ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Тисячі абітурієнтів стали жертвами масштабного збою на серверах МОН

    29 березня 2024 п'ятниця
    77 переглядів
    Збій у програмі призвів до "зависання" заяв абітурієнтів у повітрі

    Через масштабний збій у роботі Єдиної державної електронної базо з питань освіти (ЄДЕБО), на якій будується робота вступної кампанії, 40 000 заяв абітурієнтів "зависли" у повітрі.


    Про це розповів перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець.


    Саме за допомогою цієї бази абітурієнти реєструються і подають заяви на вступ до ВНЗ. Система "впала" у перші дні вступної кампанії, а заяви 40 000 абітурієнтів через збій не були нормально зареєстровані, і зараз їх правлять в ручному режимі.


    "80% з них можна відновити в автоматичному режимі. Ці заяви не анулюються, їх просто треба подати вдруге. Заяв про вступ не видно, але це не означає, що їх немає в базі. Вони просто не висвітлюються.


    Абітурієнти отримають на свою електронну пошту або в електронні кабінети в ЄДЕБО повідомлення про те, що треба подати заяву ще раз", - розповів Ковтунець.


    Він також пояснив, що нове програмне забезпечення для ЄДЕБО почали розробляти досить пізно: на початку березня провели тендер, а 20 березня - за його результатами уклали угоду, 22 травня підписали протокол випробування створеного продукту, а 12 липня запрацювали приймальні комісії.


    Нове ПЗ для бази обійшлося державі в суму близько 9 млн грн.


    Від старого ПЗ відмовилися через непрозорість його розробників. Як повідомив Ковтунець, авторські права належали одному програмісту.


    "Він хороший фахівець, але в цій ситуації виявився крайнім. Йому виплачували роялті близько 1 млн грн щорічно. Причому за будь-яку додаткову послугу треба було доплачувати, і так набігав ще один мільйон. Ось так 2 млн грн щорічно виплачувалися. Зараз розроблено програмне забезпечення, яке перебуває в державній власності", - зазначає Ковтунець.


    Ковтунець додав, що система "заглючила" через помилку експлуатанта системи — ДП "Інфоресурс", який не підключив належної потужності, і система зависла, втратилися зв'язки між заявами вступників і реєстром результатів ЗНО.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору