видів істот і рослин.


    До такого висновку прийшли американські геологи, дослідивши одну з найбільших траппових провінцій в світі - Сибірські трапи, що простягаються від Уралу до Східно-Сибірського нагір'я, передає Niked Science.


    Поява трапп приблизно збігається за часом з Великим вимиранням, тому ці події вчені часто пов’язують.


    У ході експедиції фахівці досліджували силли - пласти, які утворюються в товщі земної кори при кристалізації магматичних гірських порід. При цьому геологи використовували нові датування шарів породи.


    На їх думку, масштабний викид речовини, з якого сформувався базальт, стався відносно рано і не міг вплинути на вимирання видів. Початком процесів, які привели до цього, могла стати подальша більш коротка стадія, під час якої в породі сформувалися силли.


    Поява останніх супроводжується активним виділенням тепла. Тож через високу температуру почався процес осадових порід. Наприклад, з вапняку стали вивільнятися вуглекислий газ і метан, що згодом і знищили більшу частину всього живого.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору