ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іштван Петрушка: "Радий, що маю шанс бути корисним берегівцям на посаді керівника району"

    28 березня 2024 четвер
    78 переглядів
    Голова Берегівської РДА Іштван Петрушка.

    Сьогоднішня розмова з намісником Президента України на Берегівщині – уже четверта з часу перебування на посаді голови районної державної адміністрації. Насамперед скажемо, що жодного разу не чули відмову.

    А ще відзначимо: перший керівник залюбки узявся поспілкуватися “із пресою”, а коли точніше, то відповісти на усі запитання журналіста. Як і тоді, так і зараз ми отримали найповнішу картину, усю інформацію, які на сьогодні “найгарячіші” та цікавлять читачів нашого часопису й інтернет-видань. Одразу скажемо: з приводу жодного запитання співбесідник не сказав, що це, мовляв, “не для медіа”, “це на потім” чи це “не мій формат обговорення”, або іще щось на кшталт цього. І цьому є просте та водночас логічне пояснення: І. Ш. Петрушка – ерудований та інтелігентний керівник, він – молодий, демократичний, із сучасним мисленням, європейськими поглядами, важливо також, що тутешній, а “не привізний”. Тим паче, що у владі “не чужий, а свій”. Отже, увесь районний істеблішмент, не кажучи про соціально-економічну сферу, знає достеменно. Зважаючи на його порядність, скромність, статечність і людську простоту, він у преамбулі-бесіді до інтерв’ю одразу ж наголосив: друга річниця у цьому відповідальному кріслі – не привід для бучних вітань (хоча цього навіть не передбачалося), а довіра до його персони на цій посаді з боку народу, місцевих депутатів у тому числі, обласної та президентської вертикалі. Звісно, цим фактом хоча і пишається, однак чи не найбільше думає “не про 750 днів”, бо це також важливо, а переймається роботою, творінням завтрашнього дня. Вони – масштабні та, безсумнівно, вимагають логічних і виважених кроків. Як зробити їх ефективними, як працюється у команді губернатора Г. Г. Москаля, що думає керівник Берегівщини з приводу інших актуальних питань, напрацювань, завдань, проблем – ось “червона нитка”, якою пронизано це, на мій погляд, вельми актуальне інтерв’ю.

    Кор.: – Іштване Шімоновичу, через тиждень-два вас, очевидно, друзі та колеги вітатимуть із другою річницею перебування на цій високій посаді. Що у відповідь їм казатимете?

    І. П.: – Вітатимуть? То й добре... Але є багато робочих питань, тож навряд чи згадаємо про річницю. Це не так важливо. Головне, щоби завдання, які стоять переді мною, як головою райдержадміністрації, були реалізовані, а намічені плани втілювалися у життя. А річниці, дати, вітання залишимо на потім, часу для поздоровлень ще буде достатньо.

    Кор.: – Оглядаючись назад, не шкодуєте, що 750 днів тому дали згоду стати біля керма такого специфічного району, як Берегівський? Пам’ятаємо, часи були непрості, а вам така пропозиція: який аргумент у вашому виборі був найпереконливішим?

    І. П.: – Посада голови РДА – дуже відповідальна. Але зробити щось позитивне для рідного краю – не кожному випадає такий шанс. Це, як кажуть, найпереконливіший аргумент. Тому я й погодився очолити райдерж­адміністрацію та іще, як ви кажете, у такий непростий період

    Кор.: – Зрештою, у 2015 р. ви вдруге очолили виконавчу владу, а доти, у першій половині 2014-го, була кількамісячна співпраця з В. Лунченком. Скажіть, будь-ласка, чи є та яка різниця вашої роботи за часів пана Валерія та нині, коли працюєте у команді Геннадія Москаля?

    І. П.: – Не приховуватиму, що у Валерія Лунченка та Геннадія Москаля різні стилі, методи управління. Але працювати з ними – велика честь для мене.

    Кор.: – Чого позитивного та корисного навчилися від такої легендарної особистості, як досвідчений генерал-губернатор Геннадій Москаль?

    І. П.: – Без перебільшення: від голови обласної державної адміністрації Геннадія Москаля й насправді є чого навчитися. Найголовніше, що від нього перейняв – це відповідати за свої слова і вчинки.

    Кор.: – Розкажіть про вашу співпрацю щось таке, що залишається “за кадром”, чого не бачать пересічні громадяни, журналісти у тому числі?

    І. П.: – Що я можу сказати? Крім того, що це дуже авторитетний, професійний та досвідчений керівник, у тому числі на фоні всієї країни, він уміє ставити конкретні завдання. Контролює їх виконання, а також допомагає у вирішенні проблемних питань. Цікава деталь: усі розпочаті справи Геннадій Геннадійович доводить до кінця. Разом із тим, він відвертий, простий і доступний у спілкуванні. Але перш за все, на мою думку, він залишається звичайною людиною. Думаю, для журналістів не є таємницею його почуття гумору, що допомагає розрядити обстановку та налаштуватися на спілкування з очільником Закарпаття.

    Кор.: – Нещодавно ви повернулися з Угорщини, де з іншими керівниками міста та району зустрічалися з очільником Саболч-Сатмар-Березького краю. Про що спілкувалися з п. Шестаком і чи можете поділитися з цього приводу якимись добрими новинами?

    І. П.: – Загалом обговорювалися спільні проекти, можливість отримати грант для добудови Яношівського сміттєпереробного заводу. Про результати поки говорити не будемо – час покаже. Я радий, що ми продовжуємо розвиток транскордонного співробітництва і маємо хороші добросусідські відносини.

    Кор.: – Яка зараз ситуація на Берегівщині? Де маємо “вузькі” місця та які плани у соціально-економічному аспекті на найближчу перспективу?

    І. П.: – Слава Богу та аби не наврочити, ситуація стабільна, і досягається це багатьма факторами, одним з яких є конструктивна співпраця райдержадміністрації, районної ради та міської влади. Завдяки спільним зусиллям, у 2017 р. в соціально-економічному розвитку району досягнуто позитивні тенденції в інвестиційній діяльності, збережені обсягів виробництва промислової продукції, вирішенні ряду соціальних питань. Забезпечено виконання бюджету. Так, за І півріччя 2017 р. до зведеного бюджету району надійшло 45461,7 тис. грн., що становить 144,6 % і є одним з найвищих показників у області. Хотілося б подякувати тим підприємцям, які, всупереч нелегкій ситуації, вкладають інвестиційні кошти у різного роду бізнесові проекти нашого району.

    Слід визнати, що поряд із позитивними тенденціями в діловій сфері району, мають місце окремі негативні моменти економічного та соціального розвитку. На підприємствах Берегівщини відчувається нестача робочих кадрів.

    Значною залишається заборгованість до бюджету району (на 01.04.2017 р. – 7131,0 тис. грн. та бюджету Пенсійного фонду (недоїмка зі збору на обов’язкове державне пенсійне страхування складає 2191,8 тис. грн.). Також пробленим питанням залишається відновлення роботи “Батьовського КХП”.

    На найближчу перспективу пла­нуємо продовжити реалізацію проекту з будівництва заводу механізованої переробки твердих побутових відходів потужністю від 20,0 до 30,0 тис. тонн/рік у с. Яноші, спорудження об’їзної автомобільної дороги м. Берегово та с. Астей до міжнародного автомо­біль­ного пункту пропуску “Лужанка”, рекон­струкцію каналіза­ційних очисних споруд у с. Велика Бакта, які на даний час призупинені у зв’язку з відсутністю коштів.

    Кор.: – На вашу думку, як вирішити проблеми у таких сферах, як охорона здоров’я, поштовий зв’язок, де на сьогодні надто не вистачає кадрів, велика їх плинність тощо? Чому ваш заступник Ф. Бімба і дотепер в. о. начальника відділу охорони здоров’я?

    І. П.: – Проблема з кадрами дійсно існує. На жаль, багато людей виїжджає за кордон на заробітки, бо там, як відомо, вища оплата праці. Але хотів би зауважити, що не завжди наші громадяни отримують за кордоном те, про що мріють. Нерідко тамтешні роботодавці їх обманюють і доводиться повертатися ні з чим. Надіюся, що у найближчий час ситуація зміниться на краще і мешканці віддаватимуть перевагу роботі в рідному районі.

    Щодо охорони здоров’я, то скоро у відділі буде новий компетентний і відповідальний керівник. Ще трохи зачекайте. А допоки мій заступник удало справляється із обов’язками начальника відділу охорони здоров’я. Свідченням цьому є ефективна організація та відзначення нещодавнього професійного свята з нагоди медичного працівника.

    Кор.: – Районна газета “Вісник Берегівщини”, як і ЗМІ загалом, пильно відслідковували ситуацію на освітньому фронті, де змінилося керівництво? Яка картина тепер? Чи задоволені ви роботою нового керівника Дьенді Шімон?

    І. П.: – Дьенді Іштванівна працює на посаді начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації неповний рік (з 1 вересня 2016-го). Поки що вона входила у курс справ і зараз ще знайомиться із освітянськими проблемами району. Роботою нової очільниці цього ключового підрозділу районної влади на даний час задоволений. Стосовно кадрових змін у освітніх закладах району, скажу так: у 2015 р. я просив керівників установ не втручатися у справи політичні, у виборчий процес (списки, копії паспортів і т. д.). Були такі, які зрозуміли мої слова, і ті, котрі продовжували займатися політиканством. Я вважаю, що кожен керівник установи має займатися своїми прямими обов’язками: завідувач амбулаторії – надавати медичну допомогу, керівник пошти – послуги зв’язку, а директор школи – належним чином організовувати освітній процес. Нам потрібні професіонали, які дбатимуть про заклад, у якому працюють, про якість знань учнів тощо. Надіюся, всі це розуміють. Тож кадрові перестановки у школах – тільки до кращого.

    Кор.: – Принагідно поцікавлюся, як налагоджено літньо-оздоровчий відпочинок берегівських школярів?

    І. П.: – На календарі – учнівське літо. Тож райдерж­адміністрація уклала угоду із оздоровчими ком­плексами “Термальні води Косино” і “Жайворонок”, за результатами якої організовано безкоштовний відпочинок 600 дітей. Я дуже вдячний їх керівникам, що вже два роки поспіль приймають учнів району на відпочинок. Працює також табір відпочинку “Бейтел” в с. Балажер для 400 дітей шкільного віку, орга­нізований Закарпатською рефор­мат­ською церквою. На базі загальноосвітніх навчальних закладів району організовано роботу 34 мовних таборів для 1604 дітей. Із 1 по 21 червня Берегівська школа-інтернат прийняла 50 учнів, які поглиблювали свої знання у вивченні іноземних мов.

    До речі, наш район другий в області за кількістю організованих у літній період мовних таборів. Планується також їх відкриття на базі Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ та “Берег Камп” у с. Мужієво. Хотів би відзначити, що в районі діє програма “Робота з обдарованими учнями на 2016-2020 рр.”, через яку призери олімпіад, переможці обласних конкурсів, тобто обдаровані й талановиті учні, а також їх учителі отримують грошові винагороди. Розроблена та прийнята торік, вона, безперечно, є стимулом для дітей, щоби краще навчатися та прагнути до високих результатів.

    Кор.: – Читачі часто запитують, як живе село, чому на хліб зростають ціни та які справи у аграрній сфері Берегівського району? Повідомте, будь ласка, коли вже запрацює Батьовський зерновий елеватор?

    І. П.: – Почну з останнього: функціонування Батьовського зернового елеватора – це одне з проблемних питань. Наразі залишимо його відкритим. Щодо зростання ціни на хліб, можу сказати, що у нас пекарням не вистачає “робочих рук”, а це змушує підвищувати оплату праці трудівникам, а внаслідок цього – підвищувати ціну на хлібобулочні вироби. У цьому переліку також те, що 7 червня уряд скасував державне регулювання цін на “соціальні” продукти. Як пояснили в уряді, “головна мета цих змін – зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дерегуляція у сфері ціноутворення”. Очевидно, підвищення цін не уникнути після скасування державного регулювання не тільки у нас, але й по всій країні.

    Кор.: – Розкажіть, Іштване Шімоновичу, детальніше, як райдержадміністрація спільно із спеціалістами ДП “УДНДІПМ Діпромісто” ім. Ю. М. Білоконя працює над проектом планування територій району. В чому суть цих наміток?

    І. П.: – Ще у 2012 році районною радою прийнято рішення “Про розроблення схеми планування території Берегівського району”. Ми розпочали реальну роботу в кінці 2015 р., коли вдалося вишукати кошти для розроблення згаданого вами проекту. А вже у 2016 р. підписано договір та замовлено виготовлення зазначеної документації Державним підприємством “Український державний науково-дослідний інститут проектування міст “ДІПРОМІСТО” ім. Ю. М. Білоконя (м. Київ)”.

    Планування території Берегівського району, як складової частини Генеральної схеми планування територій України та Закарпатської області, повинно стати довгостроковою програмою регіонального містобудівного розвитку, забудови, використання території району та врахувати новітні тенденції і перспективи економічного розвитку району (природні ресурси, туризм, промисловість, транспорт, комунікації, сільське господарство тощо), а також перспективи розвитку економіки територіальних громад району.

    До речі, треба наголосити, що Берегівщина – другий район у області, який інтенсивно розробляє подібну схему планування, що відповідає пріоритетам розвитку нашого краю.

    Кор.: – Кілька місяців тому Інтернет облетіла доволі незрозуміла інформація про якісь обшуки у кабінеті голови райради Й. Шіна, його та кількох депутатів затримання правоохоронцями тощо. Хоча б коротенько, що це було за повідомлення, кому воно “спрацювало на руку”? Бо, наскільки відомо, нічого подібного не було, так?

    І. П.: – Так, ніяких обшуків і затримання голови райради Йосифа Шіна не було. Все це справа рук провокаційних і дестабілізаційних сил, які діють на Закарпатті. Добре, що відповідні служби в області (правоохоронні насамперед) не дають розгорітися інтригам і провокаціям.

    Кор.: – У переддень нашої розмови на кількох сайтах з’явилася інформація про нібито відставку губернатора Г. Москаля та призначення на його місце Анатолія Громового? Скоріше всього, це теж фейк...

    І. П.: – Я б навіть не хотів коментувати такі дурниці. Скажу так: є люди, які втратили “владне крісло” і їм вигідно поширювати фейкову інформацію у ЗМІ.

    Кор.: – А Президент України Петро Порошенко таки знову їде на Закарпаття? Якщо це правда, то із чим пов’язані його другі відвідини нашого краю протягом одного літа?

    І. П.: – Приємно, що Президент, попри непросту ситуацію на сході країни, знаходить можливість відвідати кожен її регіон, ознайомитися із ситуацією на місцях. На закарпатській землі чекаємо пана Президента у будь-який зручний для нього час.

    Кор.: – Наприкінці наступного року стартують вибори глави держави. Якби у вас була можливість, то які б три завдання ви порекомендували П. Порошенку вирішити насамперед?

    І. П.: – Я думаю, що Президент та його Адміністрація добре знають усі проблемні питання країни. І не мені йому щось рекомендувати...

    Кор.: – Можете розказати, яким очікується районний фестиваль “Берег-фест-2017”?

    І. П.: – Основний акцент буде зроблено на збереженні культурних і народних традицій Берегівщини. Заплановано цікаву програму, яку обговорено, доповнено та вона знаходиться на стадії затвердження. Уперше цього року буде проведено благодійний напівмарафон. Хоча, розкривати всіх секретів не буду, нехай деякі нюанси свята залишаться сюрпризом. Бо так – загадковіше та цікавіше... Але запрошую усіх читачів і вас на свято 30 вересня та 1 жовтня у с. Яноші, де й відбудеться цей фестиваль.

    Кор.:
    – Дякую за запрошення, тож неодмінно, як і чимало журналістів, відвідаю цей яношівський вереснево-жовтневий фест. А знаючи ваші смаки та вимоги до подібних дійств, немає жодних сумнівів у тому, що святкова програма буде цікавою, змістовною, неординарною...

    І. П.: – Підкреслив би: масовою і незабутньою..

    Кор.: – Якщо не зраджує пам’ять, то за роки української незалежності ви є одинадцятий голова РДА. Але ніхто з ваших попередників не займав цю посаду 1000 днів. Ви до цього рубежу ось-ось наближаєтеся. Чого у вашому стилі, як районного керівника, додалося, чого поменшало і від чого узагалі відмовилися?

    І. П.:
    – Я на терміни не дивлюся. Раз доручили працювати – працюємо. Думаю, що до 1000 днів треба ще дожити та багато потрудитися. Якщо мені довірять і надалі попрацювати на благо району, то ми до цього питання обов’язково ще повернемося. Буде про що поговорити...

    Кор.:
    – І, насамкінець, що б ви, як перша особа Берегівщини, побажали землякам із нагоди чергової,
    26-ої річниці Незалежності України, яка уже не за горами?

    І. П.: – Незалежність держави – це велика відповідальність і важка та щоденна праця кожної складової, кожного її механізму. Найперше, що хотів би побажати – це віри у майбутнє нашої країни та витримки.

    Зараз дуже багато робиться на державному рівні: це – введення безвізового режиму ЄС, реформи освіти, охорони здоров’я, армії тощо… І усе це вимагає фінансування і величезних зусиль як глави держави, так і його команди аж до районного рівня. Звісно, позитивних результатів не може бути через день, тиждень чи місяць. Рух уперед – то велика й клопітка робота. Тож і маємо працювати сповна та кожен на своєму рівні покликаний відповідально ставитися до своїх обов’язків. Тоді у державі буде видно позитивні зміни.

    Отже, напередодні Дня незалежності хотів би побажати традиційно миру нашій країні, щоби на війні не гинули солдати та щоби матері не оплакували своїх синів. Добробуту і злагоди кожній родині.

    Кор.: – Велике спасибі за змістовну, конкретну, актуальну та цікаву розмову.

    Запитував і записував: Михайло ПАПІШ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору